Γιάννης Σπιλάνης: “Ακτοπλοΐα… Υπηρεσία δημόσιου συμφέροντος ή «ξέφραγο αμπέλι;”

plio-me-vraxo

“Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των επαφών μας στα νησιά της Περιφέρειας, μπορώ να πω ότι κοινός παρανομαστής όλων των συζητήσεων είτε ήταν με παραγωγικές τάξεις, είτε με επαγγελματικές ομάδες, είτε με απλούς πολίτες, κοινή αγωνία όλων, ήταν οι εξελίξεις στο θέμα της ακτοπλοΐας. Όλοι ανεξαιρέτως θεωρούν, όπως και εμείς άλλωστε, ότι οι αξιόπιστες θαλάσσιες μεταφορές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση όχι απλά για την όποια ανάπτυξη (εξαγωγές προϊόντων, προσέλκυση τουριστών κλπ), αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων και των επιχειρήσεων (μετακινήσεις για προσωπικούς λόγους, μεταφορά εμπορευμάτων κλπ). Ειδικά το πρόβλημα τέθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στη Λήμνο, στη Σάμο και στην Ικαρία που – εδώ και μια τριετία τουλάχιστον – ταλαιπωρούνται από την αδυναμία της

ΝΕΛ να καλύψει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και από την αδιαφορία του κράτους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

 Έτσι, δύο μόλις εβδομάδες πριν το Πάσχα, υπάρχει εκ νέου διακοπή δρομολογίων λόγω αδυναμίας της εταιρείας να τα εκτελέσει και καμία ανάρτηση για τα δρομολόγια των επόμενων εβδομάδων, φέρνοντας για ακόμη μια φορά σε απόγνωση κατοίκους και επιχειρηματίες.

Παράλληλα, οι όποιες συναντήσεις τοπικών φορέων με το υπουργείο (με εκκωφαντική σιωπή του λαλίστατου, κατά τα άλλα, Περιφερειάρχη) δεν αποδίδει απολύτως τίποτα, πέρα από ευχολόγια και «μπαλώματα» με έκτακτα δρομολόγια, καταδεικνύοντας την παντελή έλλειψη στρατηγικής αλλά κυρίως πολιτικής βούλησης να αντιμετωπιστεί το θέμα.

 

Είναι θέμα που χρειάζεται άμεσα:

 

–          Ριζική αναθεώρηση του εθνικού νομοθετικού πλαισίου και εμπεριστατωμένες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περί «εδαφικής συνέχειας», «υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος» και «ανταγωνισμού» στον ιδιόμορφο ελληνικό νησιωτικό χώρο όπου πρακτικά δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την εφαρμογή των αρχών ελεύθερου ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τριβές με ΣΕΕΝ και ΠΝΟ σε βάρος των χρηστών-νησιωτών.

–          Σχεδιασμός για την αναβάθμιση της ακτοπλοΐας, ειδικά σε ότι αφορά τις άγονες γραμμές μέσα από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, με βάση τη μελέτη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που ολοκληρώθηκε πριν ένα χρόνο.

–          Εφαρμογή των υπαρχουσών διατάξεων σε ότι αφορά την έγκαιρη ανακοίνωση δρομολογίων, τη τήρηση των συμβάσεων και άλλων υποχρεώσεων από τη πλευρά κράτους και ακτοοπλόων, την υποχρέωση αντικατάστασης των πλοίων κλπ.

–          Συστηματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων με τους φορείς της γνώσης (Πανεπιστήμια, Ερευνητικοί φορείς) που έχουν επεξεργαστεί βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η παράταξη ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ έχει υποβάλει προτάσεις και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν, ανοίγοντας τον διάλογο σ’ αυτό το καυτό για τη Περιφέρεια μας θέμα.”

Γιάννης Σπιλάνης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο