Εργαζόμενοι της ΜΚΟ “Mercy Corps” είναι οι δύο εμπλεκόμενοι στην σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εργαζόμενοι της ΜΚΟ MΕRCY CORPS, είναι οι δύο εμπλεκόμενοι στην σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών, για τους οποίους  ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τις επέδωσε επιστολή του επίτροπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη, στην οποία καταγγέλλει τη δράση  συγκεκριμένης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), για υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για οικονομική εκμετάλλευση μεταναστών.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει γραφεία και δράση και στη Λέσβο.

Ο Γιάννης Συνάνης πήγε στα γραφεία της ΜΚΟ MΕRCY CORPS, προκειμένου να κάνει μία επί τόπου δημοσιογραφική έρευνα, για το αντικείμενο της εργασίας της συγκεκριμένης οργάνωσης αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας της.

Ομολογούμε χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής, ότι είδαμε από κοντά οργανισμό που λειτουργούσε με 10 περίπου εργαζομένους με υποδειγματικό τρόπο, που καμία σχέση δεν έχει – κατά την προσωπική μας άποψη – με κάποιες ΜΚΟ “σφραγίδες” και αλληλέγγυους¨” που ήρθαν στη Λέσβο να κάνουν αρπαχτές, επάνω στη δυστυχία των μεταναστών.

Πάντα προσωπική μας άποψη, θεωρούμε ότι είναι από τις ΜΚΟ που κάλυψαν με τον καλύτερο τρόπο την κρατική ανυπαρξία στις δύσκολες ώρες του μεταναστευτικού προβλήματος.

Φυσικά δεν απαιτήσαμε να μάθουμε κάποια πράγματα περισσότερα από αυτά που είδαμε, αφού η επίσκεψή μας ήταν αιφνιδιαστική και γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι κανένας από τους εργαζομένους εκεί, δεν έχει δικαιοδοσία για να μιλήσει στα ΜΜΕ.

Το ότι όμως δύο εργαζόμενοί της φέρονται σαν εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και για οικονομική εκμετάλλευση μεταναστών, είναι ένα θέμα που δεν μηδενίζει την προσφορά της καλά οργανωμένης αυτής ΜΚΟ, αλλά της επιβάλλει να περνάει από “ψιλό κόσκινο” τους εργαζομένους της αλλά και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται.

Κι αυτό για το καλό της δικής της έξωθεν καλής εικόνας της, αλλά και του ονόματός της.

Ωστόσο διευθυντικό στέλεχος της  ΜΚΟ MΕRCY CORPS από την Αθήνα, δείχνοντας την ανάλογη υπευθυνότητα και ευαισθησία, επικοινώνησε με τον Γιάννη Συνάνη, για να τον ενημερώσει σχετικά.

Έτσι κάνουν οι σωστοί και υπεύθυνοι φορείς όταν είναι καθαροί και αισθάνονται ότι πρέπει να υπερασπιστούν το δίκιο τους.

Αυτό για κάποιους, που προσπαθούν να κρύψουν τις ενοχές τους, με φανφάρες και αερολογίες, για φαντάσματα που υπάρχουν στο πονηρό τους μυαλό.

Λίγο αργότερα στο LesvosNews.gr έφτασε και επίσημη απάντηση της Mercy Corps μέσω mail από την οργάνωση, η οποία αναφέρει:

H MΕRCY CORPS ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Δήλωση αναφορικά με εσωτερική έρευνα στην Ελλάδα 30 Μαΐου 2017 PORTLAND, ORE.-

“Η Mercy Corps διερευνά ισχυρισμούς για διάπραξη σοβαρών παραπτωμάτων από δύο εργαζομένους μας στην Ελλάδα, έπειτα από τηλεφώνημα που πραγματοποιήθηκε στην τηλεφωνική γραμμή παραπόνων. Αντιμετωπίζουμε την εν λόγω κατάσταση με μεγάλη σοβαρότητα και έχουμε αναφέρει τους ισχυρισμούς στις ελληνικές αρχές, καθώς επίσης και τους χρηματοδότες του προγράμματός μας. Η Mercy Corps δεσμεύεται για την προστασία των δικαιούχων των προγραμμάτων της και δείχνει μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή παρενόχλησης, εκμετάλλευσης, απάτης ή κλοπής. Η Mercy Corps απαιτεί από το προσωπικό και τους συνεργάτες της να συμμορφώνονται με τον κώδικα δεοντολογίας της, ο οποίος περιλαμβάνει την υποχρέωση άμεσης αναφοράς οποιασδήποτε παραβίασης. Εάν αποδειχθεί ότι παραβιάσεις του κώδικα δεοντολογίας μας έχουν λάβει χώρα, θα έχουν ως αποτέλεσμα πειθαρχικές ενέργειες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ή συνεργασίας. Μια διεξοδική έρευνα της εν λόγω καταγγελίας βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού σε θέματα που αφορούν στα δικαιώματα των θυμάτων και, ειδικότερα, με βαθιά εξειδίκευση στη διερεύνηση ισχυρισμών σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης. Συνεχίζουμε να ενημερώνουμε τις ελληνικές Αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, με ταχύτητα και ακρίβεια καθώς η έρευνα προχωρά και εκτιμούμε τη βοήθεια τους στο συγκεκριμένο θέμα. Επιπλέον, η Mercy Corps θα συνεργαστεί στα πλαίσια οποιασδήποτε έρευνας διενεργήσουν οι ελληνικές αρχές και οι χρηματοδότες του προγράμματος. afairbairn@mercycorps.org Tel. +44 787 640 2811 Skype amyfairbairn_mercycorps Στην καταγγελία κατονομάστηκαν δύο εργαζόμενοι, στους οποίους χορηγήθηκε προσωρινή άδεια μετ’ αποδοχών εν αναμονή του αποτελέσματος της διενεργούμενης έρευνας. Η Mercy Corps δεσμεύεται να προστατεύει τους πιο ευπαθείς πρόσφυγες και από την βαθιά εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κατανοήσουμε τις συνθήκες που περιβάλλουν αυτή την καταγγελία, να λάβουμε έγκαιρα και κατάλληλα μέτρα και να επανορθώσουμε την κατάσταση. Προκειμένου να προστατευθεί η ιδιωτικότητα της καταγγέλλουσας και να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της έρευνας, δεν μπορούμε να αναφέρουμε πρόσθετες πληροφορίες μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Από το 2015, η Mercy Corps έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα παρέχοντας χρήματα, πληροφορίες και υπηρεσίες, ασφαλές καταφύγιο και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για τη νεολαία. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτά που χρειάζονται για να επιβιώσουν μέσα στην κρίση και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και προσπαθούμε να το κάνουμε πάντα με ενσυναίσθηση και σεβασμό.”

Για το θέμα αυτό, ο Γιάννης Συνάνης είχε προσκληθεί στην εκπομπή «ACTION ΘΕΜΑ» του Αντώνη Λιάρου, όπου μεταξύ των καλεσμένων παρευρίσκονταν οι Κ. Γιαννόπουλος από το «Χαμόγελο του Παιδιού», Ν. Κανάκης από τους «Γιατρούς του Κόσμου», Ν. Κορομηλάς – Αντιπρόεδρος ΠΟΑΣΥ, Λ. Παπαγιαννάκης – Αντιδήμαρχος Αθήνας.

Το θέμα της εκπομπής ήταν οι καταγγελίες για «εκπόρνευση μεταναστών στα Hotspot».

Εκεί ακούστηκαν από τα πιο επίσημα χείλη, ότι πράγματι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα πορνείας μεταναστών, αλλά και διαπλοκής των διαφόρων ΜΚΟ σε θέματα σίτισης των μεταναστών και άλλα.

Δείτε στο βίντεο που σας παραθέτουμε, τα 35 τελευταία λεπτά της εκπομπής, όπου παραβρέθηκε ο Γιάννης Συνάνης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Εργαζόμενοι της ΜΚΟ “Mercy Corps” είναι οι δύο εμπλεκόμενοι στην σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)”

Αφήστε ένα σχόλιο