Από 1 έως 6 Οκτωβρίου το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Aegean Docs 2017 στα νησιά του Β. Αιγαίου

Για άλλη μια χρονιά τα Aegean Docs δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου, να παρακολουθήσουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες-ντοκιμαντέρ.

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Aegean Docs 2017, θα πραγματοποιηθεί 1 έως 6 Οκτωβρίου,  με προβολές που θα γίνουν στα  νησιά του Βορείου Αιγαίου, από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία μέχρι τους Φούρνους και τις Οινούσσες.

Φέτος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εννέα ξεχωριστές ταινίες από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Κονγκό, την Ουκρανία και την Τουρκία.

Πάντα με ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και με αναφορές στην ιστορική μνήμη και τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας, μέσα από τα μάτια δημιουργών που παρουσιάζουν με μοναδική μαεστρία τα έργα τους.

Είναι επίσης μια ευκαιρία για έναν κινηματογραφικό περίπατο στον κόσμο μας που διαρκώς αλλάζει.

1) Μεγάλο αφιέρωμα του AegeanDocs 5 στα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Η μεγάλη ουτοπία (90 min), Φώτος Λαμπρινός, Ελλάδα/Ουκρανία 1917-2017: Ένας αιώνας από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Το μεγάλο όραμα που συνεπήρε εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη, γέννησε μεγάλες ελπίδες, όνειρα, οράματα και μαζί εξεγέρσεις, πολέμους, καταστροφές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα ολόκληρο τον εικοστό αιώνα. Έναν αιώνα που έζησε τη μεγαλύτερη ουτοπία που γέννησε ποτέ η ανθρωπότητα. Η ταινία αφηγείται την πρώτη κρίσιμη διαδρομή (1917-1934) αυτού του οράματος στη χώρα που γεννήθηκε, τη Σοβιετική Ένωση, ανατρέποντας πολλά από τα μέχρι σήμερα γνωστά στερεότυπα.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ:
Η ταινία Stringless ανοίγει το AegeanDocs 5 την Κυριακή 1/10, στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Μια ορχήστρα αποτελείται από μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μια φωνή. Σωστά; Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από πέντε φωνές που κάνουν τα πάντα. Πέντε γυναίκες. Πέντε ζωές. Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική. Mια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;

 3) Διεθνή Πρεμιέρα στο AegeanDocs 5, 1-6 Οκτωβρίου, κάνουν οι ταινίες για το προσφυγικό που δημιουργήθηκαν στα σεμινάρια Home New Home.

Νέοι από πέντε χώρες πρώτης υποδοχής προσφύγων και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ αφηγούνται, με τη γλώσσα του ντοκιμαντέρ, τη δική τους εμπειρία για την προσφυγική κρίση. Οι περισσότεροι έπιασαν κάμερα για πρώτη φορά. Όλοι εκπαιδεύτηκαν στην κινηματογραφική αφήγηση σε εντατικά σεμινάρια σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο και Παλαιστίνη από καταξιωμένους σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς σε σχολεία, Πανεπιστήμια και μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

4) ENA ΜΕΓΑΛΟ ΔΩΡΟ χαρίζει στους θεατές του AegeanDocs o Nίκος Καβουκιδης. Προσφέρει την ταινία του ΜΝΗΜΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ με ελευθερη είσοδο, και θα την παρουσιάσει ο ίδιος. Η ταινία θα βγεί στις αίθουσες αμέσως μετά το Φεστιβάλ. Εικόνες Απελευθέρωσης_

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο