Ερώτηση του Χαρ. Αθανασίου προς Ευάγγελο Αποστόλου για επιπλέον μοριοδότηση των πληγέντων κτηνοτρόφων λόγω της ευλογιάς

Ερώτηση προς τον Υπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, κατέθεσε ο βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας την αύξηση της δαπάνης για τα σχέδια βελτίωσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, επιπλέον μοριοδότηση των πληγέντων κτηνοτρόφων από την ευλογιά για την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης, προκειμένου να διευκολυνθούν στην ανασύσταση και τον εκσυγχρονισμό των εκτροφών τους, καθώς και να δοθεί προτεραιότητα στη σύγχρονη κτηνοτροφία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Με την αριθμ.: 13849/14-12-2017 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020 (τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης) ανακοινώθηκε και το ύψος των χρηματοδοτήσεων ανά Περιφέρεια.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντιστοιχεί το ποσό των 16,5 εκ. €.

Το εν λόγω ποσό είναι μειωμένο κατά 40%  σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση για τις αντίστοιχες δράσεις στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με εξαγγελίες κύκλων του Υπουργείου σας, πριν την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης, είχε διαφανεί ότι θα δινόταν ως πρόκριμα σ’ αυτούς τους αγρότες για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης, που θα επιχειρούσαν διαφοροποίηση των επενδύσεων στην κτηνοτροφία και στη σύγχρονη γεωργία. Σύμφωνα όμως με την παραπάνω προκήρυξη, στο σύστημα αξιολόγησης πρόκριμα δεν δίνεται στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και στις επενδύσεις σ’ αυτές, αλλά κυρίως στην αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού και ειδικά αγροτικών ελκυστήρων.

Δεδομένων όλων αυτών και της δυσμενούς κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου και ειδικότερα στον πολύπαθο Νομό Λέσβου που έχει και τις περισσότερες από το 50% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Περιφέρεια λόγω:

 

  1. Των συνεχιζόμενων προβλημάτων από τις διαρκείς μεταναστευτικές – προσφυγικές ροές την τελευταία τριετία.
  2. Την κάθετη πτώση του τουριστικού ρεύματος.
  3. Την καθίζηση των επενδύσεων.
  4. Την αύξηση του Φ.Π.Α. στα μικρά νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την επικείμενη αύξηση και στα μεγαλύτερα από 1-7-2018, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής στα νησιά μας.
  5. Τις συνεχιζόμενες επί διετίας 2016-2018 φυσικές καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα, που έπληξαν κυρίως τις υποδομές, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και το αγροτικό οδικό δίκτυο των νησιών.
  6. Τον καταστροφικό σεισμό στη νότια Λέσβου τον Ιούνιο του 2017.
  7. Την εξάπλωση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στην κεντρική Λέσβο το περασμένο φθινόπωρο, που οι οικονομικές της επιπτώσεις συνεχίζουν να ταλανίζουν τους κτηνοτρόφους ολόκληρης της Λέσβου.

 

Ερωτάτε λοιπόν ο κ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

 

  1. Εάν θα προβεί το Υπουργείο σε τροποποίηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ώστε να αυξηθεί η δαπάνη για τα σχέδια βελτίωσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
  2. Εάν θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην πρόσκληση, ώστε να βοηθηθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας και επιπλέον εάν στους πληγέντες από την ευλογιά των προβάτων κτηνοτρόφους θα δοθεί κάποια επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη στα σχέδια βελτίωσης, προκειμένου να διευκολυνθούν στην ανασύσταση και τον εκσυγχρονισμό των εκτροφών τους.

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Χαράλαμπος Αθανασίου

 

Βουλευτής Ν. Λέσβου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο