Ανακοινώσεις – δηλώσεις για την 20η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων

Δήλωση ΥΜΕΠΟ Δημήτρη Βίτσα για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Κάθε χρόνο την 20η Ιουνίου τιμούμε τους Πρόσφυγες, τους ανθρώπους εκείνους που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τη ζωή που είχαν χτίσει και να φύγουν από τον τόπο τους για να σώσουν την αξιοπρέπεια, την ηθική υπόσταση, την ίδια τη ζωή τους.

Τιμούμε όμως παράλληλα και εκείνους που υποδέχθηκαν με ανθρωπιά, κατανόηση και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες, προσφέροντάς τους μια  ευκαιρία, ένα καταφύγιο και μια ελπίδα για  το μέλλον σε έναν άλλο τόπο. Η οικοδόμηση και διατήρηση μιας κοινωνίας ανοικτής και ανεκτικής στη διαφορετικότητα δίνει νόημα και περιεχόμενο στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων και δεν αφήνει χώρο για να αναπτυχθεί η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός.

Η προστασία των προσφύγων και η παροχή αρωγής σε κάθε επίπεδο αποτελεί για την Ελλάδα και την Ευρώπη όχι μόνο ηθική, αλλά και νομική υποχρέωση που εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει την εδραία πεποίθηση πως τα τελευταία χρόνια, όποτε και σε ό,τι χρειάστηκε, η χώρα μας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τιμώντας την Ιστορία του Λαού μας και τις αξίες εκείνες που αποτελούν θεμέλιους λίθους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν δεν χτυπηθούν οι γενεσιουργοί αιτίες του ξεριζωμού, η προσφυγιά θα συνεχίσει να είναι η μόνη διέξοδος για τους κατατρεγμένους. Όλες οι Δημοκρατικές κοινωνίες οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο την εξάλειψη των πολέμων και της καταπίεσης, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία στους Λαούς να αναπτυχθούν και να προκόψουν στον τόπο τους, αλλά και τη δυνατότητα σε όσους έφυγαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, με ασφάλεια και με προοπτική για ευημερία.

Η Ελληνική Πολιτεία, βασιζόμενη στα αξιακά προτάγματα του Λαού μας, θα συνεχίσει ακλόνητη να πράττει όσα είναι απαραίτητα τόσο για την ανακούφιση των προσφύγων, όσο και για την υποχώρηση των πολεμικών συρράξεων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μάχεται για την καθιέρωση κοινών, περιεκτικών ευρωπαϊκών πολιτικών αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος.

Διότι, το προσφυγικό δεν αποτελεί ζήτημα γεωγραφικής εγγύτητας. Πρώτα και πάνω από όλα αποτελεί ζήτημα πολιτικής ευθύνης που εν τέλει οφείλει να επιβεβαιώνει σταθερά τις κοινές αρχές και αξίες που αποτελούν δομικά στοιχεία του πυρήνα της Ευρώπης.

 

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων – Αφήστε μας να τους βοηθήσουμε

Και η Ελλάδα στην Πανευρωπαϊκή «συμμαχία» για να ανθίσει ξανά η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στους πρόσφυγες!

Αθήνα, 20 Ioυνίου 2018 – Για πρώτη φορά, ένας συνασπισμός 130 ευρωπαϊκών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ξεκινά μια Πανευρωπαϊκή Πρωτοβουλία ζητώντας ουσιαστικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Στόχος της εκστρατείας We are a Welcoming Europe” είναι η συλλογή 1 εκατομμυρίου υπογραφών από πολίτες τουλάχιστον 7 κρατών μελών, ώστε να αναγκάσουμε την Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο ανθρώπινη και ρεαλιστική προσέγγιση στο μεταναστευτικό.

Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα με τη στήριξη πολλών οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, βασίζεται σε 2 άξονες: επιδιώκει να βάλει τους Ευρωπαίους πολίτες στο επίκεντρο της μεταναστευτικής πολιτικής και να ενισχύσει το σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων.

Δείτε το βίντεο εδώ (https://www.youtube.com/watch?v=h01_tsw9C9s)

Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία οι Ευρωπαίοι πολίτες αναλαμβάνουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο ως προς την διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο, θέτοντας 3 συγκεκριμένα αιτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  1. Να υποστηρίξει τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν πρόσφυγες,

 

  1. Να απαγορεύσει την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, κάτι που γίνεται πράξη σε πολλά κράτη μέλη σήμερα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας,

 

  1. Να εξασφαλίσει το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, με την ενίσχυση των μηχανισμών καταγγελιών σχετικά με την εκμετάλλευση εργασίας και με άλλες καταχρηστικές ενέργειες από τους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες.   

 

Υπόγραψε την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών Τώρα

 

Στις αρχές του 21ου αιώνα, η μετανάστευση αποτελεί μία μεγάλη πρόκληση για τις κοινωνίες μας. Γίνεται συνεχώς όλο και πιο ξεκάθαρο ότι μία κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να έρθει μόνο από μία ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική. Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν έχουν μία συντονισμένη απάντηση στο θέμα της υποδοχής ανδρών, γυναικών και παιδιών που διαφεύγουν τη βία και αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017, 7 Ευρωπαίοι πολίτες,  εκπροσωπώντας τις φωνές όλων εκείνων που διαφωνούν με την κατεύθυνση που έχει πάρει η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, υπέβαλλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρώτη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών σχετικά με τη μετανάστευση.  Σήμερα εμείς, οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, υψώνουμε τη φωνή μας για να μπορούμε να καλωσορίσουμε, χωρίς το φόβο ποινικής δίωξης, όσους το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς και την εθνικότητά τους.

Οργανώσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία:

Actionaid

Advocates Abroad

Caritas Hellas

Greek Forum of Refugees

HIAS

Jesuit Refugee Service

Klimaka

SolidarityNow

Terre des hommes

PHILOS: Εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων με το Έργο μας

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας «PHILOS» που υλοποιείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (Asylum, Migration and Integration Fund – AMIF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει για μια ακόμα φορά το «παρών».

Στο πλαίσιο υλοποίησης του PHILOS την περασμένη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 35.674 εμβολιασμοί σε συνεργασία με έγκριτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 7.000 εμβολιασμοί. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα αντιμετώπισης της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ανίχνευσης της φυματίωσης, αντιμετώπισης δερματικών και άλλων λοιμώξεων καθώς και διαχείρισης της μητρότητας. Στελέχη του προγράμματος  εισήλθαν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης διαμορφώνοντας για πρώτη φορά στην Ευρώπη κοινό τρόπο και μεθοδολογία εκτίμησης της ευαλωτότητας και έχοντας ως στόχο τη δημιουργία όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικών επιστημονικών συνθηκών αποτίμησης των ευάλωτων πληθυσμών. Επίσης, αναπτύχθηκαν προγράμματα ενημέρωσης των προσφύγων  που βοηθούν στην ταχύτερη και πιο ομαλή ένταξή τους στην κοινότητα.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ και συντονιστής του προγράμματος, Άγης Τερζίδης, πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της ηπειρωτικής χώρας στα οποία δραστηριοποιείται το πρόγραμμα PHILOS. Ο κ. Τερζίδης επισκέφθηκε στις αρχές τις εβδομάδας το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου καθώς και τα κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας και στην Κάτω Μηλιά Πιερίας. Την προηγούμενη εβδομάδα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες επισκέψεις στα κέντρα φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας, των Διαβατών αλλά και των Λαγκαδικίων, ενώ το επιτελείο του PHILOS συμμετείχε στην ημερίδα που συνδιοργάνωσε με το Γ.Ν.Θ. “Παπαγεωργίου” με θέμα: “Διαπολιτισμική Νοσηλευτική: Διαχείριση προσφύγων στο Νοσοκομείο”. Για περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/2JXoA0r. Οι συγκεκριμένες ενέργειες στοχεύουν στον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που υλοποιεί το PHILOS και εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του προγράμματος  όπου προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που είτε διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης είτε απευθύνονται  στα νοσοκομεία της χώρας.

Με αφορμή το θάνατο του παιδιού στο κέντρο φιλοξενίας Θήβας, ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του παιδιού. Για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε τον προβληματισμό μας για τις κακές συνθήκες υγιεινής, λόγω του συγχρωτισμού που προκαλείται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές. Η σημερινή ημέρα σε συνδυασμό με το τραγικό συμβάν είναι η αιτία να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το έργο μας».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://philosgreece.eu

20 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα προσφύγων

Για πόσο ακόμα θα αγνοούμε το ζήτημα και θα κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο;

 

20 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα προσφύγων σήμερα και δυστυχώς η κατάσταση των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη αλλά και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, δεν είναι αντάξια των προσδοκιών. Δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες εξαναγκάζονται να μετακινηθούν σε όλο τον κόσμο, είτε μέσα στη χώρα τους είτε στο εξωτερικό, εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων, γενικευμένων βιαιοπραγιών και φυσικών καταστροφών.

Στις ΗΠΑ ο Αμερικάνος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν καταυλισμός προσφύγων» αναφέροντας ως κακό παράδειγμα την Ευρώπη, για να υπερασπιστεί την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» στους πρόσφυγες και μετανάστες την ίδια ώρα που χιλιάδες παιδιά έχουν χωριστεί από τους γονείς τους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Λίγες μέρες πριν ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε τη δημιουργία ενός άξονα ανάμεσα σε Αυστρία, Γερμανία και Ιταλία για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία δια μέσου του Υπουργού Εσωτερικών αρνήθηκε την είσοδο σε ιταλικό λιμάνι στο πλοίο Aquarius, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 μετανάστες και πρόσφυγες, και τελικά κατέπλευσε στην Ισπανία με πρωτοβουλία της Ισπανικής Κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, βιώνουμε τα ανυπέρβλητα προβλήματα της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν με το δίκιο τους αγανακτήσει. Τα νησιά δεν μπορούν να γίνουν οι «ανοικτές φυλακές» της Ευρώπης και απαιτείται η ανάληψη ευθύνης από όλους. Στην ηπειρωτική Ελλάδα, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζονται σε κέντρα προσωρινής παραμονής ή σε μικρό αριθμό κατοικιών που διατίθεται από την Ύπατη Αρμοστεία και άλλους οργανισμούς. Κάποιοι κατάφεραν να μετακινηθούν στη Βόρεια Ευρώπη με διάφορους τρόπους, αλλά όσοι παραμένουν στην Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι. Απαιτείται η άμεση μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα, για την ανακούφιση των νησιωτικών περιοχών, και στη συνέχεια την μετακίνηση τους στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η μακρά παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε μια μικρή χώρα με μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, ως αποτρεπτικός παράγοντας για την μετακίνηση νέων προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες και τις πιέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας της ΕΕ με στόχο την άρση του αδιεξόδου για τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα. Είναι επείγον να δοθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος μετακίνησης προσφύγων με βάση την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, με τη μεταρρύθμιση του σημερινού δυσλειτουργικού κανονισμού του Δουβλίνου. Κάθε πρόσφυγας πρέπει να έχει δικαίωμα κινητικότητας, με άδεια διαμονής και εργασίας.

Απαιτείται να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία ενός μετώπου αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενός μετώπου δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των αρχών της Ευρώπης απέναντι σε ξενοφοβικές φωνές που ολοένα και περισσότερο κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας. Σε αυτό το μέτωπο οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε παρόντες και παρούσες.

Επιπλέον, Οικολόγοι Πράσινοι και ΕΠΚ στηρίζουμε την πρωτοβουλία #WelcomingEurope, (https://www.tilt.green/welcoming_europe), ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Να απαγορεύσει την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στα κράτη μέλη της Ε.Ε
  • Να υποστηρίξει τους Ευρωπαίους πολίτες που θέλουν να προσφέρουν ασφάλεια σε ανθρώπους που διαφεύγουν τη βία
  • Να εξασφαλίσει αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε όλα τα θύματα εκμετάλλευσης και κακοποίησης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο