Απεγνωσμένη επιστολή ελαιοπαραγωγού… Η καθυστερημένη δακοκτονία μας εξοντώνει

Στο Lesvosnews.gr έφτασε η παρακάτω επιστολή από ελαιοπαραγωγό της Λέσβου όπου μας αναφέρει:

“Καλημέρα σας

Είμαι ελαιοπαραγωγός στην ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου. Διαθέτω  μια εκμετάλλευση άνω από τα 200 στρέμματα ελιές. Η αποκλειστική μου απασχόληση είναι οι ελιές. Μόνο ελιές. Ζω από τις ελιές.

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τη δακοκτονία με οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στην καταστροφή. Βλέπω την καταστροφή να έρχεται και να μην μπορώ να κάνω τίποτα. Δεν θα αναφερθώ μόνο στην καθυστερημένη έναρξη.

Ο ψεκασμός ξεκινάει σήμερα 16 Ιουλίου. Είμαστε με 1 μήνα καθυστέρηση στην έναρξη.

Φέτος ξεκίνησε μια δακοκτονία χωρίς να υπάρχει έλεγχος. Θα αναφερθώ στα παρακάτω που η δημοσιογραφική σας έρευνα μπορεί εύκολα να αποδείξει ότι είναι πέρα για πέρα αληθινά.

Οι Γεωπόνοι Τομεάρχες από τη Διεύθυνση Γεωργίας και την Περιφέρεια δεν υπάρχουν. Δεν έχουν προσληφθεί αυτοί που είναι υπεύθυνοι να ελέγχουν και επιβλέπουν τη διαδικασία. Ούτε καν ακόμη δεν έχει βγει η προκήρυξη. Ξεκινάμε λοιπόν τουλάχιστον τον πρώτο ψεκασμό χωρίς κανένα έλεγχο. Ούτε ο Εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο έχει προσλάβει Γεωπόνους που έλεγχαν το προσωπικό της εταιρείας μιας και όπως έμαθα του το απαγόρευσαν λόγω μείωσης προϋπολογισμού και περικοπών.  Κανείς λοιπόν δεν θα ελέγχει.

Σε ερώτηση μου σε Αρχιεργάτη σε χωριό του Πλωμαρίου αν θα ψεκάσει το κτήματά μου που βρίσκονται σε ορεινή περιοχή που απάντησε με θράσος ΟΧΙ γιατί λόγω περικοπών δεν θα έχει ζώο να μεταφέρει το σκεύασμα ψεκασμού.  Κοίταξα τους πίνακες ανακοινώσεων για να δω το πρόγραμμα του ψεκαμσού για τα υπόλοιπα μου αγροτεμάχια και μέχρι σήμερα το πρωί κανείς αρχιεργάτης δεν είχε βγάλει καμία ανακοίνωση όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια. Είπαμε χωρίς έλεγχο.

Συνεχίζω. Ενώ οι ψεκαστές πρέπει να έχουν κατάρτιση σε δύο συνέργεια εγω προσωπικά πριν από λίγο σήμερα το πρωί  διαπίστωσα ότι μεταξύ των ψεκαστών είναι άτομα ξένης καταγωγής που όχι μόνο δεν έχουν κατάρτιση αλλά ούτε καν νόμιμη άδεια εργασίας έχουν. Προφανώς στις καταστάσεις εργασίας θα υπάρχουν άλλα άτομα. Που είναι οι έλεγχοι από το ΙΚΑ;

Ρώτησα άλλον Αρχιεργάτη – γνωστό και φιλικό μου άτομα – αν έχει υπογράψει σύμβαση εργασίας με τον Εργολάβο. Ακόμη τίποτα μου είπε.

Συνεχίζω. Ακόμη και οι δακοπαγίδες φέτος θα είναι εργολαβία. Το έργο το πήρε συνεταιρισμός  χωριού του Γέρας για όλο το νησί με τον Πρόεδρό του να έχει άμεση σχέση με τη Δ/νση Γεωργίας. Αν αυτό είναι νόμιμο σίγουρα δεν είναι ηθικό. Δεν μ απασχολεί το ηθικό όσο ότι το γεγονός ότι ούτε εκεί θα γίνει δουλειά. Ενώ κάθε ημέρα ελέγχου αλλαγής παγίδας περιλάμβανε 25 δακοπαγίδες και πληρωμή ενός ημερομισθίου από φέτος για να βγάλει περισσότερα χρήματα ο εργολάβος υποχρεώουν τους παγιδοθέτες να αλλάζουν 50-60 παγίδες την ημέρα ώστε να βγάλει περισσότερα χρήματα ο εργολάβος. Επομένως και εκεί κανένας έλεγχος.

Δεν θέλω να αναφερθώ στα υπόλοιπα γνωστά προβλήματα της δακοκτονίας που ισχύουν κάθε χρόνο. Αναφέρω μόνο στα πρόσθετα προβλήματα που αφορούν τη φετινή χρονιά.

Επειδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να προστατεύσω την εργασία μου , τον ιδρώτα μου και την περιουσία μου σκέφτομαι πλέον σοβαρά μαζί με άλλους ελαιοπαραγωγούς να στραφώ νομικά κατά της  Διεύθυνσης Γεωργίας, της Περιφέρειας και των Εργολάβων.

Ζητώ τη δημοσιογραφική σας συνδρομή . Δείτε το θέμα . Κάντε τη δική σας έρευνα.

Προς το παρόν επιλέγω να επικοινωνήσω μαζί σας χωρίς να σας δώσω τα πλήρη στοιχεία μου μιας και φοβάμαι ότι θα στοχοποιηθώ και θα έχω προβλήματα με ελέγχους , επενδυτικά σχέδια κτλ.

Δεν ξέρω ποια ΜΜΕ θα δημοσιεύσουν την επιστολή μου. Η επιστολή μου στόχο έχει κυρίως  να σας παρακινήσει να κάνετε την έρευνα μιλώντας όχι μόνο με τη Δ/νση Γεωργίας και τους Εργολάβους αλλά με τους ελαιοπαραγωγούς και να δείτε στα χωριά τι συμβαίνει.

Σε μια χρονιά με μικρή ελαιοπαραγωγή  – που κάνουμε αγώνα επιβίωσης –  είναι ολέθριο να βλέπουμε την καταστροφή και να μην κάνουμε τίποτα. Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο την αδιαφορία , την ανικανότητα και να βγάζουν άλλοι λεφτά στις πλάτες μας χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος. Η χρονιά της ασυδοσίας είναι η φετινή χρονιά της δακοκτονίας.

Παρακαλώ ακόμη μια φορά για την έρευνά σας.”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο