Άμεσα μέτρα στις πύλες εισόδου ζητά η Χρ. Καλογήρου για να σωθεί ο τουρισμός

tourkoi-touristes-teloneio

Άμεση ήταν η αντίδραση της  Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου, στο δημοσίευμα του Lesvosnews.gr για τα προβλήματα έκδοσης βίζας στους Τούρκους τουρίστες και για την ταλαιπωρία που υπέστησαν 20 επισκέπτες την Παρασκευή.

Με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στον Αναπληρωτή Υπουργό αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό για τις πύλες εισόδου, ώστε να μην επηρεαστεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα στα νησιά του Β. Αιγαίου έχουν επιβαρύνει το ήδη δυσμενές, λόγω των γνωστών προβλημάτων της νησιωτικότητας, επιχειρηματικό περιβάλλον και επιτείνουν τις άμεσες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην ασφάλεια, στην υγεία αλλά και γενικότερα στην κοινωνική συνοχή είναι ήδη εμφανείς.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου βιώνουν σήμερα με έντονο τρόπο την πολύ μεγάλη μείωση των αφίξεων τουριστών από την Ευρώπη ως συνέπεια του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Σε μια τοπική οικονομία όπως η Σάμος όπου περισσότερο από 70%  του παραγόμενου προϊόντος προέρχεται από τον τουρισμό, οι συνέπειες της μεγάλης μείωσης είναι πολύπλευρες . Αυτοδιοίκηση και επαγγελματικοί φορείς παλεύουμε ουσιαστικά μόνοι μας με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτουμε για να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία το έσοδο που προέρχεται από τους Τούρκους επισκέπτες, το οποίο τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας είναι ιδιαιτέρα αυξημένο, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή μείωσης της συνολικής  ζημιάς. Από πολύ νωρίς επισημάναμε καταρχήν την ανάγκη έναρξης του ειδικού προγράμματος χορήγησης visa γεγονός που έγινε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση. Επίσης έχουμε επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη για επαρκή στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα σε όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή χωρίς προβλήματα στα νέα δεδομένα (λήψη βιομετρικών στοιχείων κτλ).

Σήμερα, που λόγω της θρησκευτικής γιορτής, αρκετοί Τούρκοι επισκέπτες έρχονται στα νησιά μας, δυστυχώς η εικόνα είναι απογοητευτική και έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας . Η έλλειψη προσωπικού και μέσων δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου παραμονής των αυθημερόν επισκεπτών, με συνεπακόλουθο τις διαμαρτυρίες και τις εντάσεις. Ιδιαιτέρως επισημαίνουμε ότι η πύλη εισόδου του Καρλοβάσου, που ξεκίνησε τη λειτουργία της σήμερα 1/7/16, δεν έχει δυνατότητα  έκδοσης visa, λόγω έλλειψης εκτυπωτή!

Σας καλούμε λαμβάνοντας υπόψη τον επικείμενο κίνδυνο, στη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης σε μέσα και προσωπικό για όλες τις πύλες εισόδου, ώστε να μην καταστραφεί μια μεγάλη και επίπονη προσπάθεια πολλών ετών και να μη στερηθεί η τοπική οικονομία ενός εσόδου, που δεδομένων των ειδικών δυσμενών συνθηκών, είναι κρίσιμης σημασίας.

 

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου                                     Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου

 

 

 

Χριστιάνα Καλογήρου                                                            Νικόλαος Κατρακάζος

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο