Ολυμπιακός – ΠΑΟ… Κατ’ επίφαση πλέον χαρακτηρίζεται ντέρμπι “αιωνίων”…

osfp - pao

Γράφει: Ο Αντώνης .Α. Αντωνόπουλος

                REAL FMpamesports – Α΄ Αντιπρόεδρος Π.Σ.Α.Τ

Αύριο λέει είναι το ντέρμπι των «Αιωνίων» στο γήπεδο «Καραϊσκάκης». Ποιό ντέρμπι; Και μη βιαστούν όποιοι διακατέχονται από τις χρωματιστές παρωπίδες τους να αντιδράσουν η να βγάλουν τα πρόχειρα και επιφανειακά συμπεράσματα τους. Δεν είναι ντέρμπι πλέον αυτό το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, ασχέτως και αν πέρυσι οι «πράσινοι» κατά έναν ανεξήγητο τρόπο για τα δεδομένα του ρόστερ που διαθέτουν οι Πειραιώτες, αναλογικά τους συνέτριψαν μέσα στο σπίτι τους. Επί της ουσίας μόνο στις εντυπώσεις θεωρείται η και κατ επίφαση πλέον χαρακτηρίζεται ως ντέρμπι το αυριανό ματς Ολυμπιακού –Παναθηναϊκού.

Σε καμιά περίπτωση ακόμη και ο ποιο φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού, δεν θα έχει βάση και λογική να υποστηρίξει ότι αγωνιστικά στο σύνολο η και κατά μονάδες θα μπορούσαν να συγκριθούν οι δύο ομάδες. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι οι γηπεδούχοι υπερτερούν μακρά. Παράλληλα οι αγωνιστικές αυτές διαφορές έχουν παγιωθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς ο Ολυμπιακός πλέον έχει την κυρίαρχη και βασική εκπροσώπηση του ελληνικού ποδοσφαίρου ως πρωταθλητής στον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό με παγκόσμια ακτινοβολία όπως αυτό του «Τσάμπιονς –λιγκ» Οι Πειραιώτες πέρα από τις μεταγραφές ηχηρών ποδοσφαιρικών ονομάτων από το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα εντάσσουν στο έμψυχο δυναμικό τους ότι ταλαντούχο και ποιοτικό υπάρχει ποδοσφαιρικά στη χώρα μας. Στον αντίποδα ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια βρέθηκε καταχρεωμένος με κίνδυνο ακόμη και υποβιβασμού!!!Η ομάδα των «Πρασίνων» έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων λόγο χρεών, και φυσικά τα τελευταία χρόνια με πολύ χαμηλό μπάτζετ περιορίζεται σε επιλογές παικτών χαμηλού κόστους και κυρίως αξιόλογων ταλέντων από την ελληνική αγορά η και δανεικούς. Η διαφορά αγωνιστικής και όχι μόνο δυναμικότητας δεν είναι απλά εμφανής αλλά εξόφθαλμη. Ο μεν Ολυμπιακός Οικονομικά είναι η πιο υγιής και ισχυρή ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη ηγέτη της. Ο δε Παναθηναϊκός είναι στα χέρια του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου που με χρεωμένες εταιρίες και έλλειψη ρευστότητας σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, δεν βάζει λεφτά στην ομάδα του Παναθηναϊκού και περιμένει με την διαδικασία της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» από τον κόσμο να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Τέλος το καθιερωμένο «μοντέλο» της διεξαγωγής ποδοσφαιρικών αγώνων στην Ελλάδα που σαφώς είναι ντροπιαστικό και κατατάσσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα την χώρα μας, έχει εν πολλοίς αλλοιώσει την αίγλη, την δυναμική, το μέγεθος ,τον απόηχο των παιχνιδιών ανάμεσα στις δύο αυτές ομάδες. Τι σχέση τώρα μπορεί να έχει ένα ματς με 75.000 κόσμο  στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό με πολύ δυνατές ομάδες και οι δυο την δεκαετία του 1980,με το αυριανό που θα γίνει με τις διαφορές που σας προανέφερα ;

Έχω την εκτίμηση ότι και ο όποιος θόρυβος έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα ,περισσότερο εστιάζεται σε δύο σημεία. Πρώτον στην προσμονή των οπαδών του Ολυμπιακού που θα έχουν την απαίτηση από τους παίκτες της ομάδας τους να πάρουν εκδίκηση από το περσυνό 0-3.Και δεύτερον να φανεί κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί εκ νέου η ποδοσφαιρική «λογική» ότι παίκτες κατώτερης αγωνιστικής δυνατότητας ως μονάδες, λειτουργώντας ως ομάδα με ψυχή και θέληση μπορεί να κερδίσουν ενδεχομένως «αδιάφορους» η μη έχοντες κάποιοι εκ των ποδοσφαιριστών την ψυχολογία και την νοοτροπία που επικρατούσε και χαρακτήριζε αυτά τα ματς. Όπως και να έχει πάντως δεν υπάρχει κανένα ντέρμπι Ολυμπιακού –Παναθηναϊκού στην ουσία. Στο μυαλό και στην επιθυμία του κάθε ενός σαφώς υπάρχει και για αυτό γίνεται και ο όποιος θόρυβος. Μέχρι εκεί. Το πραγματικό ντέρμπι αγωνιστικά του φετινού πρωταθλήματος σε επίπεδο ουσιαστικής διεκδίκησης για την συνέχεια θα πραγματοποιηθεί σε πρώτο χρόνο στο ίδιο γήπεδο στις 3 Δεκεμβρίου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ στα πλαίσια της εξ αναβολής 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Εκεί να φανεί ουσιαστικά τι θα γίνει φέτος. Αύριο ;Ντέρμπι των εντυπώσεων είναι.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο