Στο πόδι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ-ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ

Στη συγκέντρωση κτηνοτρόφων του Μανταμάδου, αλλά και άλλων χωριών που έγινε στις 20 Οκτώβρη 2017 στο Πολύκεντρο του Χωριού μετά από πρόσκληση του Συλλόγου μας. Η διαλογική συζήτηση, οι προτάσεις και οι απόψεις που ακούστηκαν επισημαίνουμε και αποφασίζουμε τα παρακάτω:

Τα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και η πολιτεία παίζει με τον πόνο των κτηνοτρόφων.

Την περασμένη Τετάρτη στην Καλλονή έγινε ενημέρωση της Περιφέρειας στους αγρότες. Όλα δείχνουν πως τελικά η ζωονόσος ήταν «βούτυρο στο ψωμί» αυτών που υπηρετούν την πολιτική που θέλει να πετάξει έξω από την παραγωγή τους μικρούς παραγωγούς και να συγκεντρώσει την παραγωγή στα χέρια λίγων. Αράδιασαν ένα σωρό ευθύνες στους κτηνοτρόφους για απολυμαντικές τάφρους έξω από τα χωράφια, απαγόρευση μετακινήσεων, απαγόρευση σφαγών κ.α. με τον αστυνόμο από πάνω κι όποιος δεν συμμορφώνεται τσουχτερά πρόστιμα.

Ταυτόχρονα η Περιφέρεια και το αρμόδιο υπουργείο νίπτουν τας χείρας τους.

Δεσμεύτηκε η Περιφέρεια ότι θα φτιάξει τάφρους σε βασικά σημεία. Πέρασε μια βδομάδα και ούτε καν αυτό δεν έκανε. Κουβέντα δεν είπε για πρόσληψη προσωπικού στην κτηνιατρική υπηρεσία, έστω έκτακτα, αφού έχει μείνει μόνο με τέσσερις κτηνιάτρους.

Είναι πάνω από ένας μήνας τώρα και δεν έχει γίνει τίποτα για να προφυλαχτεί η κτηνοτροφία του νησιού, πέρα από τις προσωπικές προσπάθειες των κτηνοτρόφων.

Κάθε κοπάδι που πάει για άμεση σφαγή περιμένει μέχρι και πέντε και παραπάνω μέρες με ότι κινδύνους έχει αυτό για τα υπόλοιπα κοπάδια. Υποχρεώνουν τους παθόντες να μεταφέρουν όλα τους τα ζώα με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα σε ένα σημείο για σφαγή με κίνδυνο επιπλέον μόλυνσης. Υποχρεώνονται οι παραγωγοί τη στιγμή που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους, που πολλοί είναι ήδη υπερχρεωμένοι, να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα σφαγής, απολύμανσης και ταφής, όταν μάλιστα δεν ξέρουν αν και πόσο θα αποζημιωθούν.

Γίνεται λόγος για το πολύ 100 ευρώ το ζώο, που είναι εξευτελιστικο ποσό για ζώα ετοιμόγεννα, φορτωμένα έξοδα από το καλοκαίρι περιμένοντας να μπουν στην παραγωγή. Η κτηνιατρική υπηρεσία δεν βγήκε ούτε καν για έλεγχο για την υγεία των κοπαδιών παρά μόνο είπαν ότι θα κάνουν έλεγχο οι κτηνίατροι εκτροφής και θα στείλουν αποτελέσματα. Οι κτηνίατροι εκτροφής από ποιον θα πληρωθούν;

Κτηνοτρόφος που διατηρεί 2 και 3 κοπάδια σε διαφορετικές περιοχές χάνει όλα του τα ζώα ενώ είναι άρρωστο μόνο το ένα χωρίς καν να ελέγξουν τα υπόλοιπα. Τέλος πάντων με ποιον είναι οι υπηρεσίες περιφέρειας και υπουργείου; Με τους κτηνοτρόφους που χάνουν περιουσίες, που και υπό κανονικές συνθήκες με νύχια και με δόντια κρατιούνται  ή με την πολιτική που τους θέλει εκτός παραγωγής;

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Στα χωριά μας σήμερα εκφράζεται η πολιτική ΕΕ – Κυβέρνησης που θέλει να συγκεντρώσει την παραγωγή σε λίγα χέρια. Ο πρωθυπουργός βγήκε τσάρκα σε αγροτικές περιοχές  και διαφημίζει την δίκαιη ανάπτυξη. Το ζούμε στο πετσί μας το τι εννοεί η κυβέρνηση δίκαιη ανάπτυξη. Το βλέπουμε τώρα με την απραξία στον κίνδυνο να αφανιστούν 10αδες αγροτικά νοικοκυριά. Είναι ο κίνδυνος μπροστά μας να μειωθεί κι άλλο η τιμή του γάλακτος και του κρέατος, ενώ γίνονται εισαγωγές σε προϊόντα που παράγονται άφθονα. Με τα χαράτσια στα σπίτια, στις αποθήκες, τα μαντριά και τα χωράφια. Τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους. Τις ακριβές ζωοτροφές.

Κτηνοτρόφε ξεσηκώσου.

Δεν σου μένει τίποτα άλλο πια να χάσεις.

 

Γι’ αυτό και Απαιτούμε

 

  1. Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα τους θανατώθηκαν αναγκαστικά ή απεβίωσαν από τη ζωονόσο, η δε αποζημίωση να λογιστεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα έως και την ανασύσταση του κοπαδιού.
  2. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κ.λπ., για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού.
  3. Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως τη λήξη της καραντίνας, ώστε να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στα επιπλέων έξοδα.
  4. Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε κάθε κτηνοτρόφο.
  5. οι παθόντες κτηνοτρόφοι να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Να παγώσουν τα δάνειά τους. Να εγγραφούν ως άνεργοι στον ασφαλιστικό τους φορέα.
  6. Να σφάζεται μόνο το άρρωστο κοπάδι σε περίπτωση που έχει πάνω από ένα κοπάδι.
  7. Να γίνεται σωστά η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης.
  8. Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Κτηνιατρεία για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους. Όχι στον θεσμό του κτηνιάτρου εκτροφής.
  9. Να ξαναλειτουργήσει το κτηνιατρείο Μανταμάδου.
  10. Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών, επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων, οχηματων βαρέως τύπου.
  11. Χρηματοδοτηση επιστημονικής έρευνας για την ουσιαστική αντιμετόπιση της ζωονόσου και γενικότερα έρευνα για την βοήθεια των κτηνοτρόφων στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων καθως και ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες βάση αυτής.

 

 

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο