Ανησυχία των κατοίκων του Μολύβου της Πέτρας και των γύρω περιοχών για τους συνεχείς σεισμούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στα παράλια της Τουρκίας, απέναντι ακριβώς από τον Μόλυβο.

Μόνο σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 30 σεισμοί, σε μία ακτίνα περίπου 20 χιλιομέτρων οι περισσότεροι.

Οι κάτοικοι του Μολύβου, της Πέτρας και των γύρω περιοχών, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, αφού βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις των σεισμών και “χορεύουν” κάθε τόσο και λιγάκι στο χορό των Ρίχτερ.

Οι ανησυχίες τους έγιναν εντονότερες μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων Ελλήνων σεισμολόγων, όπως των κ Παπαζάχου, Λέκκα κλπ οι οποίοι μιλούν για ενεργοποίηση ενός ρήγματος, που στο παρελθόν είχε δώσει σεισμούς της τάξης των 6,6 Ρίχτερ, με καταστροφικές ζημιές.

 Τι λέει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος

Την ανησυχία του για την ενεργοποίηση ενός ρήγματος μήκους 10-15χλμ. βόρεια της Μυτιλήνης διατύπωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος μετά τους τρεις σεισμούς άνω των 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν το νησί τις τελευταίες 24 ώρες, με τελευταίο αυτό των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 4:24 τα ξημερώματα.
«Πιο πολύ με ανησυχεί το γεγονός ότι είναι ένα από τα κυριότερα ρήγματα που ιστορικά έχουν χτυπήσει το νησί» είπε ο κ. Παπαζάχος στον ΣΚΑΙ και υπενθύμισε ότι το 1865 είχε προκαλέσει σεισμό 6,6 Ρίχτερ που προκάλεσε βλάβες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα «δύσκολο» φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι το γεγονός ότι σημειώνονται τέτοιοι σεισμοί «δεν λειτουργεί όπως όταν ανοίγει το καπάκι μιας χύτρας για να εκτονώνεται». «Όταν έχουμε συσσωρευμένη γέννηση σεισμών είναι γενεσιουργός αιτία για μεγαλύτερο σεισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει η τοπική κοινωνία να πάρει μέτρα προετοιμασίας μολονότι το συγκεκριμένο ρήγμα «δεν έχει προκαλέσει τραγικές επιπτώσεις στη Μυτιλήνη αλλά εχει δημιουργήσει προβλήματα στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Τι λένε κορυφαίοι Έλληνες σεισμολόγοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο