20.000.000 δολάρια από τις ΗΠΑ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (ΒΙΝΤΕΟ)

xeder-lesvos

Οικονομική ενίσχυση ύψους 20 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό και στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για το έργο τους σχετικά με την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην Δυτική Τουρκία και τα Βαλκάνια ανακοίνωσε κατά την επίσκεψή της στην Μυτιλήνη η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ.

Κατά την επίσκεψή της, η Αμερικανίδα υπουργός είχε συναντήσεις με φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ επισκέφθηκε και το χοτ σποτ της Μόριας, όπου και ενημερώθηκε σχετικά με τις διαδικασίες καταγραφής, αλλά και τις υπό εξέλιξη εργασίες. ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα εξέτασης αιτημάτων χορήγησης ασύλου στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Μόριας, οι 1.360 περίπου κρατούμενοι μετανάστες διαδήλωναν φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία και άνοιγμα των συνόρων.

Σε συνέντευξη τύπου η Χέδερ Χίγκινμποτομ, μίλησε με θερμά λόγια για τη Λέσβο, την στάση των κατοίκων του νησιού, αλλά και των τοπικών αρχών, απέναντι στους πρόσφυγες, ενώ ιδιαίτερα υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας της, αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον του Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξη με κάθε τρόπο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στο προσφυγικό.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απάντησε ουσιαστικά σε ερωτήσεις που δέχθηκε για τη πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας ωστόσο, ότι «υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και ζητήματα που μένει να εξετασθούν για να έχει πλήρη εικόνα». Υποστήριξε, πάντως, πως η συμφωνία αποτελεί «ένα πρώτο βήμα για να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Υπάρχουν όμως, πολλά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται σε συζήτηση».

«Είμαστε αφοσιωμένοι διπλωματικά στις επαφές μας με ομολόγους μας σε όλο τον κόσμο, για να παρέχουμε περισσότερες δυνατότητες, ώστε να προχωρήσει η επανένταξη προσφύγων και για τις χώρες που δέχονται πρόσφυγες, να παρέχουμε δυνατότητες εργασίες και εκπαίδευσης. Η αληθινή λύση είναι να φέρουμε όλο και περισσότερες χώρες κοντά στην λύση. Ο Μπάρακ Ομπάμα κινείται σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων η Χέδερ Χίγκινμποτομ.

Μετά τη Λέσβο απ’ όπου αναχώρησε αργά το απόγευμα, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια υπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη. Εκεί θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση που πραγματοποιεί η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με θέμα τους Σύρους πρόσφυγες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο