ΑΝΤΑΡΣΥΑ: “Όχι στον Κλεισθένη… Όργανο των αστικών συμφερόντων θέλει η κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση”

 

Με θέμα τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη με το σχέδιο Κλεισθένης 1 συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Στην τοποθέτησή του τόνισε περιφερειακός Σύμβουλος της «Ανταρσία στο Αιγαίο» Αριστείδης Σγατζός τόνισε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζει το νομοσχέδιο ως “σημαντική μεταρρυθμιστική τομή” που αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των δήμων και περιφερειών. Πέραν της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ο ροζ Κλεισθένης δεν επιφέρει άμεσες μεταβολές (πχ στις αρμοδιότητες), όπως έγινε με τον πρασινογάλαζο Καποδίστρια το 1997 και με την αναθεώρηση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων το 2006 ή τον πράσινο «Καλλικράτη» το 2010. Πρόκειται για νομοθέτημα «λαγό», το οποίο αφού διευθετήσει τον τρόπο λειτουργίας του «τοπικού πολιτικού συστήματος», θα συνοδευτεί εκ των υστέρων με σειρά νομοθετικών προβλέψεων για ζητήματα αρμοδιοτήτων, κατανομής πόρων κτλ.»

Στη συνέχεια επισημάναμε πως ο Κλεισθένης Ι δεν αποτελεί μια εκ βάθρων αλλαγή αλλά τη συνέχεια, τον «εκσυγχρονισμό» και την εμπέδωση των προηγούμενων πλαισίων, για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων μέσω του τοπικού κράτους, την «αποτελεσματικότερη και ταχύτερη» πρόσδεση και διαπλοκή των δήμων και περιφερειών με τα αστικά συμφέροντα και σχεδιασμούς, την προώθηση της επιχειρηματικότητας και ανταποδοτικότητας στη λειτουργία των δήμων, τη σταδιακή συρρίκνωση έως εξαφάνιση των κοινωνικών υπηρεσιών, την μεγαλύτερη φορομπηξία (βλέπε επέκταση των ανταποδοτικών τελών στο πράσινο) και την ένταξη τους στο “εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης”.

Ξεκαθαρίσαμε πως είμαστε αντίθετοι τόσο στην παλιά όσο και στη νέα εκδοχή αναθεώρησης του Καλλικράτη. Η αντίθεσή μας γίνεται από τη σκοπιά ενός άλλου τρόπου οργάνωσης της ζωής μας ως εργαζόμενων και κάτοικων. Ενός τρόπου που θέτει στο κέντρο τα σύγχρονα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, την ικανοποίηση των αναγκών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, τη συγκρότηση σύγχρονων δημοκρατικών μορφών λαϊκής συλλογικής οργάνωσης, πάλης και επιβολής της λαϊκής θέλησης, με λόγο στην πολιτική που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται στην πόλη. Συγκρουόμαστε με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά θεσμικής οργάνωσης του τοπικού κράτους που τη διαπερνούν σαν κόκκινη γραμμή και όλα εκείνα τα στοιχεία που αναδεικνύουν το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του τοπικού κράτους.

Σε σχέση με το σύστημα εκλογής το οποίο έχει προκαλέσει την οργή όλου του σάπιου συστήματος που διοικεί Δήμους και Περιφέρειες. Τονίσαμε πως εμείς είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής. Το σύστημα στον Κλεισθένη είναι ένα αναλογικότερο μοντέλο που λειτουργεί, όμως, με αποκλεισμούς. Από τη στιγμή που αποκλείονται συνδυασμοί, που δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υποψηφίων ή και μεμονωμένοι υποψήφιοι, δεν αποτελεί απλή ανόθευτη αναλογική, ενώ ήδη ακούγεται ότι θα είναι ένα από τα σημεία αναδίπλωσης της κυβέρνησης.

 

Πλήρης απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Κλείνοντας η συνεδρίαση η Περιφερειακή Αρχή προσπάθησε να αποσπάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισμα καταδίκης του Κλεισθένη στα πλαίσια της αντίθεσης της Ένωσης Περιφερειών. Ψήφισμα που δεν είχε καν τη μορφή γραπτού κειμένου. Είναι τόση πια η απαξίωση του Περιφερειακού Συμβουλίου που δεν έκαναν τον κόπο να γράψουν δέκα γραμμές για να το θέσουν σε ψηφοφορία. Μπροστά στη μεθόδευση αυτή ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο καθώς και οι επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Γόνιμης Γραμμής αποχώρησαν δηλώνοντας ότι απέχουν από τέτοιες διαδικασίες.

 

H Ανταρσία στο Αιγαίο συντάσσεται με τους εργαζόμενους

Πριν τον Κλεισθένη 1 εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε η ανάθεση από την Περιφερειακή Διοίκηση σε ιδιωτική εταιρία του έργου της περιγραφής των θέσεων (αρμοδιότητες, καθήκοντα κλπ) του προσωπικού της Περιφέρειας. Η συζήτηση προκλήθηκε από τη διαμαρτυρία των Συλλόγων εργαζομένων σε Χίο και Σάμο για την ανάθεση κόστους σχεδόν 20.000 € τη στιγμή που αυτή θα μπορούσε να γίνει από το προσωπικό της περιφέρειας και χωρίς κόστος και σίγουρα όχι με γνώμονα τις διαθέσεις της εταιρίας αλλά τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας που οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πιο καλά από τον καθένα.

Ως Ανταρσία στο Αιγαίο στηρίξαμε τη θέση των εργαζομένων επισημάναμε την μαεστρία της διοίκησης της Περιφέρειας που με την αβελτηρία της έφερε την υπόθεση στο παραπέντε των προθεσμιών της κυβέρνησης έτσι ώστε να δικαιολογήσει ως αναπόφευκτη, όχι μόνο την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία του έργου, αλλά και να το δώσει με απευθείας ανάθεση μέσω του Περιφερειακού Ταμείου ένα νομικό πρόσωπο που στην πράξη δεν ελέγχεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κλείνοντας επισημάναμε πως και στην υπόθεση αυτή φανερή είναι η έλλειψη συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων της Περιφέρειας στη Λέσβο και καλέσαμε να σωματεία να μην περιορίσουν τον αγώνα τους στην αποστολή εγγράφων διαμαρτυριών.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο