Τραγωδία με μετανάστες στη Σκάλα Συκαμινιάς… Ένα αγοράκι 3 χρόνων και μία 35χρονη γυναίκα νεκροί

2-nekroi-metanastes-skamnia

Μεταξύ 7.30 και 8.00 το πρωί, το σκάφος μίας ομάδας διασωστών έφερε στο λιμάνι της Σκάλας ένα αγόρι 3-4 ετών και τον πατέρα του.

Το αγόρι ήταν αναίσθητο και δεν είχε φυσιολογικό χρώμα και ο πατέρας ήταν σε κατάσταση κατάρευσης. Εθελοντές είδαν το αγόρι στα χέρια μίας ομάδας μελών οργάνωσης, ρώτησαν αν χρειάζονται βοήθεια και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Μετέφεραν το αγόρι προς το αγροτικό ιατρείο του λιμανιού που το βρήκαν κλειδωμένο.

Η πόρτα παραβιάστηκε από κάτοικο του χωριού, που ήταν κοντά και το αγόρι μπήκε στο ιατρείο για να διαγνωστεί η κατάστασή του.

Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το αγόρι έφτασε στο λιμάνι νεκρό, με πιθανή αιτία θανάτου την υποθερμία.

metanastes-rimoulkisi

Αρκετά αργότερα, έφτασε στην Σκάλα ασθενοφόρο για να συλλεξει την σωρό. Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είχαν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Πέτρας (αρκετά χιλιόμετρα βορείως της Σκάλας) από σκάφος του λιμενικού.

Σκάφος της Φρόντεξ μετέφερε στο λιμάνι της Σκάλας ομάδα παιδιών και γυναικών που έμοιαζαν να έχουν περισυλλεγεί από την θάλασσα (πλήρως βρεγμένοι).

Ανάμεσα τους ήταν μία γυναίκα 35-40 ετών με φανερά σημεία υποθερμίας.

Μεταφέρθηκε στο αγροτικό ιατρείο του λιμανιού απ’ όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος της αργότερα.

Οι υπόλοιποι πρόσφυγες δεν μεταφέρθηκαν στον Πλάτανο, ως συνήθως για την υποδοχή και την φροντίδα τους, διότι επενέβη ομάδα του λιμενικού, λέγοντας ότι δεν θα φύγει κανείς από το σημείο εώς ότου γίνει η καταγραφή όλων των ατόμων.

Τα γυναικόπαιδα άλλαξαν ρούχα σε εστιατόριο του λιμανιού και ακολούθησε χάος.

 

πηγή : Platanos Refugee Solidarity, Lesvos

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο