Τo Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει… στη Λήμνο μέσα από «Ένα ταξίδι… δρόμοι πολλοί»

paidiko-mouseio

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στη Λήμνο με το εκπαιδευτικό έργο «Το Κινητό Μουσείο» που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Aπό τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο θα βρίσκεται στη Λήμνο και προσκαλεί τα παιδιά, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς στον χώρο του Χριστοδουλείδιου Πάρκου, στη Λ. Δημοκρατίας, (αίθουσες προκάτ), για να ανακαλύψουν μαζί τις συλλογές του ΕΠΜ μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί».

Τα πρωινά, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου και για μαθητές Α΄- Στ΄ Δημοτικού.                                                                                                       Τα απογεύματα, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα, παιχνίδια και δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα,

την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00 και

την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00

θα είναι ανοικτή σε κοινό όλων των ηλικιών η Διαδραστική Έκθεση «Ένα ταξίδι, Δρόμοι πολλοί».

την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, ώρες 18:00 έως τις 20:00

ενημερωτική συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων με στόχο τη γνωριμία τους με το πρόγραμμα «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί» και το Ε.Π.Μ. Επιπλέον, θα συζητηθούν και οι δυνατότητες αξιοποίησης των προγραμμάτων

 

Επίσης,

την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και ώρες 18:00 – 20:00

θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων.

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν έως 25 άτομα (παιδιά και ενήλικες).

Αποστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί» είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανακαλύψουν το ΕΠΜ και τις συλλογές του στον τόπο τους.  Στόχος του ΕΠΜ είναι το πρόγραμμα να ταξιδέψει μέσα σε 2 χρόνια σε 30 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Πληροφορίες και αποστολή αιτήσεων στο Γραφείο Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου, τηλ. 22540 – 24011 κα Μπολίμου Κρυσταλλία.

Υποβολή αιτήσεων από Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 έως και την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος).

 

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ευχαριστεί για την υποστήριξη και τη συνεργασία τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Λήμνου.

 

Το Σωματείο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο»

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. O σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναπτύσσει συλλογές, εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με στοιχεία του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήμης, του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων.

Το 1994, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με τη συνεργασία του Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε το Παιδικό Μουσείο, που  λειτουργεί στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.

 

Περιγραφή των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν

στον χώρο του Χριστοδουλείδιου Πάρκου, στη Λ. Δημοκρατίας, (αίθουσες προκάτ)

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου και ώρες 18:00 – 20:00 (δύο παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα)

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 4 – 12 χρόνων «Ξεφυλλίζοντας το κοινό μας ταξίδι»

Χρονική διάρκεια:120’

Αριθμός συμμετεχόντων: έως 25 (παιδιά και ενήλικες)

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η γνωριμία κάθε οικογένειας με άλλες, μέσω της συλλογής και της ανταλλαγής στοιχείων γύρω από διαφορετικούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Τι σημαίνει για μας “οικογένεια”; Ποια είναι τα μέλη της οικογένειάς μας; Τι μας ευχαριστεί να κάνουμε μαζί; Πού έχουμε ταξιδέψει; Ποιες ιστορίες γνωρίζουμε για το ταξίδι της οικογένειάς μας στο χρόνο;

Τα μέλη κάθε οικογένειας με οδηγό ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο  “ταξιδεύουν” στην κοινή τους πορεία, παίζουν με αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Π.Μ., συνεργάζονται και δημιουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές, γράφοντας και εικονογραφώντας το δικό τους πρωτότυπο «βιβλίο-λεύκωμα» της οικογένειας, το οποίο και παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, ώρες 18:00 έως τις 20:00 και

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014, ώρες 18:00 έως τις 20:00

Διαδραστική έκθεση «ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί»

για ηλικίες 3 – 103…. χρόνων

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών να εξερευνήσουν «δρόμους» προς κάθε είδους πραγματικό και φανταστικό ταξίδι – στην Ελλάδα, στον κόσμο, στον χρόνο και στο ίδιο το ταξίδι της ζωής.

Τι χρειαζόμαστε για να διανύσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν; Πώς η τέχνη μπορεί να «ταξιδέψει» ιδέες και μηνύματα μεταξύ των ανθρώπων; Με ποιους τρόπους μπορεί η τέχνη να βγει στον δρόμο; Ποιες είναι οι σημαντικότερες στάσεις του ταξιδιού της ζωής μας, μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής;

Με αφορμή τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και με οδηγό τις αισθήσεις και τη φαντασία τους, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τα αντικείμενα και τα παιχνίδια της έκθεσης και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο