Έκθεση ζωγραφικής Τούρκων καλλιτεχνών στη Λέσβο και απονομή τίτλου “Πρέσβη της Λέσβου” στον Τζαν Ελγκίζ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, Αρχοντικό «Χαλίμ Μπέη», τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης φωτογραφίας Τούρκων Καλλιτεχνών, με τίτλο «Εγώ και η Κωνσταντινούπολη» – Ben Istanbul.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κώστας Αστυρακάκης και ο κ. Μεχμέτ Τζεϊλάντ, αναφέρθηκαν στην αξία της έκθεσης και γενικότερα στην ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων.

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, αφού καλωσόρισε τους Τούρκους καλλιτέχνες και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στην έκθεση, χαρακτηρίζοντας την ως ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη περαιτέρω συστηματικής καλλιέργειας των σχέσεων Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, σε πολλούς και ποικίλους τομείς.

Ακολούθως ο Δήμαρχος, με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, απένειμε στον ιδιοκτήτη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης «Ελγκίζ», εγγονό του Χαλίμ Μπέη, κ. Τζαν Ελγκίζ, τον τίτλο τιμής του «Πρέσβη της Λέσβου», για την μεγάλη του προσφορά στο νησί και ιδιαίτερα στους τομείς Πολιτισμού και Τουρισμού και για την δημιουργία των «Φίλων της Μυτιλήνης», που συμβάλλουν στην προβολή της Λέσβου στην Κωνσταντινούπολη και στην Τουρκία γενικότερα. «Στέλνουμε από την Λέσβο ένα δυνατό μήνυμα φιλίας και αδελφοσύνης των λαών και η σημερινή σπουδαία αυτή εκδήλωση, καθώς και ο τίτλος τιμής του «Πρέσβη της Λέσβου» στον κ. Τζαν Ελγκίζ, σε έναν άνθρωπο με πλούσια διεθνή πολιτιστική δραστηριότητα μέσω του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, είναι ένα ακόμη λιθαράκι στις προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε, βήμα – βήμα, συστηματικά και μεθοδικά. Ειδικότερα, όμως, με τη σημερινή βράβευση, δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να επισημοποιούμε και να τιμούμε αυτό που κάνει εδώ και χρόνια ο κ. Ελγκίζ, δηλαδή να είναι Πρέσβης του νησιού μας στην Τουρκία, και να προβάλει την Λέσβο παντού με τον καλύτερο τρόπο»  είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός.

«Είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. Στο πρόσωπο του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου, σας ευχαριστώ θερμά για τη μεγάλη αυτή τιμή» είπε φανερά συγκινημένος ο κ. Τζάν Ελγκίζ και μίλησε για τις σχέσεις της οικογένειας του με τη Λέσβο. «Ο πολιτισμός, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την αδελφοσύνη των λαών. Μαζί θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ελγκίζ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης (Φ.Ε.Μ.) ο κ. Μπάμπης Στυλιανίδης, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον Μιχάλη Ψύρρα και την Νίκη Κεραμέκη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο