25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

kakopioimeni-gynaika

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου», Αναστασία Αντωνέλλη, για την αυριανή Ημέρα 25 Νοεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Για την Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι:

  • Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή, καθώς το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση είναι έγγαμες.
  • Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές.
  • Από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών – θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, περίπου τέσσερις στις δέκα προέρχονται από τα Βαλκάνια.
  • Η αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος, δεν επιβεβαιώνεται. 7 στις 10 γυναίκες – θύματα είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική κατάσταση, καθώς 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
  • Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ ένας στους δέκα εκ των δραστών είναι άνεργος.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θύμα της οποίας είναι  η Χώρα μας, έχει αποδειχθεί ότι  οι γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (οι πληθυσμιακές ομάδες που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες και σύνθετες δυσκολίες στην εύρεση εργασίας και στην συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα), επιλέγουν να μείνουν σε μια κακοποιημένη σχέση (οικογενειακή ή επαγγελματική) λόγω οικονομικής εξάρτησης.

Εμείς ως Δήμος Λέσβου, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, καταφέραμε μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος να δημιουργήσουμε Ξενώνα για Γυναίκες Θύματα Βίας και τα παιδιά τους, με σκοπό να είμαστε αρωγοί τους με την παροχή στέγης, τροφής και υποστήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου «να σταθούν στα πόδια τους», να πάψουν να υπομένουν βίαιες συμπεριφορές και να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή για κείνες και για τα παιδιά τους.

Δυστυχώς, αν και τα καταγεγραμμένα περιστατικά κατά καιρούς είναι πολλαπλά, ελάχιστες είναι οι γυναίκες αναλογικά που τόλμησαν να σπάσουν την σιωπή τους και να ζητήσουν την βοήθεια μας.

Για άλλη μια φορά λοιπόν απευθύνομαι στις γυναίκες που είναι θύματα βίας και τους λέγω:

Σπάστε την σιωπή σας! Μην υπομένετε άλλο! Μην υποτιμάτε άλλο τους εαυτούς σας και  διεκδικήσετε μια ζωή χωρίς θύτες, χωρίς αισθήματα κατωτερότητας και  ενοχής, χωρίς φόβο και βία. Δεν σας αξίζει και δεν σας τιμά να ζείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας, μέσα στο τρόμο, την απόγνωση, την υποτίμηση και την κακοποίηση. Η ζωή είναι δώρο και έχετε υποχρέωση όχι μόνο στον εαυτό σας, αλλά και έναντι των προτύπων ζωής που δημιουργείτε για τα παιδιά σας, να τιμήσετε και να σεβαστείτε το δώρο τούτο, μακριά από ρόλους υποτιμητικούς και επικίνδυνους για την ψυχική και σωματική σας υγεία και ακεραιότητα!

Αύριο Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, το προσωπικό του Ξενώνα μας μαζί με το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Λέσβου, θα βρίσκεται στην Ερμού, μοιράζοντας φυλλάδια για την ενημέρωση σας.

Κι αν όμως σας είναι δύσκολο το πέρασμα από την Ερμού, ρωτήστε για τον Ξενώνα μας, στα γραφεία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αγίας Ειρήνης 10 Μυτιλήνη, τηλ. 2251027501, στην Αστυνομία, στο Νοσοκομείο, στις Ενορίες, στο Δήμο μας. Και για το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Μυτιλήνης, στα γραφεία του, Παπαδιαμάντη 2, Μυτιλήνη, τηλ. 22510-34470.

  Είμαστε εδώ, είμαστε κοντά σας, έτοιμοι να σεβαστούμε το πρόβλημα και μαζί να σας βοηθήσουμε να το  αντιμετωπίσετε.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο