Επιστολή της “Συνύπαρξης στο Αιγαίο” στους αρμόδιους υπουργούς για τη βίζα των Τούρκων

tourkoi-touristes-11

Η « Συνύπαρξη» με επιστολή της προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη επανέρχεται στο  ζήτημα της προξενικής θεώρησης (Βίζα) που απαιτείται για τους τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων τα μέλη της «Συνύπαρξης» στην επιστολή τους αναφέρουν : Ασφαλώς και γνωρίζουμε ότι  η χώρας μας ως μέλος της Ε.Ε. δεσμεύεται  από όσα σχετικά προβλέπει η συνθήκη του Σένγκεν, όμως νομίζουμε ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων μας, τα οποία  μπορούν να   διευκολύνουν τις επισκέψεις των τούρκων, που αφενός θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη επικοινωνία και συνεργασία σε επίπεδο πολιτών, αφ ετέρου δε θα τονώσουν τον τουρισμό απ την Τουρκία, σε περίοδο μάλιστα που η οικονομική κρίση αφανίζει και τα παραμεθόρια νησιά.

Ειδικότερα δε επισημαίνουν :

#  Τα τελευταία χρόνια καθιερώθηκε το σύστημα της επιτόπιας θεώρησης βίζας στις πύλες εισόδου των παραμεθόριων  νησιών (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως και Ρόδος) που διευκόλυνε πολύ την έλευση τούρκων επισκεπτών. Όμως αυτό ισχύει μόνο κατά τους θερινές μήνες,! Γιατί όχι να  επεκταθεί η ισχύς του καθ όλη τη διάρκεια του  έτους; Άλλωστε στα  νησιά μας η έλευση τουριστών κατά τη «νεκρή»  περίοδο (Οκτ. – Απρ.) έχει μεγαλύτερη σημασία για τον τουρισμό και το εμπόριο.

# Το μέτρο που άρχισε να τηρείται σχετικά πρόσφατα, με το οποίο επιβάλλεται η φυσική παρουσία στην ελληνική προξενική αρχή του αιτούντος βίζα, λειτουργεί αποτρεπτικά στην έλευση τούρκων επισκεπτών. Παλαιότερα ίσχυε για τους διακινούμενους μαζικά με οργανωμένα γκρουπ , τη φροντίδα για την βίζα , ν αναλαμβάνει το τουριστικό πρακτορείο. Γιατί   να μην υπάρχει η εξαίρεση για τα γκρουπ και τώρα; Για παράδειγμα αναφέρουμε ότι αν μία ομάδα τούρκων απ το Αιβαλί επιθυμεί να έλθει για Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη θα πρέπει όλοι τους να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη ή στην Σμύρνη για έκδοση της βίζας τους! Δεν είναι υπερβολικό;

# Επίσης η εφαρμογή της  λεγόμενης  «MULTI VISA» που επιτρέπει την πραγματοποίηση πολλών επισκέψεων κατ’ έτος στους γείτονες μας διευκολύνει πολύ την έλευση τουριστών, ιδιαίτερα κατοίκων των παραλίων της Τουρκίας, στα νησιά μας. Θα πρέπει όμως και οι προξενικές μας αρχές  και τα εποπτευόμενα απ αυτές VISA CENTER να καταστήσουν ευκολότερη την έκδοσή της.

#  Ακόμη θα μπορούσε στα πλαίσια οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους γείτονες να καθίσταται εφικτή η αυθημερόν επίσκεψή  (ακόμη και για 72 ώρες παραμονή – Σαββατοκύριακα)  τους στα νησιά μας να γίνεται χωρίς θεώρηση βίζας με κατακράτηση των ατομικών τους εγγράφων. Άλλωστε κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και με τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων που αποβιβάζονται για περιήγηση στα λιμάνια των νησιών μας;

Τέλος η επιστολή της «Συνύπαρξης» καταλήγει με την έκκληση :

κ.κ. Υπουργοί,                                                                                                                                               

   Ας είμαστε ρεαλιστές!  Στα παραμεθόρια νησιά του Αιγαίου  είναι τόσο μεγάλος κατ έτος  ο αριθμός των αφικνούμενων παράτυπα απ’ τα απέναντι  παράλια, που καθιστά σχολαστική και υπερβολική την τήρηση τόσων κανόνων και διατάξεων στο θέμα της βίζας. Αν ένας τούρκος πολίτης αποφασίσει για τους δικούς του λόγους να «περάσει» χωρίς βίζα σε νησί, μπορεί  εύκολα να το πράξει ανάμεσα στους χιλιάδες  Αφγανούς, Σύρους, Σομαλούς κ.α. μετανάστες – πρόσφυγες!

Παρακαλούμε θερμά  να δώστε σχετικές οδηγίες στις προξενικές μας αρχές, που θα διευκολύνουν την βίζα για τους τούρκους πολίτες. Εκτός που θα υποστηριχθεί η απρόσκοπτη επικοινωνία και η προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας μεταξύ πολιτών, που είναι το ενδιαφέρον μας, θα συμβάλλει στην τόνωση του εμπορίου και του τουρισμού  στα νησιά μας.”

 Κίνηση Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο