Επιτυχημένη η 40η Γενική Συνέλευση του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν. )στη Λήμνο

eoan-limnos-1

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή  εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας όλης της νησιωτικής Ελλάδας διεξήχθη το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη Λήμνο, η 40η Γενική Συνέλευση του  Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.).

Τη φιλοξενία της συνέλευσης ανέλαβε  το Επιμελητήριο Λέσβου, που επέλεξε ως τόπο διεξαγωγής της το όμορφο νησί στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου  με τον πρόεδρο του Ευάγγελο Μυρσινιά να κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της στο Κινηματοθέατρο Μαρούλα, της πρωτεύουσας της Λήμνου Μύρινα. Αναφερόμενος για ακόμη μια φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες και οικονομίες, στάθηκε στη διαπίστωση ότι στα νησιά έχουν διατηρηθεί αναλλοίωτες τοπικές ποικιλίες προϊόντων που μπορούν θαυμάσια, αφού αναδειχθούν και τυποποιηθούν, να αποτελέσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξήρε δε σ’ αυτό τη δουλειά του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Αιγαίου που εδρεύει στη Λήμνο και δημιουργεί βραβευμένα καινοτόμα προϊόντα διατροφής σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις και χρησιμοποιώντας ντόπιες πρώτες ύλες. Στη συνέχεια καλωσόρισε τους εκπροσώπους από τα νησιωτικά επιμελητήρια από κάθε γωνιά της Ελλάδας(Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Ν. Αιγαίο, Θάσος, Σαμοθράκη, Εύβοια, Σκύρος) τα οποία έδωσαν το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του  Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

eoan-limnos-2

Το εναρκτήριο σκέλος περιλάμβανε τους χαιρετισμούς τόσο του προέδρου του ΕΟΑΕΝ  Θρασύβουλου Καλογρίδη, που  ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Λέσβου για την άψογη φιλοξενία και τόνισε «τη σημασία των Επιμελητηρίων για όχι μόνον στην οικονομική αλλά και κοινωνική ζωή των νησιών της Ελλάδας», καθώς και του Προέδρου  του INSULEUR και  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Γεώργιου Μπενέτου, που από την πλευρά του επεσήμανε «τον πετυχημένο ρόλο του Δικτύου σε επίπεδο ευρωπαϊκής νησιωτικής (και όχι μόνον) πολιτικής». Την Kεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκπροσώπησε ο Γεώργιος Χονδρογιάννης, οικονομικός επόπτης της Κ.Ε.Ε και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας και ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Διευθυντής της Κ.Ε.Ε., οι οποίοι τόνισαν ότι η Κ.Ε.Ε. στέκεται αρωγός στον αγώνα του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. και του INSULEUR για την ανάδειξη της νησιωτικότητας.

Την Κυβέρνηση  στη Γενική Συνέλευση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο «στο Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής-για το οποίο ακόμα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα, όσο και  στη ρήτρα νησιωτικότητας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο από κοινού δράσης της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με τους ανωτέρω φορείς, προς επίτευξη ενός καλυτέρου αποτελέσματος  για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των νησιωτών και την ανάδειξης των αναγκών των νησιών μας».

eoan-limnos-3

Την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  εκπροσώπησε ο έπαρχος  Βαγγέλης Γιαρμαδούρος που  στάθηκε «στην ανάγκη της επικοινωνίας και μεταφοράς αλλά και της σημασίας του ανθρώπινου δυναμικού για τα  ελληνικά νησιά» τονίζοντας ότι η πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός στην όλη προσπάθεια για την ανάπτυξη των νησιών μας.

Τις τοπικές αρχές εκπροσώπησε ο Δήμαρχος της Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, ο οποίος με τη σειρά του στάθηκε στη σημασία της συλλογικότητας ως το μέσο επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά και ταυτόχρονα ως κλειδί της ανάπτυξης. Καταλήγοντας έδωσε το δικό του στίγμα επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου «την Ελλάδα δεν την παραχωρούμε».

Στη Γενική Συνέλευση ακόμη χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Κωνσταντίνος Γκιουζέπης (Πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών σχολής Λήμνου)  προκαλώντας με το λόγο του αίσθηση στην κατάμεστη από κόσμο και φοιτητές αίθουσα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε έρθει σε ένα άγνωστο για εμάς τόπο όπου όμως ο κόσμος μας αγκάλιασε θερμά και μας βοήθησε εξαιρετικά. Αν εσείς οι μεγάλοι την Ελλάδα δεν θέλετε να την παραχωρήσετε εμείς οι νέοι  άνθρωποι από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε το μέλλον και τις ζωές μας».

Ακόμη χαιρετισμούς απήυθυναν τόσο ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (ΕΕΣΥΜ) κ. Παρασκευάς Φραντσέσκος, που στην ομιλία του επεσήμανε πως «θα πρέπει να επικρατήσει η σύνεση και η λογική και από κοινού τα Επιμελητήρια και η Πολιτεία να συμβάλουν σε έναν μετασχηματισμό που θα επιτρέψει στο θεσμό να επιτελέσει το ρόλο του «να υπηρετεί τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών και να συμβουλεύει την οργανωμένη Πολιτεία», όσο και ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Λήμνου κ. Στέλιος Μαντζαρής.

Τέλος, γραπτούς χαιρετισμούς έστειλαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσας, οι Βουλευτές της ΝΔ κ. Αθανασίου και κ. Αυγενάκης, η

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο