Έκκληση Καλογήρου προς Τσίπρα για βοήθεια στο μεταναστευτικό

kalogirou-tsipras-11

Έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει προσωπικά ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που τις τελευταίες ώρες επικρατεί και στη Σάμο από τη δραματική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στο νησί, κάνει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου με επιστολή που απέστειλε σήμερα στον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στην  επιστολή που συνυπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Σάμου κ. Νικόλαος Κατρακάζος, τονίζεται ότι πρέπει να αναζητηθούν επειγόντως λύσεις για την αποσυμφόρηση του νησιού, για την ενίσχυση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών και την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Υψώνουμε φωνή αγωνίας για την κατάσταση που τις τελευταίες ώρες επικρατεί και στο νησί της Σάμου.

 

Η Σάμος παρά τη συνεχώς αυξανόμενη, από την αρχή του χρόνου, ροή παρατύπως εισερχομένων μεταναστών και προσφύγων, κατάφερε μέχρι στιγμής κυρίως με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ενστόλων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, να διαχειριστεί το ζήτημα.

 

Χωρίς να υποτιμήσουμε το ζήτημα, προβλέποντας  το μέγεθος και τις συνέπειες του για την τοπική κοινωνία, κινητοποιηθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση. Ζητήσαμε από την κεντρική διοίκηση λύσεις, αιτηθήκαμε προς τους αρμόδιους Υπουργούς ενίσχυση της Αστυνομίας και του Λιμενικού με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης συνδρομή για να γίνουν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων και των μεταναστών ανθρώπινες. Έγκαιρα ζητήσαμε προγραμματισμό έκτακτων ακτοπλοϊκών δρομολογίων, ειδικά για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όμως στην πράξη δεν έγινε απολύτως τίποτα.

 

Επιπροσθέτως, η Σάμος δέχεται και τους μετανάστες και πρόσφυγες που φθάνουν στο Αγαθονήσι (γειτονικό νησί που ανήκει στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου), γεγονός που επιβαρύνει έτι περαιτέρω μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

 

Μεσούσης της παραθεριστικής περιόδου, όπως άλλωστε εγκαίρως είχαμε επισημάνει, οι μεγάλες πληρότητες των δρομολογημένων πλοίων, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που παραμένουν στη Σάμο. Η κοινωνία ενός νησιού που ζει σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό είναι πλέον ανάστατη.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Ζητάμε επειγόντως λύσεις για την αποσυμφόρηση του νησιού, για την ενίσχυση των λιμενικών και αστυνομικών αρχών που έχουν πλέον ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους, καθώς και άμεση συνδρομή για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για όλους αυτούς τους δύσμοιρους ανθρώπους.

 

Μετά Τιμής

Χριστιάνα Καλογήρου                                                      Νικόλαος Κατρακάζος

Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου                                    Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο