6 Υποψήφιοι φαβορί… Σε φόντο… πράσινο οι εκλογές σε έξι περιφέρειες

ethnos giakalis

Ενα εξαιρετικά σύνθετο σκηνικό -με την Ελιά να εμφανίζει μέχρι στιγμής μονοψήφια ποσοστά στα γκάλοπ, αλλά οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ να θεωρούνται φαβορί σε τουλάχιστον έξι περιφέρειες- διαμορφώνεται λίγα 24ωρα πριν από τη μάχη της πρώτης Κυριακής.

Στο επιτελείο της Ελιάς αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ παραμένουν τα «δυνατά όπλα» και σε αυτήν την αυτοδιοικητική μάχη – παρότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν την εξαγωγή ισχυρών πολιτικών συμπερασμάτων προκειμένου να τα αξιοποιήσουν -και- για την αναμέτρηση των ευρωψηφοδελτίων στις 25 Μάη.

Οι καλά γνωρίζοντες και έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν, άλλωστε, ότι έχουν ήδη ξεχωρίσει τα δίδυμα για το τελικό εκλογικό «ντιμπέιτ» της δεύτερης Κυριακής και βάζουν στοίχημα για την επανεκλογή πέντε νυν περιφερειαρχών, δίνοντας πολλές πιθανότητες επίσης για τις συμμαχίες που θα αναζητηθούν και αφορούν ακόμη δύο περιφέρειες για τον δεύτερο γύρο.

Στην πολυπληθέστερη περιφέρεια, της Αττικής, ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός κόβει πρώτος το νήμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, εξασφαλίζοντας σημαντική διαφορά από την υποψήφια επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου. Παρότι, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε «επιθετικά» θέλοντας να μετατρέψει σε «δημοψήφισμα» και τη μάχη του λεκανοπεδίου, ο κ. Σγουρός διατηρεί ισχυρές δυνάμεις και ετοιμάζεται για τις αναγκαίες συμμαχίες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής. Το γεγονός ότι αρκετοί δήμαρχοι (όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ) στην Αττική στηρίζουν την προσπάθεια επανεκλογής του Γ. Σγουρού είναι επιπλέον ένα ατού για τον νυν περιφερειάρχη που πολιτεύεται με σύνθημα την «αποτελεσματικότητα».

Πυρετός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία για την τριπλή εκλογική μάχη της 18ης και 25ης Μαΐου

Πυρετός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία για την τριπλή εκλογική μάχη της 18ης και 25ης Μαΐου

Περιφέρεια Κρήτης
Προβάδισμα στα γκάλοπ έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο νυν περιφερειάρχης της Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ στο άλλοτε κάστρο του έχουν μειωθεί αισθητά. Μάλιστα τα επιτελεία και των άλλων κομμάτων λέγεται ότι δεν αμφισβητούν ότι θα επανεκλεγεί – αλλά δεν στοιχηματίζουν με σιγουριά για το αν τον ακολουθήσει τον δεύτερο γύρο ο Σ. Τσόκας (ΝΔ) ή ο Γ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

Ιδιαίτερη «αντοχή» αν και στην αναμέτρηση θα έχει και πρωτοεμφανιζόμενους αντιπάλους εμφανίζει -σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ- ο Νάσος Γιακαλής στο Βόρειο Αιγαίο, όπου κατεβαίνει για πρώτη φορά η Αγλαΐα Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ δύσκολη μάχη για το πέρασμα στον β’ γύρο δίνει η «γαλάζια» Χρ. Καλογήρου. Ο κ. Γιακαλής λέγεται ότι δεν αποκλείεται να αναδειχτεί και πάλι νικητής τη δεύτερη Κυριακή.

Θετικά είναι τα προγνωστικά επίσης για τον Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στο Νότιο Αιγαίο. Πληροφορίες επιμένουν ότι στα τελευταία γκάλοπ καταγράφεται βεβαιότητα για την αναμέτρηση του κ. Μαχαιρίδη στον δεύτερο γύρο.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ο «πράσινος» Αρης Γιαννακίδης εκτιμάται ότι, αν και συναντά αρκετές δυσκολίες, θα καταφέρει να κάνει τη διαφορά σε μια μάχη στήθος με στήθος στον δεύτερο γύρο – ποντάροντας στις σημαντικές προσβάσεις που έχει και στη μειονότητα.

Για το ντέρμπι της 25ης Μαΐου φαίνεται ότι ετοιμάζεται με αξιώσεις η Αντζελα Γκερέκου στα Ιόνια. Η νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο με ανεξάρτητο προφίλ και ακούγεται ότι μέρα με τη μέρα ανεβάζει το ποσοστό και την επιρροή της.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας ναι μεν προηγείται στη μάχη της Δυτικής Ελλάδας, αλλά έχει ως αντιπάλους δύο επικεφαλής συνδυασμών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τους κ. Σώκο και Ζαφειρόπουλο. Το στοίχημα αφορά το ποιος θα είναι ο αντίπαλος στον β’ γύρο, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χατζηλάμπρος ή της ΝΔ ο κ. Κατσανιώτης…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

ethnos.gr

 

Η μάχη των περιφερειακών εκλογών: Τα φαβορί και οι πιθανοί αντίπαλοι στον β΄ γύρο

Λιγότερο από μια εβδομάδα έχει απομείνει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και οι προβλέψεις και τα προγνωστικά για τα φαβορί, αλλά και εκείνους που θα περάσουν στον Β’ γύρο δίνουν και παίρνουν.

Οι τελευταίες προβλέψεις, που βασίζονται σε φανερές και κρυφές δημοσκοπήσεις, αλλά και τις εκτιμήσεις των εκλογικών επιτελείων των υποψηφίων, καταγράφουν τόσο το προβάδισμα που φαίνεται να έχουν συγκεκριμένοι υποψήφιοι, αλλά και τους επικρατέστερους να περάσουν στον Β΄γύρο.

Αναλυτικά:

Περιφέρεια Αττικής: Οδηγούμαστε πιθανότατα σε μάχη μεταξύ του νυν περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, και της Ρένας Δούρου, καθώς, ο Γιώργος Κουμουτσάκος που στηρίζεται από τη ΝΔ δείχνει μην μπορεί να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό για να βρεθεί στον δεύτερο γύρο. Με βάση τις τελευταίες καταγραφές ο κ. Σγουρός δείχνει να έχει εκείνος με μεγαλύτερα ερείσματα στην «δεξαμενή» των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα και από τα τελευταία «φάλτσα» με τη μουσουλμανική μειονότητα, δείχνει να χάνει έδαφος και η μάχη στον δεύτερο γύρο αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ του (προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ) νυν περιφερειάρχη, Αρη Γιαννακίδη, και του Γιώργου Παυλίδη, στον οποίο έχει δώσει η ΝΔ το «χρίσμα». Σημειωτέον ότι οι δύο πολιτικοί είχαν κονταροχτυπηθεί και το 2010. Σε αυτή την περίπτωση το προβάδισμα φαίνεται να έχει ο κ. Γιανακκίδης, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με τη μουσουλμανική μειονότητα, αλλά αναμένεται να λάβει αρκετές ψήφους από εκείνες που θα πάρει στον πρώτο γύρο ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μορφίδης.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ο νυν περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ), περιμένει, όπως όλα δείχνουν τον αντίπαλό του στον β’ γύρο. Η «μάχη» δίνεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες, τη νυν γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάννα Καλογήρου και την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφο της πρώην ΕΡΤ, Αγλαΐα Κυρίτση, με την πρώτη να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι της δεύτερης. Πάντως, όποια κι αν είναι η αντίπαλός του, ο κ. Γιακαλής, με δεδομένες και τις καλές σχέσεις του με το ΚΚΕ, εύκολα ή δύσκολα αναμένεται να επικρατήσει στο β΄ γύρο.

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Η μάχη του β’ γύρου αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ του νυν περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα, και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη Χατζηλάμπρου. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Κατσιφάρας δείχνει να συγκεντρώνει προβάδισμα, καθώς ενδεχομένως να είναι η επιλογή για τον δεύτερο γύρο των ψηφοφόρων της ΝΔ. Επίσης, ο νυν περιφερειάρχης μπορεί να αναμένει ψήφους και από τον «ΠΑΣΟΚογενή» πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θύμιο Σώκο που κατεβαίνει με τη ΔΗΜΑΡ και έχει πατώσει αφού εμφανίζεται πέμπτος (μετά τον Νίκο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ). Αντίθετα, ο κ. Χατζηλάμπρου που είναι «κομματικός» υποψήφιος φαίνεται ότι εξαντλεί τη δυναμική του στο β΄ γύρο.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Την πρώτη θέση στις 18 Μαΐου αναμένεται να καταλάβει ο νυν περιφερειάρχης, Γιώργος Δακής, ενώ πιθανότατα στον β γύρο να τον ακολουθήσει ο Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος απασχόλησε αρκετά την επικαιρότητα με την παραλίγο υποψηφιότητά του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη διαφορά, πάντως, δύσκολα θα καλυφθεί από τον κ. Καρυπίδη στον δεύτερο γύρο, παρά το γεγονός ότι ο «εκλεκτός» της Κουμουνδούρου, Θέμης Μουμουλίδης, θα τον στηρίξει στις 25 Μαΐου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ο νυν περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης καταγράφει μεγάλο προβάδισμα από τη βουλευτή Αρτας και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, αλλά φαίνεται ότι θα χρειαστεί και β΄ γύρο για να επικρατήσει.

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Προβάδισμα έχει ο υποψήφιος της ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος προηγείται με μεγάλη διαφορά από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κάτι που αναμένεται να αποδειχθεί σημαντικό για την τελική επικράτηση στο β’ γύρο. Η αρχική δυναμική του κοινού υποψήφιου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, του διακεκριμένου καρδιοχειρουργού του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας Νίκου Τσιλιμίγκα, δεν φαίνεται να είχε συνέχεια, με αποτέλεσμα να μένει τρίτος, ίσως και τέταρτος, μετά το γνωστό αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα του ΚΚΕ.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ο νυν περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου, και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, αναμένεται να είναι το δίδυμο του β’ γύρου, καθώς, προηγούνται αρκετά έναντι της Αντζελας Γκερέκου και του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Καλούδη. Και στις 25 Μάη, ωστόσο, η μάχη για την επικράτηση θα είναι σκληρή με τον κ. Σπύρου να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Το δίδυμο του δεύτερου γύρου έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό και θα είναι ο «εκλεκτός» της ΝΔ, Γιάννης Ιωαννίδης, έναντι του νυν περιφερειάρχη και «αντάρτη» της ΝΔ, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο νυν περιφερειάρχης πάντως φαίνεται πως θα είναι ο τελικός νικητής, καθώς, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά διευρύνεται.

Περιφέρεια Κρήτης: Ντέρμπι αναμένεται στην Κρήτη με πιο πιθανούς για να βρεθούν στον β γύρο τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Κριτσωτάκη. Παρόλα αυτά, ο υποψήφιος της ΝΔ, Σεραφείμ Τσόκας εμφανίζει καλές επιδόσεις και ίσως κάνει την έκπληξη. Σε κάθε περίπτωση, στον β γύρο, ο κ. Αρναουτάκης υπερέχει των δύο αντιπάλων του.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Στη μάχη του β’ γύρου αναμένεται να αναμετρηθούν ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ) και ο υποψήφιος της ΝΔ, Γιώργος Χατζημάρκος. Ο κ. Χατζημάρκος εμφανίζει σημαντική δυναμική και ορισμένες έρευνες τον δείχνουν να κόβει πρώτος το νήμα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα χρειαστεί οριακά τον β γύρο για να κερδίσει τον Οδυσσέα Βουδούρη, ο οποίος κατεβαίνει με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Ο Κώστας Μπακογιάννης εμφανίζει δυναμική που θα του έδινε τη νίκη ακόμη και από τον πρώτο γύρο, ωστόσο, ο «αντάρτης» της ΝΔ, Θανάσης Γιαννόπουλος, φαίνεται να του κόβει ποσοστά και να τον οδηγεί στον β γύρο απέναντι στο βουλευτή Ευβοίας Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

iefimerida.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο