Οι Αυστραλοί τιμούν με άγαλμα τη Λήμνο στη Μελβούρνη !!!

australia limnos

Εκπρόσωποι των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, βετεράνοι Αυστραλοί στρατιώτες, αρκετοί Αυστραλοί πολιτικοί αλλά και πολυάριθμοι ομογενείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ελληνικού Παραρτήματος της Οργάνωσης Βετεράνων Πολεμιστών Αυστραλίας (RSL) και της Επιτροπής Επετειακών Εκδηλώσεων Λήμνου-Καλλίπολης και παρευρέθηκαν στην χοροεσπερίδα που έγινε στην αίθουσα του δημαρχείου της Σεντ Κίλντα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για να στηθεί ένα μπρούτζινο άγαλμα προς τιμή των κατοίκων της Λήμνου και των Αυστραλών νοσοκόμων που υπηρέτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των συμμάχων Anzac στην Καλλίπολη το 1915.

Το άγαλμα έχει φιλοτεχνηθεί από τον διακεκριμένο γλύπτη Peter Corlett, και θα στηθεί στο παραλιακό Άλμπερτ Παρκ του χρόνου για να υπενθυμίζει μόνιμα τη μεγάλη, σε σημασία, συνεισφορά της ελληνικής παροικίας αλλά και της Ελλάδας στην εκστρατεία των Αυστραλών στην Καλλίπολη με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη δράση των Anzac. Μια επέτειο που θα τιμηθεί δεόντως από τους Αυστραλούς.

Ο ρόλος της Λήμνου στη μεγάλη εκστρατεία της Καλλίπολης, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο χιλιάδες Αυστραλοί το 1915, δεν έχει αναγνωριστεί όσο πρέπει και με την ευκαιρία των εορτασμών από τα 100 χρόνια της επετείου ομογενείς πολιτικοί καταβάλουν προσπάθειες να αναδειχθεί η συμβολή του νησιού και των Ελλήνων και να αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Λήμνου, όπου στρατοπέδευσαν οι Αυστραλοί πριν επιχειρήσουν τη μοιραία απόβασή τους στα Δαρδανέλια.

Το νησί του Αιγαίου χρησιμοποιήθηκε ακόμα για τον σχεδιασμό της εκστρατείας αλλά και για τη νοσηλεία των τραυματιών. Εξάλλου στη Λήμνο έχουν ταφεί πολλοί Αυστραλοί, θύματα του πολέμου.

enikos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο