Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη βίζα

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, με θέμα το Πιλοτικό Πρόγραμμα Θεωρήσεων για τα νησιά Βορείου & Νοτίου Αιγαίου.

“Αξιότιμε κ. Επίτροπε,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την πιθανή επερχόμενη παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων επισκεπτών από την Τουρκία προς τα νησιά του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα (σχετικό),  με επιστολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κατρούγκαλου προς τους Βουλευτές Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχθηκε την συνέχιση του ευεργετικού αυτού προγράμματος για την τουριστική κίνηση σε όλα τα νησιά του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι να νησιά έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το έκαναν για λογαριασμό όλης της Ευρώπης. Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Θεωρώ ότι η Ε. Επιτροπή θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και να αποφύγει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει μια πολιτική που ουσιαστικά τιμωρεί μια τοπική κοινωνία η οποία εκπροσωπεί επάξια Ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες.

Κύριε Επίτροπε,

Θέλω να πιστεύω ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβραβεύσει και να βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κοινωνίες των νησιών. Πεποίθησή μου είναι ότι θα αποτραπεί η παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων, η οποία τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Ευελπιστώ στις δικές σας σχετικές ενέργειες και παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.”

Δήμαρχος Λέσβου

Σπύρος Γαληνός

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο