Πρόσβαση στην Θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α. (SETRAC) στις παραλίες Πλαζ «Τσαμάκια» Μυτιλήνης και Βατερών

Σε χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ, η πρόταση της Αντιδημάρχου και Προέδρου του Οργανισμού κα Αναστασία Αντωνέλλη, για την «προμήθεια και εγκατάσταση Μηχανισμού Αυτόνομης Πρόσβασης στην Θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α (SETRAC) στις παραλίες Πλαζ «Τσαμάκια» Μυτιλήνης και Βατερών του Δήμου Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α».

Η κα Αντωνέλλη δήλωσε σχετικά: «ως Δημοτική Αρχή υλοποιήσαμε μια σειρά από δράσεις, συμβολικές τις είχαμε αποκαλέσει, που είχαν ως στόχο την συμπαράσταση μας στους συνανθρώπους μας  με Ειδικές Ανάγκες – Α.Μ.Ε.Α. Με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμου Λέσβου, περνάμε πλέον σε πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, προκειμένου να συμβάλουμε στο να γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων με αναπηρίες που ζουν στο Δήμο μας.

H διάταξη SEATRAC, της  ΤΟΒΕΑ ΕΠΕ – εταιρία τεχνοβλαστός (spin – off) του Πανεπιστημίου Πατρών , αποτελεί παγκόσμια πατέντα και διαθέτει πιστοποίηση CE. Πρόκειται για μια διάταξη που επιτρέπει την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα και είναι ενεργειακά αυτόνομη (λειτουργεί με φωτοβολταϊκό πάνελ). Πέραν όμως αυτής καθ’ αυτής της χρησιμότητας της,  η συσκευή SEATRACTM έχει  τύχει θετικής υποδοχής  τόσο εντός Ελλάδος όσο και Διεθνώς. Έτσι η εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα θα προβληθεί, από την εταιρεία κατασκευής και τοποθέτησης της, σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προσέλκυση χρηστών χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η τοποθέτηση της συσκευής θεωρείται και ως αναπτυξιακή πρωτοβουλία που ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής εγκατάστασής της.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν εκ μέρους της Δημοτικής μας Αρχής, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης για την ομόφωνη απόφαση, αλλά και στην Πολιτικό Μηχανικό του Δήμου Λέσβου, κα Οικονομίδου Ιωάννα για την άμεση σύνταξη της απαιτούμενης μελέτης.

Θέληση της Δημοτικής Αρχής είναι να  τοποθετήσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται τους εν λόγω μηχανισμούς, με την προϋπόθεση ότι και η εταιρεία μπορεί άμεσα. Οφείλω όμως να τονίσω ότι, απαιτούνται και μια σειρά από γραφειοκρατικές ενέργειες οι οποίες εκ του Νόμου απαιτούν χρόνο. Ελπίζω  ότι  οι διάφορες υπηρεσίες που εμπλέκονται π.χ Αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και οι Δημοτικές, να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, για μια τόσο αναγκαία δράση, η οποία μπορεί και πρέπει από εφέτος το καλοκαίρι να δώσει την δυνατότητα στους ανθρώπους με  κινητικά προβλήματα να χαρούν την θάλασσα του τόπου μας.»

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Ο Άλλος Δρόμος”

Επιτέλους, 2 χρόνια μετά…

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαβάσαμε την ανακοίνωση του ΔΣ του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, για την «προμήθεια και εγκατάσταση Μηχανισμού Αυτόνομης Πρόσβασης στην Θάλασσα για Α.Μ.Ε.Α (SETRAC) στις παραλίες Πλαζ «Τσαμάκια» Μυτιλήνης και Βατερών του Δήμου Λέσβου, συνολικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ πλέον Φ.Π.Α».
Ήταν πρόταση που είχε καταθέσει η παράταξη μας ακριβώς πριν δύο χρόνια εγγράφως και σε συνάντηση με τον Δήμαρχο και διεκδικούσαμε σε κάθε ετήσια συνεδρίαση προγραμματισμού έργων της δημοτικής αρχής. Έστω και δύο χρόνια μετά, η δημοτική αρχή κινητοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση.
Ελπίζουμε και για τις άλλες προτάσεις της παράταξής μας, να μην περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια.
Επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου πριν δύο χρόνια.

13 Μαΐου 2015
Διεκδικούμε μια πόλη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, φιλική σε ΑΜΕΑ
Αντιπροσωπεία του ´Άλλου Δρόμου, συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Λέσβου και του κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που θα επιτρέπει την πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, των ΑΜΕΑ. Όλοι έχουν ισότιμα δικαιώματα και ο Δήμος πρέπει να τα διασφαλίσει με συγκεκριμένες πράξεις. Επισυνάπτουμε την πρόταση.
Προς Δήμαρχο Λέσβου κύριο Σπυρίδωνα Γαληνό,
Θέμα: Εγκατάσταση συστήματος Seatrac στις παραλίες,
Η Δημοτική παράταξη «Ο Άλλος Δρόμος» είναι μια κίνηση με κινηματικά χαρακτηριστικά η οποία επιδιώκει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες και να καταγράφει τις ανάγκες και τα προβλήματά τους.
Μια τέτοια προοδευτική κίνηση, δε μπορεί να αρκείται σε μία στείρα αντιπολίτευση. Οραματιζόμαστε ένα δήμο προοδευτικό και πρωτοπόρο, ο οποίος θα έχει ως στόχους:τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας για κάθε ανάγκη με προτεραιότητα σε ομάδες με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, παιδιά, ποδηλάτες), με υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον.
Με αυτήν την πρόταση η δημοτική μας παράταξη, ξεκινάει μια σειρά προτάσεων παρεμβάσεων που θα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Προτείνουμε στο Δήμαρχο κ. Γαληνό και τη Δημοτική Αρχή, να εξετάσει και να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την εγκατάσταση του συστήματος Seatrac, σε μία η περισσότερες από τις οργανωμένες παραλίες του νησιού μας.
Πρόκειται για μία καινοτόμα ιδέα, η οποία προέρχεται από την τεχνογνωσία των ελληνικών πολυτεχνείων (και συγκεκριμένα από το εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών) και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με κινητικά προβλήματα να εισέλθουν στη θάλασσα και να απολαύσουν ισότιμα, το αυτονόητο για οποιοδήποτε άλλο.
Ο μηχανισμός αυτός, μη μόνιμου χαρακτήρα, έχει ήδη εγκατασταθεί σε αρκετούς δήμους ανά την επικράτεια, και θεωρούμε όχι μόνο κοινωνική υποχρέωση μιας δημοτικής αρχής να εκμεταλλευτεί μία τέτοια δυνατότητα, αλλά θα προσδώσει μια στρατηγική δυναμική στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας, το οποίο οφείλουμε να στηρίξουμε με συντεταγμένες ενέργειες.
Βρισκόμαστε στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το θέμα.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Ο Άλλος Δρόμος”
Στράτος Γεωργούλας

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο