Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των καλλιτεχνικών σχολών

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου, της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, της Κ.Σ.Ο.Τ. και οι σπουδαστές όλων των ιδιωτικών δραματικών σχολών, σχολών χορού και κινηματογράφου βρίσκονται σε κινητοποιήσεις γιατί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, που προκύπτουν από το κλείσιμο των σχολών και την πραγματοποίηση των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης με πολλές μάλιστα ανομοιομορφίες ανά σχολή.
Μεγάλο μέρος της διδασκαλίας που θα πραγματοποιούσαν διά ζώσης έχει παραλειφθεί εντελώς από την τηλεκπαίδευση, ενώ τα μαθήματα που έχουν φύσει πρακτικό χαρακτήρα και απαιτούν ανθρώπινη επαφή-όπως στα μαθήματα χορού, κίνησης, υποκριτικής, σκηνοθεσίας, φωνής, λόγου- είτε δεν πραγματοποιούνται, είτε πραγματοποιούνται με τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα η εκπαίδευση των σπουδαστών να γίνεται κατά το “δοκούν”.
Επιπλέον δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για αναπροσαρμογή της ύλης με βάση τα περσινά διδακτικά κενά, όπως είχαν διαμορφωθεί από το κλείσιμο των σχολών στο πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα στα ήδη διογκωμένα κενά να προστίθενται και αυτά της φετινής χρονιάς.
Παράλληλα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο στήριξης για τους σπουδαστές, παρά τα οξυμμένα οικονομικά προβλήματα των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως χορήγηση κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκπτωτικού εισιτηρίου στα ΜΜΜ, επιδόματος ενοικίου κλπ.
Σημειώνεται ακόμα, πως τα προβλήματα από το κλείσιμο των σχολών λειτουργούν σωρευτικά στο ήδη υποβαθμισμένο επίπεδο σπουδών στις ιδιωτικές σχολές που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά και στις κρατικές σχολές, που υποχρηματοδοτούνται.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:
– Να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί κατά το προηγούμενο και το τρέχον διδακτικό έτος με ενιαίο τρόπο και να λυθεί το πρόβλημα του ότι δεν υπάρχουν ενιαία προγράμματα σπουδών για τα καλλιτεχνικά αντικείμενα του χορού, δραματικής τέχνης, κινηματογράφου
– Να σχεδιαστούν οι αναπληρώσεις των μαθημάτων και οι προαγωγικές και διπλωματικές εξετάσεις
– Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, καθαρισμού, απολύμανσης, τήρησης αποστάσεων σε όλες τις καλλιτεχνικές σχολές προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια
– Να στηριχθούν οι σπουδαστές ώστε να μην αποκλειστεί κανείς από τις σπουδές του λόγω οφειλής διδάκτρων και να δοθεί σε όλους «πάσο» μαζί με άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Κομνηνάκα Μαρία
Συντυχάκης Μανώλης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο