Απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης η Λέσβος… Άρθρο του Ιάσωνα Πιπίνη στον Ελεύθερο Τύπο

Οι πρόσφατες εικόνες με τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε σκηνές να προσπαθούν να προστατευθούν όπως όπως από τη βροχή στη Χίο αποτυπώνουν ανάγλυφα την τραγική κατάσταση στην οποία για μια ακόμη φορά βρίσκεται η Ελλάδα, αδυνατώντας να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση.

pipinis-exo-1 Απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης η ΛέσβοςΓράφει ο Ιάσων Πιπίνης

Τα νησιά του Αιγαίου εξακολουθούν να «βουλιάζουν» από ανθρώπους που καθημερινά πλέον φθάνουν κατά δεκάδες από τις τουρκικές ακτές, με αμείωτη ένταση. Στη Λέσβο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, αυτή τη στιγμή βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 7 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ. Είναι προφανές ότι οι δομές φιλοξενίας δεν μπορούν να αντέξουν αυτό τον αριθμό πλέον.

Πριν από λίγες μέρες δεκάδες Αφγανοί μετανάστες εγκατέλειψαν το Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, το οποίο χαρακτηρίζουν «κόλαση», και εγκαταστάθηκαν στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Ηδη οι πρώτοι καταυλισμοί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Η Λέσβος θυμίζει 2015. Τότε που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλοθι.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τις απάνθρωπες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας και κυρίως στη Μόρια, όπου στοιβάζονται οι διπλάσιοι από όσους μπορεί να φιλοξενήσει. Οι σκηνές και τα κοντέινερ δεν επαρκούν για να στεγάσουν αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνθήκες υγιεινής είναι τριτοκοσμικές, χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους έγκυοι, παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας, αλλά και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, διαβιούν ουσιαστικά σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Στη Λέσβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται οι μισοί από τους 14 χιλιάδες πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά. Ολα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν. Οι συνθήκες διαβίωσης δεν τιμούν τη χώρα μας, που όμως την ίδια στιγμή εξακολουθεί να λαμβάνει εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι είχε άλλοθι για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για να υποδεχθεί η χώρα μας το πρωτόγνωρο κύμα προσφυγικών ροών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση αντέδρασε μουδιασμένα και μάλλον επιθετικά, κλείνοντας τα σύνορα. Η πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», που είχε καλλιεργήσει τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε συμβάλει στην όξυνση του προβλήματος.

Οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων βυθισμένες στο χιόνι ρεζίλεψαν την Ελλάδα διεθνώς. Στη συνέχεια, οι Αρχές άρχισαν να μοιράζουν φυλλάδια στους μετανάστες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά, στα οποία αναγραφόταν: «Μη χάνετε το κουράγιο σας, είμαστε μαζί σας, σας αγαπάμε»! Από τότε δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση. Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άλλοθι για τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες. Απλά, δεν διδάχθηκε από τα λάθη της.

Πληροφορούμαι ότι οι αρμόδιες αρχές μπροστά στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που αρχίζει να δημιουργείται στη Λέσβο εξετάζουν και πάλι το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα ακόμη Κέντρο Φιλοξενίας στο νησί και να προστεθεί στα δύο υπάρχοντα, της Μόριας και του Καρά Τεπέ. Οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους, καθώς δεν θέλουν να μετατραπεί η Λέσβος σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το ευρωπαϊκό πρόβλημα μεταφέρεται και πάλι στις τοπικές κοινωνίες, με την κυβέρνηση απλό θεατή.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο