ΠΡΟΣΟΧΗ – Κυκλοφορεί επικίνδυνος ιός στο Facebook που μπορεί να καταστρέψει τον υπολογιστή σας

ios-fb

Ένας επικίνδυνος ιός εκθέτει σε κίνδυνο όλο και περισσότερους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα και τον κόσμο, καθώς μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες και απειλεί με μόλυνση τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αν δεν δοθεί η κατάλληλη προσοχή.

Πρόκειται για έναν ιό worm (σκουλήκι) ο οποίος ονομάστηκε Koobface και ήδη γίνεται προσπάθεια από μεγάλες εταιρείες ασφάλειας συστημάτων και antivirus για να απομονωθεί και να καταστραφεί.

Στην ελληνική του έκδοση ο ιός φέρεται πολύ πονηρά καθώς εμφανίζεται σαν ένα μήνυμα στον τοίχο της προσωπικής σελίδας του χρήστη του Facebook ή σαν ένα προσωπικό μήνυμα το οποίο έχει κάποιο συννημένο αρχείο .zip

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διαχειριστών της γνωστής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, το μήνυμα μας καλεί να πατήσουμε ένα link που βλέπουμε να προέρχεται από κάποιο φίλο μας.

Ο συγκεκριμένος φίλος μας έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν στέλνει ο ίδιος το μήνυμα αλλά ο ιός που προσπαθεί να διαδοθεί.

Το μήνυμα που θα λάβετε, συνήθως γράφει τα εξής: “kala eisai xazos????? ti einauta pou anevazeis edo” και περιλαμβάνει το κακόβουλο link που δεν πρέπει να πατήσετε.

Το Facebook και οι ειδικοί ασφαλείας συμβουλεύουν να σβήσετε άμεσα το μήνυμα και να μην πατήσετε το link που περιλαμβάνεται σε αυτό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το αρχείο που θα ανοίξετε θα μολύνει τον υπολογιστή σας με τον ιό koobface.

Επίσης, το Facebook συνιστά να αποσυνδεθείτε και να αλλάξετε άμεσα τον κωδικό πρόσβασης (password).

Ο συγκεκριμένος ιός έχει επεκταθεί πολύ τις τελευταίες ημέρες και μέχρι να διαγραφεί από το Facebook θα πρέπει οι χρήστες να είναι πολύ προσεκτικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με ξένα δημοσίευματα, ο ιός έχει μεταδοθεί και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως myspace και bebo.

Άλλες μορφές του ιού περιλαμβάνουν μηνύματα όπως τα παρακάτω:

“kala eisai xazi????? ti einauta pou anevazeis edo”
“kapoios exei kanei profil “…” kai exei anevasei fotografies sou!!! esy eisai?”
“xaxa!! des ton vlaka ton giorgo…”

Αν για κάποιο λόγο έχετε πατήσει το link και έχετε μολυνθεί θα πρέπει να διαγράψετε την εφαρμογή του ιού από τις εφαρμογές σας.

Θα πρέπει να πάτε στο προφίλ σας στο Facebook, να πατήσετε το γρανάζι πάνω δεξιά και στη συνέχεια Privacy Settings (ρυθμίσεις ασφαλείας) > Apps και να πατήσετε Χ σε όποια εφαρμογή δεν σας φαίνεται γνωστή ή δεν χρησιμοποιείτε.

Πολλές φορές ο ιός καμουφλάρεται πίσω από εφαρμογές με το όνομα “Μηνύματα”, “Φίλοι” κλπ. Σβήστε αυτές τις εφαρμογές, δεν έχουν σχέση με τους φίλους ή τα μηνύματα, παρά με τον ιό.

Επίσης καλό είναι να αλλάξετε κωδικό και να τρέξετε ένα antivirus στον υπολογιστή σας προκειμένου να ελέγξετε αν έχει μολυνθεί από κάποιο αρχείο που τυχόν κατεβάσατε.

Πηγή: e-go

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο