Δεν θα χτυπήσει σήμερα το πρώτο κουδούνι για τους 52 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας

Το πρώτο κουδούνι για τους 52 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της σεισμόπληκτης Βρίσας, δεν θα χτυπήσει σήμερα.

Θα ακούγονται όμως οι μηχανές από τις μπουλντόζες, που εργάζονται μέρα – νύχτα ετοιμάζοντας τις αίθουσες – προκάτ που γίνονται στο πίσω μέρος του σχολείου, όπου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις και τις προβλέψεις, το έργο του Υπουργείου Παιδείας θα έχει ολοκληρωθεί και τα παιδιά θα αρχίσουν τα μαθήματά τους με ένα μήνα καθυστέρηση από τους άλλους μαθητές δηλαδή στις 9 Οκτωβρίου.

Φυσικό είναι η σχολική περίοδος για τους μαθητές αυτούς να παραταθεί και μετά τον Ιούνιο του 2018.

Ο Γιάννης Συνάνης βρέθηκε μαζί με τον εικονολήπτη Ηλία Πότση στα χαλάσματα του σχολείου την 1η Σεπτεμβρίου, όπου θα είχαν κανονικά την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου η διευθύντρια και οι δάσκαλοι και σε ζωντανή σύνδεση στον ΣΚΑΪ, από το χώρο όπου γίνονται οι εργασίες, μίλησε με τη διευθύντρια του σχολείου Μυρσίνη Νικέλλη και την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γιώτα Δροσίνη, οι οποίες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το έργο που γίνεται.

Το LesvosNews.gr εύχεται σε όλους – εκπαιδευτικούς, λειτουργούς, μαθητές κλπ – καλή σχολική χρονιά και ιδιαίτερα καλή μάθηση στα πρωτάκια !!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ένωσης συλλόγων γονέων & κηδεμόνων Δήμου Λέσβου

Το Δ.Σ. της Ένωσης συλλόγων γονέων & κηδεμόνων Δήμου Λέσβου με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελε να ευχηθεί καλή σχολική χρονιά με υγεία,  τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς, δασκάλους και καθηγητές.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με πολλά προβλήματα τόσο από τις επιπτώσεις του πρόσφατου σεισμού όσο και από παλαιά χρόνια προβλήματα .

Το νέο Δ.Σ. της Ένωσης με πολύ όρεξη και με μεθοδικότητα και σοβαρότητα είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στο πλευρό των συλλόγων για να βοηθήσει και να συμβουλέψει όποτε του ζητηθεί.

Μέσα από τις επιτροπές που συμμετέχουν τα μέλη του Δ.Σ. με τις ενέργειές του και τις παρεμβάσεις τους προασπίζουν τα συμφέροντα των σχολείων . Με προσωπικές συναντήσεις με τους αρμόδιους και με έγγραφα στα αντίστοιχα υπουργεία ζητούνται να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν τα σχολεία μας (καθαρίστριες ,επιπλέον χρηματοδότηση κ.α. ) .

Μέχρι σήμερα το νέο Δ.Σ. με ενέργειές του πέτυχε να δοθεί λύση στα εξής άμεσα προβλήματα που αντιμετώπισε

  1. Αλλαγή διορθωτικού κέντρου για τους υποψηφίους της Λέσβου των πανελλαδικών του 2017 (αδικαιολόγητες χαμηλές βαθμολογίες τις προηγούμενες χρονιές ιδίως στο μάθημα της Έκθεσης)
  2. Αλλαγή της ώρας εξετάσεων των εξ αναβολής Πανελλαδικών εξετάσεων (είχαν ορισθεί στις 16:00 με έντονο καύσωνα)
  3. Ποσόστωση λόγω σεισμού για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών της Λέσβου .

Βρισκόμαστε ακόμα στην διαδικασία αντιμετώπισης για την ποσόστωση για τους υποψηφίους για τις στρατιωτικές σχολές και τα σώματα ασφαλείας .

Ενημερώνουμε τους συλλόγους ότι είμαστε στο πλευρό τους για να βοηθήσουμε αρκεί να μας το ζητήσουν και ότι έγγραφα στέλνουν  να τα κοινοποιούν στην Ένωση ώστε και γνώστες να είμαστε αλλά και αν μπορούμε να βοηθήσουμε ή να συμβουλέψουμε .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα σχολεία ανοίγουν έτσι όπως θα έπρεπε: με καθηγητές, δασκάλους και βιβλία. με το αυτονόητο δηλαδή. Αυτό το «αυτονόητο» όμως, αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια μια επιδίωξη χωρίς αποτέλεσμα, μια προσδοκία ανεκπλήρωτη. Είναι μια νίκη της κοινωνίας μας και είμαστε περήφανοι που έγινε πράξη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες  του νησιού μας,  σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, αυτή η χρονιά να είναι μια χρονιά  επιτυχιών  σε ότι στοχεύουν και ονειρεύονται για το μέλλον τους.

Ακόμα και τα δεκάδες σχολεία που έπαθαν μικρότερες ή μεγαλύτερες  ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό  που έγινε πριν από τρείς μήνες,  είναι  στην συντριπτική πλειοψηφία τους έτοιμα να  δεχτούν  μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Στις ελάχιστες περιπτώσεις  σχολείων που υπέστησαν σοβαρότερες ζημιές και ολοκληρώνεται τώρα η αποκατάστασή τους,  η αναστάτωση που θα υποστούν,  μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς θα είναι η μικρότερη δυνατή.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και ο βουλευτής του Γ. Πάλλης, συγχαίρουν όλους και όλες, που το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα προσπάθησαν για την επούλωση των πληγών που άνοιξε αυτή η καταστροφή και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Το πρόβλημα της στέγασης σχολείων των σεισμόπληκτων περιοχών του νησιού φέρνει στην επιφάνεια τους τρόπους και τις λογικές με τους οποίους  αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου.  τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε μόρφωση,  υγεία και δουλειά.

Ο Πολιχνίτος, η Βρίσα και το Πλωμάρι είναι μια μικρογραφία που έχει να κάνει με τη σκληρή πραγματικότητα στις κτιριακές υποδομές και την αντισεισμική προστασία σε όλη τη χώρα.

— Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.

— Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995.

— Μέχρι σήμερα σε ελάχιστα κτίρια, και κυρίως σχολεία, έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης.

Ακόμα κι αυτός ο στοιχειώδης προσεισμικός έλεγχος των σχολείων σταμάτησε το Μάρτη του 2010, εξαιτίας των περικοπών σε δαπάνες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να αποψιλωθούν τα συνεργεία ελέγχων και να παγώσουν οι διαδικασίες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Με την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου, τους προσεισμικούς ελέγχους ανέλαβαν δήμοι, των οποίων οι πόροι έχουν περικοπεί, ενώ το προσωπικό τους μειώνεται. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το 2012, με την ίδια λογική, καταργήθηκαν ή υπολειτουργούν οι Υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και οι Τομείς Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, που είχαν ως αρμοδιότητα τις διαδικασίες αποκατάστασης μετά από σεισμό.

Το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, δηλαδή, εκείνα τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές,  δεν είναι πρώτα στη λίστα των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, επειδή, απλά, δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας ή άλλες υποδομές, π.χ. αυτοκινητόδρομους που με τα διόδια ρέει διαρκώς χρήμα προς τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως «επιλέξιμα» τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα. Με λίγα λόγια, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, χώροι συνάθροισης της νεολαίας είναι στο έλεος του Εγκέλαδου. Δεν είναι μόνο τα έργα που δεν γίνονται, είναι και η μη τήρηση βασικών κανόνων, όπως κακοτεχνίες ή χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, που επίσης στοιχίζουν.

Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω των σεισμών, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από τα κόμματα εξουσίας και τους δορυφόρους τους, που υπηρετούν την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Άμεση λειτουργία όλων των σχολείων το πρωί με διασφάλιση όλων των μορφωτικών,  παιδαγωγικών προϋποθέσεων, συνθηκών υγείας και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις ανάγκες εκπαιδευτικών , γονιών και μαθητών
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των προβλημάτων σε όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού για την αντισεισμική τους προστασία με άμεση κρατική χρηματοδότηση.
  • Για την ασφάλεια των χώρων εργασίαςτη συνδυασμένη εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, δηλαδή του αντισεισμικού κανονισμού κτιρίου, του πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και του νόμου για την πρόληψη των Βιομηχανικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης.
  • Να στελεχωθούν όλες οι εμπλεκόμενες Κρατικές Υπηρεσίες του Νομού.

Να μην γίνουν τα προβλήματα από τις κάθε λογής φυσικές καταστροφές αφορμή για την παραπέρα υποβάθμιση της ζωής των εργαζόμενων των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους Η αντισεισμική, αλλά και γενικότερα η θωράκιση από φυσικές καταστροφές, η ελαχιστοποίηση του σεισμικού κινδύνου, είναι υπόθεση λαϊκής πάλης στην κατεύθυνση ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών ενάντια στα κέρδη μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών

 

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 10-9-2017

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο