ΕΑΣΛ… Τα προβλήματα που έχουν φέρει την Ένωση σε αδιέξοδο… Η απόφαση για κλείσιμο και η παράταση

Δεν έχει τελειωμό το θέμα με τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ένωσης Ελαιουργικών Συνεταιρισμών Λέσβου στα Πάμφιλα.

Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση – όχημα των ελαιοπαραγωγών, βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε οικονομικά και διοικητικά αδιέξοδα.

Τα χρέη της προς τρίτους – κυρίως ελαιοπαραγωγούς – είναι τεράστια.

Δίνονται ομηρικοί αγώνες από όλους, ώστε η ΕΑΣΛ να καταφέρει να ξαναμπεί σε καλό δρόμο.

Δυστυχώς όμως τα χρέη, δεν είναι μόνο αυτά που βαραίνουν τον οργανισμό και αποτελούν τροχοπέδη για την εύρυθμη και κερδοφόρα λειτουργία της.

Οι εγκαταστάσεις στα Πάμφιλα λειτουργούν επί χρόνια τώρα χωρίς άδεια λειτουργίας, ρυπαίνοντας σύμφωνα με τις εκθέσεις επιθεωρητών περιβάλλοντος τη γύρω περιοχή.

Όλες οι μέχρι τώρα εκθέσεις των επιθεωρητών μιλούν για τεράστια ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον, από την ρύπανση των εγκαταστάσεων της ΕΑΣΛ.

Ένα μεγάλος βρόγχος, που καθημερινά σφίγγει την ΕΑΣΛ όλο και περισσότερο.

Να σημειώσουμε ότι λόγω των αναγκών για τις ετήσιες ελαιοπαραγωγές, δίνονται προσωρινές 6μηνες άδειες λειτουργίας σε ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία.

Αυτό όμως συνεχίζεται επί χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα να γίνονται ανεξέλεγκτες ρυπάνσεις του περιβάλλοντος με ότι αυτό συνεπάγεται, αφού τα περισσότερα ελαιοτριβεία λειτουργούν με αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Και από ότι φαίνεται, οι ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων δεν δείχνουν καμία διάθεση να συμμορφωθούν σύμφωνα με τα δεδομένα της πρόσφατης νομοθεσίας, αφού με τον τρόπο αυτό κάνουν τη δουλειά τους.

Η Διοίκηση της ΕΑΣΛ προκειμένου να βρει λύσεις προχώρησε σε συνεργασία και με ιδιώτες, που για πολλούς κρίθηκαν ασύμφορες και οι οποίοι μετέχουν πλέον στις δραστηριότητες της Ένωσης.

Παρόλα αυτά όμως, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου βασιζόμενη στις εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος, έβγαλε πρόσφατα μία απόφαση για το οριστικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων της ΕΑΣΛ, η οποία έκανε αμέσως ένσταση επί της απόφασης αυτής και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργος Σταθάκης έκανε δεκτή την ένσταση αυτή, δίνοντας μία ακόμα παράταση τριάντα ημερών (30) στη διοίκηση της ΕΑΣΛ, για να τακτοποιήσουν τα προβλήματα που δημιουργούν τις περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Μπορεί όμως να εναρμονιστεί με τα δεδομένα της πρόσφατης νομοθεσίας, ή θα εξαντληθεί και αυτή η παράταση χωρίς να υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ για αύριο;

Διότι το θέμα της ΕΑΣΛ είναι πολύπλευρο…

Από τη μία πλευρά αναζητείται λύση για την εξυγίανσή της και από την άλλη τίθεται θέμα οριστικού κλεισίματος των εγκαταστάσεων της στα Πάμφιλα, αφού με τα σημερινά δεδομένα η ρύπανση που σύμφωνα με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος προκαλεί, επιφέρει τεράστιες ζημιές στο οικολογικό μας σύστημα.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο