19 Μαΐου 2017 – Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ   “Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με “ΙΦΝΕ” – Τριήμερο εκδηλώσεων στη Μυτιλήνη

 

Πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα, παθήσεις που είναι γνωστές και ως Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ).

Η Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ “εορτάζεται” τη 19η Μαΐου κάθε έτους από οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ΙΦΝΕ.

Για την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ 2017, η πανευρωπαϊκή οργάνωση ασθενών με νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, η European Federation of Crohns and ColitisAssociations (EFCCA), μαζί με τα 31 μέλη της, μεταξύ αυτών και ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, και άλλες οργανώσεις ασθενών από όλο τον κόσμο ενώνουν τις προσπάθειές τους γύρω από την καμπάνια “Βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ” προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί και να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό και να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΙΦΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, με την άδεια αρμόδιων τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών αρχών παγκοσμίως θα φωταγωγηθούν διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια με μωβ χρώμα (το χρώμα της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ).

Στην Ελλάδα αρκετοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, έδωσαν την άδειά τους προκειμένου τη νύχτα της 19ης Μαΐου 2017 να φωταγωγηθούν με μωβ χρώμα διάσημα ορόσημα/μνημεία/κτήρια της περιοχής τους.

Στη Μυτιλήνη, με την άδεια και υποστήριξη του Δήμου Λέσβου τη νύχτα της 19ης Μαΐου 2017 θα φωταγωγηθεί με μωβ χρώμα το Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης στην προκυμαία της πόλης. Ταυτόχρονα κατά τις πρώτες ώρες της φωταγώγησης μέλη και φίλοι του συλλόγου και άλλοι εθελοντές θα συμμετέχουν σε υποστηρικτική εκδήλωση μπροστά από το φωταγωγημένο κτήριο διανέμοντας στο κοινό ενημερωτικά φυλλάδια του συλλόγου και παρέχοντας λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα ΙΦΝΕ και την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτά. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου κ. Γεώργιος Ψάνης και η Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς, Εθελοντισμού και Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Αθηνά Ιωσηφέλλη.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας καλεί όλους όσους επιθυμούν να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο και περίπου 20.000 Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν με τη νόσο Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα να φωτογραφηθούν με φόντο το φωταγωγημένο κτήριο του Παλαιού Δημαρχείου της Μυτιλήνης και στη συνέχεια να δημοσιεύσουν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κάτω από τα hashtag #unitedwestand2017 και #worldibdday2017), κάνοντας παράλληλα γνωστή την ιστορία αλλά και τις ομορφιές της χώρας μας σε όλο τον κόσμο.

Οι εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΙΦΝΕ 2017 θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21 Μαΐου. Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 6.00 μ.μ., στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Μικράς Ασίας 2) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση με γενικό θέμα “Μαθαίνω να ζω με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου”. Εισηγητής θα είναι ο Επιμελητής Α’ στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του “Βοστάνειου” Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Γαστρεντερολόγος κ. Γεώργιος Ψάνης και ομιλητές ο Γαστρεντερολόγος κ. Ιωάννης Κατσαβέλλης, η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος κ. Μαρία Γιανναδάκη και η Ρευματολόγος κ. Κλειώ Μαυραγάνη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 Τέλος, την Κυριακή 21 Μαΐου, στις 11.00 π.μ., στο ανοικτό Θέατρο Μαρίνας Μυτιλήνης, θα δοθεί διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά ασθενείς με ΙΦΝΕ και τους φίλους τους, του έργου “Άριελ, η μικρή γοργόνα”, από τη θεατρική ομάδα “Θεατροζουζούνια” και τον παιδότοπο – πολυχώρο παιδικών δραστηριοτήτων “Ζουζούνια”.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Λέσβου.

Στο πλαίσιο “εορτασμού” της Παγκόσμιας Ημέρας ΙΦΝΕ ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, παράλληλα με τη φωταγώγηση των διάσημων ορόσημων/μνημείων/κτηρίων και την πραγματοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε αρκετές περιοχές της χώρας, διοργανώνει επίσης Εθελοντική Αιμοδοσία σε πανελλαικό επίπεδο για την ενίσχυση της τράπεζας αίματος που διατηρεί προκειμένου να καλύπτει τις συχνές ανάγκες των ατόμων με ΙΦΝΕ για αίμα.

Η εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, από τις 9.00 π.μ. έως τη 1.00 μ.μ., στο “Τζάνειο” Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών καθώς και σε κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγία η Βοήθεια” που θα βρίσκεται το απόγευμα της συγκεκριμένης ημέρας, από τις 5.30 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Α’ στην Πάτρα.

Ας σημειωθεί ότι όποιος εθελοντής αιμοδότης επιθυμεί να δώσει αίμα για τα άτομα με ΙΦΝΕ, μπορεί να το κάνει σε οποιοδήποτε κέντρο αιμοδοσίας της χώρας και οποιαδήποτε ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δηλώσει ότι επιθυμεί η φιάλη να κατατεθεί στην τράπεζα αίματος του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (κωδικός 11161) στο “Τζάνειο” Γενικό Νοσοκομείο του Πειραιά και στη συνέχεια να επικοινωνήσει με τον σύλλογο.

Δήλωσε κι εσύ την υποστήριξή σου στα άτομα με ΙΦΝΕ!

 Στάσου δίπλα τους στη μάχη που δίνουν καθημερινά!

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο