Αποφάσεις των γιατρών του ΕΣΥ Λέσβου για τις μεταθέσεις και την κράτηση του Πακιστανού πρόσφυγα

Το Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, ομόφωνα αποφάσισε και εξέδωσε τις παρακάτω δύο ανακοινώσεις:

α) Σχετικά με τις μεταθέσεις των Γιατρών του Ε.Σ.Υ.

β) Για την κράτηση του πρόσφυγα Κ.Μ.

Οι ανακοινώσεις κοινοποιήθηκαν στην ΟΕΝΓΕ, προκειμένου να στηρίξει τα αιτήματά μας και να τα προωθήσει περαιτέρω. 

Σχετικά με τις μεταθέσεις των Γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Προς το Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ

Με την τροποποίηση του νόμου, για διορισμό στο Ε.Σ.Υ. και τον αποκλεισμό κατάθεσης υποψηφιότητας από γιατρούς υπηρετούντες στο Ε.Σ.Υ. εως τον 12/2017, αποκλείεται από μια σειρά γιατρούς το αναφαίρετο δικαίωμα της μετακίνησης, σε Νοσοκομεία της επιλογής τους. Επιπλέον μετά τη σχετική τροπολογία για δυνατότητα μεταθέσεων γιατρών, στην ουσία δόθηκε αυτή η δυνατότητα σε γιατρούς υπηρετούντες σε όλο το Αιγαίο εκτός Κρήτης και Λέσβου.

Έτσι συνάδελφοι με λόγους μη μόνιμης εγκατάστασης στο νησί (οικογένεια, τόπος καταγωγής ,τόπος μόνιμης κατοικίας), στην ουσία εξαπατήθηκαν και παγιδεύτηκαν. Πιθανότατα κανένας τους δε θα κατέθετε υποψηφιότητα για την κατάληψη της θέσης την οποία κατέχει, αν εκ των προτέρων γνώριζαν, ότι θα τους στερηθεί η δυνατότητα μετακίνησης.

Εξαιρέθηκαν και «τιμωρήθηκαν» από όλο το Αιγαίο οι υπηρετούντες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Ένα νοσοκομείο σε παραμεθόριο νησί, που σήκωσε το βάρος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων της φτώχειας και του πολέμου, ανθρώπων με μεγάλη νοσηρότητα.

Ζητάμε να ενεργήσετε ώστε να αποκατασταθεί η αδικία απέναντι στους συναδέλφους και να τους δοθεί η δυνατότητα μετάθεσης, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους συναδέλφους στο Αιγαίο.

Για την κράτηση του πρόσφυγα Κ.Μ.

Διαμαρτυρόμαστε για την κράτηση του πρόσφυγα Κ.Μ., Πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας τριανταενός ετών. Ο Κ.Μ. στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας, κρατείται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Μόριας, παρόλο που πάσχει από διαγνωσμένη κατάθλιψη και σοβαρό χρόνιο νόσημα, που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα και αντιμετώπιση.

Οι συνθήκες κράτησης στο Κέντρο Κράτησης Μόριας είναι ιδιαίτερα δύσκολες, ακόμη και για άτομα χωρίς τα δικά του προβλήματα. Για ένα τόσο ευάλωτο άτομο η συνέχιση της κράτησης του, σημαίνει κίνδυνο ραγδαίας επιδείνωσης τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχικής του υγείας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική του ακεραιότητα. Πόσο μάλλον που η κράτηση του είναι καθαρά διοικητική.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση του και τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να μεταβεί σε εξειδικευμένο κέντρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο νόσημα του και να αποτραπεί η επιδείνωση του ψυχικής του νόσου, που επιτείνεται λόγω του εγκλεισμού.

Η άσκηση του μέτρου της κράτησης στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επικίνδυνη. Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην κράτηση κάθε ανθρώπου, που βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, ενώ ζητά διεθνή προστασία.

Μυτιλήνη, 11 Ιανουαρίου 2018

ο Πρόεδρος                                                             ο Γραμματέας

Ζάμπρας Αλέξανδρος                                         Στρατής Παυλής

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο