Χ. Αθανασίου: “Ανάστατοι είναι οι αγρότες από την ενδεχόμενη περικοπή της σύνταξης”

epidotiseis-agroton-11

Ανάστατοι είναι οι αγρότες από την ενδεχόμενη περικοπή της σύνταξης όσων συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Το θέμα αυτό ανέδειξε με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ν Λέσβου κ. Χαρ. Αθανασίου μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με το κείμενο  της ερώτησης, στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, ότι θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).

Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.

 

  1. Εάν, στη περίπτωση που η διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.

 

  1. Εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί η πενιχρή σύνταξή τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

18 Άποψη για τα “Χ. Αθανασίου: “Ανάστατοι είναι οι αγρότες από την ενδεχόμενη περικοπή της σύνταξης””

Αφήστε ένα σχόλιο