Χ.Αθανασίου: “Τι θα γίνει με τα κενά των γιατρών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης;”

athanasiou-nosokomeio-2

Ο βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα τα κενά των ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο», στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και στα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Σε παλαιότερη Ερώτηση του Βουλευτή με αρ. Πρωτ. 550/26-10-2015, το Υπουργείο Υγείας απάντησε τα εξής:

“…με την αριθμ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ/96/25883/20-8-2015 Απόφαση το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενέκρινε την κίνηση διαδικασιών πλήρωσης δύο χιλιάδων τετρακοσίων σαράντα (2.440) κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, για το έτος 2016, που είχε αιτηθεί το Υ.Υ. με το αριθμ. πρωτ. Υ10β/Γ.Π.οικ.59705/4-8-2015 έγγραφό του. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.”

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε τελικά, με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. Α2α/Γ.Π./οικ.30255/22-4-2016 απόφαση του Υπουργείου, η προκήρυξη 135 θέσεων ειδικευμένων γιατρών του κλάδου ΕΣΥ των Νοσοκομείων και των Μονάδων Υγείας της 2ης ΥΠΕ, μια απόφαση που απέχει πολύ από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για στελέχωση του συστήματος υγείας του νησιού μας, ιδιαίτερα κατά την οξυμένη περίοδο που διανύουμε λόγο του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, καθώς προβλέπει την κάλυψη μόνο 5 θέσεων ιατρών. Πιο συγκεκριμένα, προκηρύσσει μία θέση παιδιάτρου, μία θέση αιματολόγου, μία θέση νεφρολόγου, μία θέση ψυχιάτρου, μία θέση ακτινολόγου για το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και καμία θέση για τη Μ.Υ. – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, η Ιατρική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο» είχε αιτηθεί 12 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων όπως ορθοπεδικό, έναν ογκολόγο και δύο νευροχειρούργους. Σύμφωνα με στοιχεία του Νοσοκομείου, υποβάλλονται σε θεραπεία περί τους 3000 ασθενείς σε ένα τμήμα με ένα μόνιμο ιατρό ογκολόγο και έναν συνεργάτη ιατρό με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και ένα χρόνο έχει σταλεί προς έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, στον οποίο προβλέπονται και νέες ειδικότητες ιατρών απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του, όπως ενδοκρινολόγο (υπάρχει μεγάλος αριθμός περιστατικών νόσου του θυροειδή και ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη) κ.α.

Επιπλέον, για να λειτουργήσει απρόσκοπτα και σε 24ωρη βάση το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης απαιτούνται 6 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων όπως ήδη έχουν ζητηθεί από τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ, αλλά δεν καλύφθηκε καμία με την παρούσα προκήρυξη.

Ταυτόχρονα, στο Νομό Λέσβου παρατηρούνται κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολλά αγροτικά ιατρεία. Μάλιστα, σε μεγάλες κοινότητες με δύο θέσεις αγροτικών ιατρών παραμένουν κενές και οι δυο επί μήνες. Ενόψει της θερινής περιόδου, ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται αρκετά και το πρόβλημα επιτείνεται.

Μετά τη συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, η Λέσβος μετατράπηκε σε ένα μεγάλο στρατόπεδο κράτησης. Η έκρυθμη κατάσταση στα Κέντρα Φιλοξενίας – «Κέντρα Κράτησης» κατά το ΣΥΡΙΖΑ – με συγκρούσεις μεταναστών, εξεγέρσεις, τραυματισμούς, κλοπές, απόπειρες βιασμών, σε συνδυασμό με τις άσχημες συνθήκες κράτησης, διαβίωσης και υγιεινής, συνιστούν ένα επικίνδυνο τοπίο για τους μετανάστες – πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι Μονάδες Υγείας του νησιού να επιφορτίζονται καθημερινά με επιπλέον περιστατικά, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιθάλψουν τόσο τους μετανάστες όσο και τους ντόπιους πολίτες.

Είναι εμφανής, λοιπόν, η αυξημένη ανάγκη σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα ενόψει της θερινής περιόδου, όπου με την αύξηση του πληθυσμού και των νέων εισροών το πρόβλημα ενδέχεται να ενταθεί. Επομένως, πως είναι δυνατόν σε Νοσοκομεία αντίστοιχης δυναμικότητας, όπως αυτό της Ρόδου, να προκηρύσσονται 12 θέσεις ιατρών ενώ στη Λέσβο μόνο 5, με τις κενές οργανικές θέσεις ιατρών στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο να αγγίζουν το 30% των συνολικών θέσεων; Θεωρείται εφικτό ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, για πληθυσμό 86.000 μόνιμων κατοίκων και με έντονο το πρόβλημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, να καλύπτει προσωρινά τις ανάγκες του με επικουρικούς ιατρούς, συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (λήξη συμβάσεων Σεπτέμβρη 2016) και μπλοκάκια;

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Υπουργός

1. Εάν πρόκειται να προκηρύξει τουλάχιστον τις απαραίτητες θέσεις ιατρών επί θητεία, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως ζητήθηκαν από την Ιατρική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, από τον Διευθυντή του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και από τους υπευθύνους των Κέντρων Υγείας του νησιού.

2. Εάν θα εγκρίνει άμεσα τον νέο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

3. Τι μέτρα δύναται να λάβει το Υπουργείο ώστε να μην παραμένουν κενά τα αγροτικά ιατρεία και ειδικά αυτά, που έχουν δυο οργανικές θέσεις, να μην κενώνονται ταυτόχρονα και οι δύο.

4. Ποια κίνητρα προβλέπεται να δοθούν στους νέους Ιατρούς ώστε να υπηρετήσουν τη θητεία του αγροτικού τους όπως προβλέπεται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

11 Άποψη για τα “Χ.Αθανασίου: “Τι θα γίνει με τα κενά των γιατρών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης;””

Αφήστε ένα σχόλιο