Επιστολή Π. Βογιατζή στον Γ. Καρασμάνη για τη νέα ΚΑΠ και τους αγρότες της Λέσβου

vogiatzis-pavlos-vouli

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη, έστειλε σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, με θέμα τη νέα ΚΑΠ και τις επιδοτήσεις των αγροτών της Λέσβου.

Ο Βουλευτής ζητά να μην εφαρμοστεί η οριζόντια περικοπή του 30% στις επιδοτήσεις των αγροτών της Λέσβου και να ισχύσει η ρήτρα της νησιωτικότητας, η οποία θα ευνοήσει την ενδυνάμωση του πρωτογενή τομέα στις νησιωτικές και ιδιαίτερα τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενδυνάμωση και περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Επιστολή απέστειλε ο Βουλευτής και προς τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α., κ. Βασίλειο Έξαρχο, σε συνέχεια της απάντησης που έλαβε για τις σοβαρές απώλειες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί της Λέσβου εξαιτίας της καρπόπτωσης του ελαιοκάρπου. Ο Βουλευτής ζητά από τον Πρόεδρο να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να διαβιβαστεί άμεσα ο φάκελος προς το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι ζημιωμένοι παραγωγοί του νησιού να μπορούν να λάβουν κρατική οικονομική ενίσχυση, κάτι που συνιστά άλλωστε επιτακτική ανάγκη για την οικονομική τους επιβίωση, μετά τις σοβαρές ζημίες που έχουν υποστεί στην παραγωγή τους και κατά συνέπεια και στο εισόδημά τους.

 

Προς:

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,

κ. Γεώργιο Καρασμάνη

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Στο πλαίσιο των βασικών κατευθύνσεων της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που πρόσφατα παρουσιάσατε στη Βουλή υποστηρίζοντας την ανάγκη αξιοποίησης κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των διατάξεων και των χρημάτων της καινούργιας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, αλλά και όσων πρόκειται να καταθέσετε την 1η Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκ μέρους της χώρας μας, θα ήθελα να σας ζητήσω να επανεξετάσετε τον τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των παραμεθόριων νησιωτικών περιοχών, όπως η Λέσβος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβα από παραγωγούς του νησιού, φαίνεται να διατηρείται και στη νέα ΚΑΠ ένας άνισος τρόπος υπολογισμού των επιδοτήσεών τους, ο οποίος τους εξισώνει με τους μεγαλοαγρότες άλλων νησιωτικών περιοχών της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η εξίσωσή τους με τους αγρότες εκείνους, οι οποίοι παρουσίαζαν πλασματική παραγωγή και εκτάσεις μέχρι τώρα, πρόκειται να συνεχιστεί και μάλιστα στερώντας τους επιπλέον 30% από τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Και αυτό γιατί, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων, αυτές θα υπολογίζονται σε συνάφεια της παραγωγής και των εκτάσεων γης που διαθέτει και μπορεί να αποδείξει ότι διαθέτει ένας αγρότης. Μέτρο, το οποίο πράγματι μπορεί να εξασφαλίσει δικαιότερο υπολογισμό επιδοτήσεων, αρκεί να μην εφαρμοστεί οριζόντια, στερώντας το 30% από όλους ανεξαιρέτως τους αγρότες, είτε αυτοί παρουσίαζαν μέχρι τώρα τα πραγματικά στοιχεία παραγωγής και εκτάσεων, είτε προσκόμιζαν πλασματικά στοιχεία, προκειμένου να λαμβάνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις.

Με δεδομένο λοιπόν, το ενδιαφέρον σας να επιτύχετε μία δικαιότερη ΚΑΠ για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και να αναδείξετε τον αγροτικό τομέα σε βασικό μοχλό για την ανάκαμψη της οικονομίας, κάτι που αποτελεί ζητούμενο και πάγια προσωπική μου θέση ευρύτερα για τον πρωτογενή τομέα, παρακαλώ, όπως εξετάσετε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει η περικοπή του 30% στις επιδοτήσεις των αγροτών της Λέσβου.

Θεωρώ ότι παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, δίνεται η ευκαιρία με τη νέα ΚΑΠ να επιτευχθεί μία δικαιότερη κατανομή των επιδοτήσεων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των παραμεθόριων νησιωτικών περιοχών της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τη ρήτρα της νησιωτικότητας, και ό,τι αυτή συνεπάγεται για τους επαγγελματίες του πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, ιδιαίτερα για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου, η φετινή χρονιά υπήρξε εξαιρετικά δυσμενής, εφόσον όχι μόνο έχουν ζημιωθεί από την καρπόπτωση του ελαιοκάρπου, η οποία αγγίζει το 80% της παραγωγής, όπως σας έχω ήδη ενημερώσει με προηγούμενη επιστολή μου, αλλά επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεξέλεγκτη προσβολή από δάκο, φαινόμενα που φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος στο νησί, και τα οποία, όπως γίνεται κατανοητό πλήττουν σημαντικά τα οικονομικά έσοδα των παραγωγών.

 

Εν αναμονή της απάντησής σας, παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειαστείτε.

 

Με τιμή,

 

Παύλος Βογιατζής

Βουλευτής Ν. Λέσβου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο