ΦΕΣΤΙΒΑΛ – «Απόβαση» με γκράφιτι στη Μυτιλήνη

theofilos grafiti
Ο περιπλανώμενος καλλιτέχνης Θεόφιλος, ο γνωστότερος Ελληνας λαϊκός ζωγράφος που απαθανάτισε όσο κανένας άλλος το ελληνικό τοπίο και τους ανθρώπους του ακόμη και σε τοίχους καφενείων και σπιτιών, ενώνει σήμερα πάνω από 100 καλλιτέχνες του γκράφιτι από όλο τον κόσμο στη γενέτειρά του τη Μυτιλήνη.

Εκεί όπου για 2η συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Γκράφιτι «Beach Street Festival», που φιλοξενεί φέτος καλλιτέχνες από τη Νορβηγία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, την Τουρκία, την Τσεχία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, ανοίγοντας έναν πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στις αστικές τέχνες και την παράδοση. Με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του αυτοδίδακτου ζωγράφου που εξακολουθεί να εμπνέει τους νέους καλλιτέχνες, γνωστοί γκραφιτάδες όπως ο Γάλλος Omick, o Ελληνοαμερικανός Alex Martinez (Shine), ο γνωστός με την υπογραφή ZOFOS, Αλέξης Αδαμίδης, o Αγγλος Mr Cenz και δεκάδες άλλοι θα γεμίσουν τους δρόμους της Μυτιλήνης με τις σύγχρονες τοιχογραφίες τους, το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου.

Οι δρόμοι της Μυτιλήνης από το αρχαίο λιμάνι ως το Μουσείο Θεόφιλου Χατζημιχαήλ-Teriade θα αποτελέσουν τον «καμβά» των νέων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο ανοιχτό κάλεσμα του φεστιβάλ, ενώ στο ιστορικό κάστρο της θα στηθούν τρεις μουσικές σκηνές που θα φιλοξενήσουν 60 καλλιτέχνες που αντιπροσωπεύουν επτά διαφορετικά μουσικά είδη.

Μετάβαση

Η τέχνη του Θεόφιλου ενώνει καλλιτέχνες του γκράφιτι από όλο τον κόσμο στη Μυτιλήνη. Οι φωτογραφίες είναι του Μιχάλη Μεiμάρογλου

Η τέχνη του Θεόφιλου ενώνει καλλιτέχνες του γκράφιτι από όλο τον κόσμο στη Μυτιλήνη. Οι φωτογραφίες είναι του Μιχάλη Μεiμάρογλου

«Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια διαδρομή σε όλο το μήκος της πόλης με τοιχογραφίες που θα εκτείνονται σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, από το αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης ως το Μουσείο του Θεόφιλου. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε συμβολικά τη μετάβαση από τις λαϊκές τοιχογραφίες του Θεόφιλου στις μοντέρνες τοιχογραφίες που σήμερα γίνονται με την τεχνική γκράφιτι», λέει ο εμπνευστής του φεστιβάλ Κωνσταντίνος Διαμαντής, που μαζί με τη Χριστίνα Κονταξή και τον Μιχάλη Μεϊμάρογλου κατάφεραν να συγκεντρώσουν 60 μουσικούς και πάνω από 100 γκράφιτι. Φοιτητής στο Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λάτρης του Θεόφιλου και καλλιτέχνης του γκράφιτι, ο Κωνσταντίνος Διαμαντής έχει ταξιδέψει πολύ για την τέχνη του, όπως και οι περισσότεροι ομότεχνοί του.

 

«Από το 2005 ως το 2012 ταξίδευα κάνοντας γκράφιτι σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, όπως οι πιο πολλοί που ασχολούνται με το γκράφιτι. Υπάρχει ένα δίκτυο καλλιτεχνών του γκράφιτι σε όλο τον κόσμο που ενώνεται εδώ στη Μυτιλήνη λόγω του φεστιβάλ, λόγω του Θεόφιλου. Αυτό που ξεχώρισα στον Θεόφιλο είναι ο τρόπος που λειτουργούσε, η πρακτική του και η αμεσότητα που βγάζουν τα έργα του. Ο Θεόφιλος δεν έκανε τέχνη για λίγους, ζωγράφιζε σε τοίχους για ένα πιάτο φαΐ. Περιπλανήθηκε και ο ίδιος πολύ και ζωγράφιζε για να ζήσει. Μετέδιδε τα μηνύματά του με άμεσο τρόπο, μπορούσε να εκφραστεί με απλό τρόπο σε δημόσιο χώρο. Υπάρχει μια σύνδεση με τους σημερινούς καλλιτέχνες του γκράφιτι που είναι και αυτοί περιπλανώμενοι και προσπαθούν να περάσουν τα μηνύματά τους με απλό τρόπο».

«Απόβαση» με γκράφιτι στη Μυτιλήνη

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και του Δήμου Λέσβου μέσα από τα πολιτιστικά προγράμματα «Πέλαγος Πολιτισμού» και «Λεσβιακό καλοκαίρι» αντίστοιχα. Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Λέσβου, Κωνσταντίνος Αστυρακάκης, ήταν από την αρχή στο πλευρό «των παιδιών του Beach Street Festival». «Το φεστιβάλ έχει καταφέρει να εδραιωθεί και έχει ήδη μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Υπάρχει ενδιαφέρον από νέους ανθρώπους και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά όσο μπορούμε, γιατί με αυτό τον τρόπο βοηθάμε και το νησί. Οι τρεις μουσικές σκηνές θα απλωθούν στο κάστρο της Μυτιλήνης, ένα από τα πιο όμορφα κάστρα, ενώ φέτος τιμάμε τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφιλου με μια σειρά ποικίλων δραστηριοτήτων.

Το Μουσείο Θεόφιλου που θα είναι ανοιχτό για το κοινό το τριήμερο, όπως και κάθε μέρα, καταφέραμε και έχει πλέον τις προδιαγραφές (σύγχρονο φωτισμό, θέρμανση) ώστε να μπορεί να φιλοξενεί τα έργα του μεγάλου μας ζωγράφου, ενώ κάποια που είχαν υποστεί αλλοιώσεις έχουν αποκατασταθεί.

«Απόβαση» με γκράφιτι στη Μυτιλήνη

Ετσι, όσοι έρθουν στο φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στον λαϊκό μας ζωγράφο που αποτυπώνει στα έργα του την ελληνική ιστορία, την ελληνική φύση και την καθημερινότητα του παλιού Ελληνα».

Η είσοδος για το γκράφιτι είναι δωρεάν και η συμμετοχή για τους καλλιτέχνες είναι ανοιχτή (open submission). Επίσης στο πλαίσιο του Beach Street Festival θα υπάρχουν σεμινάρια γκράφιτι για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να μάθουν την ιστορία του γκράφιτι και να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους.

«Απόβαση» με γκράφιτι στη Μυτιλήνη

ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ
Χιπ χοπ, dubstep και Μαραβέγιας

Σε ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα της Μεσογείου, στο ιστορικό κάστρο της Μυτιλήνης, θα λάβουν χώρα τα μουσικά δρώμενα του φεστιβάλ το πρώτο τριήμερο του Αυγούστου. Η έναρξη του «Βeach Street festival» γίνεται στις 31 Ιουλίου με τη μεγάλη συναυλία του Κωστή Μαραβέγια. Τις επόμενες μέρες το μουσικό τμήμα του φεστιβάλ θα φιλοξενήσει τρεις σκηνές με ήχους House, Techno, Hip Hop, Trap, Drum n Bass, Dub και Dubstep, ενώ η… τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Ερεσού με την Anna Mystic και το χειροποίητο ηχοσύστημα DUBWISE HIFI που θα μεταφερθεί στην παραλία για τις ανάγκες του πάρτι.

Συμμετέχουν είναι μουσικοί από το Βέλγιο, τη Βουλγαρία την Τουρκία, την Αγγλία και τη Γερμανία. Από την ελληνική hip hop σκηνή θα εμφανιστούν οι «12ος πίθηκος», «Ρόδες united», «Εισβολέας», «Elephant Phinix», «Kill Emil», «monomone», «ΒΠεις.» και άλλα οκτώ σχήματα και καλλιτέχνες, ενώ στο plaz stage θα ανέβουν 28 καλλιτέχνες της house σκηνής. Το ποσό του εισιτηρίου και για τις τρεις μέρες ανέρχεται στα 25 ευρώ (θα υπάρξει και ημερήσιο), το οποίο καλύπτει τα έξοδα της διοργάνωσης, ενώ μεγάλο μέρος των εσόδων του θα διατεθεί στην «ΑΜΚΕ Ηλιαχτίδα» για την υποστήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της Μυτιλήνης.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
natpapa@pegasus.gr

ethnos.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο