Δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Δημόσιες Υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ Ν. Λέσβου εν όψει των εκλογών της ΑΔΕΔΥ

pame-lesvou

Δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Δημόσιες Υπηρεσίες, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ Ν. Λέσβου

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Εν όψει των εκλογών στο Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Στις 10 Ιουνίου 2016 διεξάγεται η Εκλογοαπολογιστική ΓΣ Αντιπροσώπων για το Νομαρχιακό Τμήμα (ΝΤ) της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να εκλεγεί η νέα Εκτελεστική Γραμματεία. Για πολλούς από εσάς αυτή η διαδικασία ίσως να μη λέει τίποτα, καθώς οι παλιές και νέες δυνάμεις του «κυβερνητικού συνδικαλισμού» -κι από κοντά διάφοροι συνδικαλιστικοί «παράγοντες» και παρατάξεις με «ανεξάρτητο» ή «ριζοσπαστικό» προφίλ- κρατούν αυτό το όργανο σε μόνιμη υπολειτουργία ή το χρησιμοποιούν για σκοπούς που ουσιαστικά υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζόμενων.

Άλλοτε διοργάνωναν σεμινάρια προβολής των συμβιβαστικών θέσεων της ΑΔΕΔΥ εκπαιδεύοντας εργαζόμενους στον «υπεύθυνο συνδικαλισμό» της ΕΕ. Άλλοτε καλούσαν σωματεία και εργαζόμενους στις «πλατείες των αγανακτισμένων», όπου προσκαλούσαν τους Κατρούγκαλους και τους Τσακαλώτους που σήμερα σφαγιάζουν τον λαό. Κι όταν καλούσαν σε απεργίες, το έκαναν χωρίς ουσιαστική προετοιμασία, πάντα στην ουρά των ξεπουλημένων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Στην ουρά δηλαδή του συνδικαλισμού εκείνου που παράγει μόνο «παράγοντες» (σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο) με γνωστό ρόλο: πρώτα αποκτούν «αγωνιστικές περγαμηνές» τάζοντας στους εργαζόμενους μαγικές λύσεις για μια «άλλου τύπου» καπιταλιστική ανάπτυξη που τάχα θα διασφαλίζει τα συμφέροντά τους, κι έπειτα, όταν έρθουν στα πράγματα, «ανακαλύπτουν» ότι τα εργατικά συμφέροντα πρέπει να …περιμένουν γιατί προέχουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τέτοιοι είναι και οι σημερινοί υπουργοί/πρώην συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ: στην ΕΕ και στον ΣΕΒ παινεύονται ότι είναι οι καλύτεροι διαχειριστές, αφού ξέρουν να «χειρίζονται τη δυσαρέσκεια» των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν την κοροϊδία του λαού διακηρύσσοντας ότι δήθεν διεξάγουν «ταξικό πόλεμο» υπέρ των φτωχών κι εναντίον των πλουσίων…

Με αυτό το είδος συνδικαλισμού να επικρατεί τόσα χρόνια, δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλοί δεν έχετε πολυακούσει για το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κάτι αδιάφορο για τους δημόσιους υπάλληλους στο νησί μας! Αυτό που ΜΠΟΡΕΙ να κάνει το ΝΤ είναι πραγματικά σημαντικό για τους αγώνες μας, κι αυτό ακριβώς αποτρέπουν οι δυνάμεις του συμβιβασμού, της αδράνειας και του αποπροσανατολισμού που ελέγχουν το ΝΤ όπως και άλλους συλλόγους και σωματεία.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Βρισκόμαστε σήμερα, μετά τα πρόσφατα αντιλαϊκά μέτρα σε χειρότερη θέση. Τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα πετσοκόφτηκαν άγρια, άγρια είναι και η πάσης φύσεως φοροληστεία στο εισόδημά μας. Κι όμως, μερικοί ακόμα συνιστούν «ψυχραιμία και αναμονή», μιλούν για «αυξήσεις που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ» και επιμένουν στη λογική δεν συζητάμε τα «γενικά» αλλά όσα αφορούν «εμάς», τη «δική μας υπηρεσία», λες και οι κομμένες συντάξεις δεν είναι πρόβλημα όλων μας. Αυτές οι λογικές διαλύουν τους συλλόγους μας, υπονομεύουν τις απεργίες και δίνουν το δικαίωμα στον κάθε Κατρούγκαλο να ειρωνεύεται πως «δεν είδε πολλές αντιδράσεις» στον αντιασφαλιστικό του νόμο-λαιμητόμο. Δεν τολμούσε όμως κανείς κυβερνητικός να ειρωνευτεί στην πετυχημένη απεργία στις 4 Φλεβάρη, όταν και στη Μυτιλήνη χιλιάδες λαού συμμετείχαν στο μεγαλειώδες ταξικό συλλαλητήριο του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου.

Όχι, δεν είναι «μάταιες» οι απεργίες και οι διαδηλώσεις όπως μας λένε. Μάταιο είναι να βρίζουμε και να μην αντιδρούμε, μάταιο είναι να περιμένει ο κάθε κλάδος ότι με «επιδέξια διαπραγμάτευση» θα γλιτώσει από τα μέτρα, όπως τάζουν κάποιοι. Μάταιο είναι να πιστεύουμε πως θα καλυτερέψουν τα πράγματα για τους εργαζόμενους αν «έρθει η ανάπτυξη», τη στιγμή που απαράβατος όρος στα μνημόνια που έχουν υπογραφτεί είναι να θυσιαστούν τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να αναπτυχθούν τα κέρδη μονοπωλίων και πολυεθνικών. Μάταιο είναι να περιμένουμε ότι η ΕΕ θα γίνει παράδεισος για τους λαούς.

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Την καπιταλιστική αναδιάρθρωση του Κράτους την απαιτούν «δανειστές» και ΣΕΒ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -μέσω «διαπραγμάτευσης» ή μέσω του «αυτόματου κόφτη»- δεν θα αργήσει να πάρει τα μέτρα που σήμερα ξορκίζει: μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με τη μέθοδο της αξιολόγησης αλλά και του κλεισίματος σχολείων, νοσοκομειακών μονάδων, υπηρεσιών, μισθολογικές περικοπές, νέες ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. Το θέμα είναι: τι κάνουμε εμείς, πώς θα αντιδράσουμε; Οι εκλογές στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ πρέπει να συνδεθούν με αυτό ακριβώς το ερώτημα.

Το ΠΑΜΕ στο Δημόσιο το γνωρίζετε. «Οργώνει» συχνά τις υπηρεσίες, με όλες τις δυνάμεις του. Σας προειδοποιεί, όλα αυτά τα χρόνια που άλλοι σας καθησυχάζουν, για τα μέτρα που έρχονται να καταστρέψουν τις κατακτήσεις μας, σας μιλά για τις αιτίες της κατάστασης, για το Μάαστριχτ και την καπιταλιστική κρίση. Είναι η δύναμη που δεν διαπραγματεύεται ούτε θυσιάζει στον βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα δικαιώματα εργατών και υπαλλήλων. Είναι η δύναμη που αντιπαλεύει την αδράνεια, τον εκφυλισμό, τον συντεχνιασμό στους συλλόγους μας. Το ΠΑΜΕ σήμερα σας καλεί να αναλάβουμε δράση σε κάθε σύλλογο αλλά και στο ΝΤ. Η αντιδραστική προπαγάνδα εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων θρέφεται όταν κάθε σύλλογος μένει περιχαρακωμένος στα «δικά του». Αντίθετα, οι αγώνες μας δυναμώνουν ασύγκριτα όταν προβάλλουν αιτήματα ταξικά που αφορούν όλους τους εργαζόμενους και στρέφονται ενάντια στο κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις-υπηρέτες τους, όταν συνδεόμαστε με τους μόνους αληθινούς συμμάχους που έχουμε, τους εργατοϋπαλληλους του ιδιωτικού τομέα, τους άνεργους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία

Το ΠΑΜΕ θέτει στόχο παντού την αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικαλιστικά όργανα και στο ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ. Επιδιώκει αυτό το όργανο να ζωντανέψει και να συνδέσει μαχητικά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στο νησί, να γίνει επιτελείο αγώνων. Αντίθετα οι άλλες παρατάξεις που δρουν στο ΝΤ προάγουν αντικειμενικά την αδράνεια, τον συμβιβασμό και τον αποπροσανατολισμό.

-Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ παρά την ανοιχτή κοροϊδία των εργαζόμενων από το κόμμα τους, εμφανίζονται σήμερα στον κλασικό υποκριτικό ρόλο της κυβερνητικής παράταξης που δήθεν διαφοροποιείται από την κυβέρνηση που στηρίζει. Τους αξίζει να τιμωρηθούν και να απομονωθούν.

ΔΑΚΕ πάλι όση «ανεξαρτησία» και φιλεργατισμό κι αν πουλήσει, είναι απολύτως υποταγμένη στο κόμμα της ΝΔ που φιλοδοξεί να εφαρμόσει τα αντεργατικά σχέδια του κεφαλαίου με μεγαλύτερη «συνέπεια». Υπηρετεί πολιτικές των μονοπωλίων ασυμβίβαστα εχθρικές με τα εργασιακά δικαιώματα.

-Οι δυνάμεις που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (ΛΑΕ και άλλοι) -που από τη θέση του προεδρείου της ΕΓ είχαν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την υπολειτουργία του ΝΤ την τελευταία 3ετία- ετοιμάζονται να πουλήσουν τις χτεσινές αυταπάτες που πούλαγαν σαν ΣΥΡΙΖΑ σαν καινούργιες και «αγωνιστικές».

-Οι «ριζοσπάστες» των Παρεμβάσεων χρόνια λειτουργούν σαν κολαούζοι των ΣΥΡΙΖΑ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στον περίφημο «Συντονισμό». Σερβίρουν με αντικαπιταλιστική σάλτσα νέες αποπροσανατολιστικές αυταπάτες για «ανάπτυξη εκτός ευρώ». Φλυαρούν περί «απεργιών διαρκείας» αναπαράγοντας αντιαπεργιακές προκαταλήψεις, συμμαχούν με κάθε τυχοδιωκτισμό ενάντια στο συνεπές ταξικό κίνημα.

-Εκφραστές του εκφυλισμένου συνδικαλισμού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι και κάποιοι συνδικαλιστικοί «παράγοντες» που προήλθαν από τη διάλυση της ΠΑΣΚ στη Λέσβο. Είτε οι συγκεκριμένοι νεκραναστησουν την ΠΑΣΚ, είτε τα βρουν με άλλες παρατάξεις, είτε εμφανιστούν ως ανεξάρτητοι, έχουν ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο ΝΤ και στους συλλόγους τους, από τους οποίους επιμένουν να κρατούν αποκλεισμένους τους συμβασιούχους εργαζόμενους (βλ. ΟΤΑ Λέσβου).

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Σας καλούμε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας σε κάθε σύλλογο. Να υποστηρίξετε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ όπου γίνονται εκλογές για αντιπροσώπους στο επόμενο διάστημα. Σας καλούμε να πιέσετε τους ήδη εκλεγμένους αντιπροσώπους σας να τοποθετηθούν υπεύθυνα και ανοιχτά υπέρ μιας ταξικής στροφής στο ΝΤ της ΑΔΕΔΥ. Καλούμε τους ίδιους τους εκλεγμένους αντιπρόσωπους –ακόμη κι αν έχουν εκλεγεί με άλλες παρατάξεις- να αναλογιστούν όλα όσα έχουν μεσολαβήσει από την εκλογή τους. Σε αυτές τις κρίσιμες για το μέλλον στιγμές, συνάδελφοι, δεσμεύεστε απέναντι στους συλλόγους σας, απέναντι στους συναδέλφους σας και στα ίδια τα παιδιά σας και όχι απέναντι στις γνωριμίες σας ή στις παρατάξεις με τις οποίες συνεργαστήκατε και που έχουν αποδείξει ότι ξεγελούν ξεδιάντροπα τους εργαζόμενους με την πρώτη ευκαιρία!

Αλλάξτε την κατάσταση! Μετατρέψτε το ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ σε προπύργιο ταξικού αγώνα!

Ενισχύστε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-ΔΕ που υποστηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο!

Μυτιλήνη, 30 Μάη 2016

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο