Χ. Αθανασίου: “Υπερβολικές προμήθειες τραπεζών για χρήση χρεωστικών καρτών”

athanasiou-trapezes

Ο Βουλευτής Ν.Λέσβου και πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χαράλαμπος Αθανασίου, συνυπέγραψε και κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές προς τον  κ. Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, ερώτηση με θέμα ”Υπερβολικές προμήθειες τραπεζών για χρήση χρεωστικών καρτών”.

Ο Βουλευτής τόνισε, ότι τους τελευταίους μήνες λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων έχει καταστεί αναγκαία και κατά συνέπεια έχει αυξηθεί η χρήση χρεωστικών καρτών στις εμπορικές συναλλαγές.

Εν μέσω αυτής της οικονομικής συγκυρίας και δεδομένης της σημασίας της χρήσης ΄΄πλαστικού χρήματος΄΄ στη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής,  εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες για την χρήση χρεωστικών καρτών εξακολουθούν να είναι υψηλές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο μέσος όρος χρεώσεων κυμαίνεται από 0.8% – 1,2 % της αξίας της συναλλαγής ανάλογα με το τζίρο της επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προμήθεια για την απλή αυτή τραπεζική υπηρεσία δεν ενέχει κανένα κίνδυνο επισφάλειας για τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως το κόστος των τραπεζικών χρεώσεων για τη χρήση χρεωστικών καρτών στις συναλλαγές συνήθως μετακυλίεται στον καταναλωτή. Σε ορισμένες περιπτώσεις που αυτό δεν είναι δυνατό λόγω της φύσης της εμπορικής δραστηριότητας περιορίζει σημαντικά το συμπιεσμένο ποσοστό κέρδους των εμπόρων.

Σύντομα (στις 9 Δεκεμβρίου 2015) θα τεθεί σε πανευρωπαϊκή εφαρμογή το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες. Ο παραπάνω Κανονισμός αφορά στα καταστήματα λιανικής και τις συναλλαγές σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μειώνει σημαντικά τις προμήθειες που καταβάλλονται από τους εμπόρους καθώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να  χρεώνουν τα καταστήματα πάνω από 0,2% της αξίας της συναλλαγής για την αποδοχή χρεωστικής κάρτας.

            Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

 

Έχει γίνει η σχετική ενημέρωση και η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να υπάρξει άμεση συμμόρφωση των τραπεζών στον υποχρεωτικό αυτό Κανονισμό;

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

15 Άποψη για τα “Χ. Αθανασίου: “Υπερβολικές προμήθειες τραπεζών για χρήση χρεωστικών καρτών””

  1. Tzannis Steliow

    Δεν είναι μόνο 1% το κόστος του μηχανήματος. Είναι και η αγορά του μηχανήματος και μηνιαία συντήρηση.

Αφήστε ένα σχόλιο