«Δάκρυα συγκίνησης στο Πολύκεντρο Παπάδου»… Μάγεψαν το κοινό οι μαθητές του Γυμνασίου Γέρας

Τα παιδιά και οι καθηγητές του Γυμνασίου Γέρας κατάφεραν ν αποδείξουν για άλλη μια φορά, ότι το σχολείο δεν σχετίζεται μόνο με γνώσεις και εξετάσεις αλλά έχει πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα.

Με επίκεντρο τον σχολικό εκφοβισμό, τη μοναξιά, την εγκατάλειψη, την ανθρωπιά και την εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, ανεξαρτήτου ηλικίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Μαρτίου, με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα πολιτισμού «Οδυσσέα Ελύτη» στο Παπάδο, η θεατρική παράσταση «θα νικήσει η ανθρωπιά… γιατί είμαστε άνθρωποι».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο, γονείς, παιδιά, μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, εκπαιδευτικούς και φίλους από διάφορα σημεία του νησιού, που έσπευσαν στο φιλανθρωπικό κάλεσμα του Γυμνασίου.

Η υπόθεση του έργου, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη φιλόλογο του Γυμνασίου, κα. Ειρήνη Κατσούρη, και με την υποστήριξη της διεύθυνσης του σχολείου, και συγκεκριμένα από τον διευθυντή κ.Παπουτσάνη Ιωάννη και την υποδιευθύντρια  κα. Μακρίδου Ελένη, κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια από το κοινό. Οι μαθητές-ηθοποιοί βροντοφώναξαν  «θα νικήσει η ανθρωπιά» προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και δάκρυα στους παρευρισκομένους. Οι φιλόλογοι Αναστασία Κατσούρη και Γεώργας Βασίλης, επιμελήθηκαν, μαζί με τη συγγραφέα, την μουσική καθώς και  το αρχικό βίντεο που παρακολούθησαν οι θεατές πριν από την παράσταση. Εικόνες bulling, μοναξιάς, εγκατάλειψης ηλικιωμένων, απανθρωπιάς ξύπνησαν θύμησες έντονες.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Καπιωτάς, ο οποίος συνεχάρη το Γυμνάσιο Γέρας για τις δράσεις του και ειδικά τη συγγραφέα- φιλόλογο κα.  Κατσούρη και ευχήθηκε η παράσταση αυτή να αποτελέσει παράδειγμα για μελλοντικές αλτρουιστικές παραστάσεις του ίδιου χαρακτήρα. Η Αντιδήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης κα. Αντωνέλλη παρέστη και αυτή στην εκδήλωση, η οποία στον χαιρετισμό της έκανε λόγο για την παγκοσμιοποίηση, η οποία κατήργησε την παιδεία και την αρετή, που ανοίγει δρόμους και προασπίζει την ελευθερία. Σωστά το είπε ο Κολοκοτρώνης τόνισε: «μόνοι μας θα σωθούμε» και στη συνέχεια στρεφόμενη στη συγγραφέα του έργου είπε: «προσπάθεια σωτηρίας θεωρώ ότι είναι αυτό που κάνετε εδώ εσείς σήμερα». Τα θερμά του συγχαρητήρια εξέφρασε τέλος και ο περιφερειακός διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γραπτώς, καθώς αδυνατούσε να παρευρεθεί στην παράσταση,  στους συντελεστές της παράστασης και ειδικά στη συγγραφέα- φιλόλογο, τονίζοντας ότι το Γυμνάσιο Γέρας πορευόμενο στα χνάρια του παιδαγωγού Μίλτου Κουντουρά, πρωτοστατεί στις θεατρικές δραστηριότητες με θέματα ανθρωποκεντρικά και με καθαρά αλτρουιστικό σκοπό.

Η συγγραφέας της παράστασης αναφέρθηκε στο λόγο της  στον εκφοβισμό, ένα φαινόμενο που κυριαρχεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δεν γνωρίζει όρια  και συχνά χτυπά και την πόρτα των ηλικιωμένων, που γίνονται θύματα απάνθρωπης συμπεριφοράς. Η αγάπη και η ανθρωπιά, τόνισε,  είναι η μόνη δύναμη που κυλά στις φλέβες μας, αντιδρώντας στο θάνατο και την αρρώστια. Είναι η μόνη γέφυρα που θα μας περάσει από τις συμπληγάδες της φιλαυτίας στις πολιτείες της συλλογικότητας. Τέλος αναφέρθηκε στον ανθρωπιστικό σκοπό της παράστασης, την οικονομική ενίσχυση παιδιών του νησιού μας που πάσχουν από καρκίνο, τονίζοντας,  ότι οι μικροί αυτοί ήρωες είναι η σπορά του μέλλοντος άρα πρέπει να την διαφυλάξουμε. Η δράση και το κοινωνικό παράδειγμα στα μικρά αυτά παιδιά που μας έχουν ανάγκη, είναι το πτυχίο και το βαρύ κληροδότημα που θα αφήσουμε στο παιδί που γεννιέται την ώρα που εμείς θα συναντάμε την ύλη από την οποία δημιουργηθήκαμε και γινόμαστε χώμα, νερό και αέρας.

Οι μαθητές ηθοποιοί που πήραν μέρος στην παράσταση ήταν: Μαμώλη Βασιλική, Αφαλωνιάτης Σταύρος, Βαξεβάνης Σταύρος, Καγιάσκα Έρικ, Αφαλωνιάτης Δημήτρης, Σιμιτζή Ειρήνη, Δανιήλ Αθηνά, Μουτζούρη Βάγια, Χατζηδημητρίου Γεωργία, Γώγουλας Παναγιώτης, Μαμάκου Σαπφώ, Μουτζούρης Ηλίας, Σελλούντου Βασιλική. Φυδανάκη Ασπασία, Φυδανάκη Σωτηρία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο