Τοποθέτηση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου

korakas ls

Οι τρεις σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης αφού σημείωσαν ότι  συζητούμενος Προϋπολογισμός της Περιφέρειας συντάχθηκε τηρώντας αυστηρά τις οδηγίες της κυβέρνησης και είναι αντανάκλαση του κρατικού προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού σκληρά αντιλαϊκού και προκλητικά σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.

Αναφέρθηκαν, κατ’ αρχήν, σε στοιχεία που αναδείχνουν αυτόν το χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως:

Τα φορολογικά έσοδα, που θα πέσουν στις πλάτες των ήδη υπερφορολογούμενων λαϊκών στρωμάτων, αυξάνονται κατά 1,45 δις, ενώ παραμένει ο ΕΝΦΙΑ  και ο φόρος αλληλεγγύης. Σχεδιάζει η κυβέρνηση να μειώσει τη φορολόγηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων από το 26 στο 15%!!!, την ώρα που υπερφορολογεί τα λαϊκά στρώματα, μειώνει δραστικά μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες σε συνθήκες πρωτοφανούς φτώχειας και ανεργίας. Μειώνει τις δαπάνες για την υγεία κατά 285 εκατ. φτάνοντας στα 4,8 δις. από 8,8  το 2010(45%!!!). Μειώνει κατά 505 εκατ, τις δαπάνες για το Υπουργείο  Υγείας, κατά 432 εκ. τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, οδηγώντας τον δημόσιο τομέα υγείας  σε απελπιστική κατάσταση, ιδιαίτερα στα νησιά μας που οι κάτοικοί τους την πληρώνουν ορισμένες φορές με την ίδια τους τη ζωή όπως έγινε πρόσφατα στη Σάμο. Μειώνει  κατά 459 εκατ. την χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης και κατά 377 εκατ. τις προνοιακές παροχές. Την ίδια τύχη έχουν οι ήδη κουτσουρεμένες δαπάνες για την παιδεία (π.χ. κατά 40% στα Πανεπιστήμια  φέρνοντάς τα σε αδυναμία λειτουργίας). Αυτή η κατάσταση φυσικά επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά και συμβάλει στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών της υγείας, πρόνοιας, κοινωνικής ασφάλιση, παιδεία, για τα οποία ο λαός μας υπερφορολογείται

Την ίδια στιγμή προχωρά σε νέες μειώσεις των φορολογικών εσόδων που προέρχονται από τους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 100 εκατ.. Τελικά μόνο ένα 5,8% του συνόλου των  φορολογικών εσόδων προβλέπεται να προέλθουν –αν προέλθουν- από την φορολογία των επιχειρήσεων.

 

Τόνισαν ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, ψαλιδίζει παραπέρα  και τη χρηματοδότηση των Δήμων και Περιφερειών, που καλούνται να στηρίξουν την κυβερνητική αντιλαϊκή λαίλαπα, αδιαφορώντας για τις  δραματικές επιπτώσεις της στη λαϊκή οικογένεια. Πάνω από 192 εκατ. ευρώ που, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θάπρεπε να αποδοθούν στις Περιφέρειες, παρακρατούνται από την κυβέρνηση, προστιθέμενα σε κάποια δις ευρώ που έχουν παρακρατηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια.

 

Αποδείχνεται έτσι, σημείωσαν, για άλλη μια φορά, η ορθότητα της εκτίμησης του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι με τον «Καλλικράτη» οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχασαν κάθε ίχνος αυτοδιοίκησης.  Αποτελούν πλέον το μακρύ χέρι της εκάστοτε Κυβέρνησης Εφαρμόζουν με συνέπεια τις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης και της ΕΕ.

Για του λόγου το αληθές, επικαλεστήκαν το συζητούμενο προϋπολογισμό της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια  χρηματοδοτείται με «ψίχουλα» από τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τις τεράστιες ανάγκες της. Διαψεύδονται, έτσι, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όλοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» οι «Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις» μετατρέπονται σε μικρές Κυβερνήσεις που θα προωθούν την ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, τόνισαν ότι ο  προϋπολογισμός  της Περιφέρειας για το 2015, είναι απίστευτα συρρικνωμένος: Ενώ το 2014 ήταν 30.522.650 ευρώ (ήδη δραστικά μειωμένος σε σχέση με το 2013) για το 2015 είναι 21,230.000 !!! (στην πραγματικότητα 14.000.000 αφού τα 7.000.000 είναι υπόλοιπα του 2014). Για να φανεί πιο ανάγλυφα η κατάσταση, φτάνει να ανέφεραν ότι, σε σχέση με τον ήδη απαράδεκτα χαμηλό προϋπολογισμό των τριών Νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια Β Αιγαίου, που ήταν 90.000.000 ευρώ, περίπου, ο φετινός προϋπολογισμός της Περιφέρειας  είναι στο 23%, περίπου, αυτού του  π/υ και στο 46% του π/υ του 2011, πρώτης χρονιάς του  «Καλλικράτη»!

Αν  από τα ψίχουλα αυτά αφαιρεθούν τα κονδύλια για αρμοδιότητες που είναι της κεντρικής διοίκησης και έχουν μεταφερθεί στην Περιφέρεια (μισθοδοσία, προνοιακά επιδόματα, μεταφορά μαθητών, δακοκτονία κλπ), τότε θα καταλήξουμε  στην απελπισία. Ούτε καν διαχείριση της μιζέριας  δεν θα μπορέσει να γίνει.

Από τα παραπάνω, κατέληξαν,  προκύπτει ότι, όχι μόνο, καταψηφίζουμε αυτή την αθλιότητα, που θα επιδεινώσει παραπέρα τη ζωή  των κατοίκων των νησιών μας και θα μας  πάει ακόμα πιο πίσω, αλλά καλούμε και τους άλλους Περιφερειακούς Συμβούλους να αναλογισθούν τις ευθύνες τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων  καταψηφίζοντας αυτόν τον προϋπολογισμό , που εξαθλιώνει το λαό μας και θα του φορτώσει  νέα βάρη. Φυσικά δεν έχουμε, σημείωσαν, αυταπάτες για την πλειοψηφία από εσάς, αλλά θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας θέσουμε μπροστά στις ευθύνες σας.

 Υπενθύμισαν ότι είχαν προειδοποιήσει και κατά τα προηγούμενα χρόνια –και επιβεβαιώθηκαν- ότι όσο θα δέχεται η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλίου προϋπολογισμούς δραστικά μειωμένους, όπως ήταν ήδη από τον πρώτο χρόνο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», τόσο, χρόνο με το χρόνο θα μειώνονται ακόμα περισσότερο. Πρέπει λοιπόν να βγουν, τονισαν, τα επιβαλλόμενα συμπεράσματα για το πού οδηγούμαστε με την αποδοχή αυτής της πολιτικής.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση κάλεσαν τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας:

-Να γυρίσουν την πλάτη σ’ εκείνες τις δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου καθώς και σ’ εκείνους που υποκριτικά και  για λόγους αποπροσανατολισμού καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό ενώ προσκυνούν  την ΕΕ, δεν αμφισβητούν την συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ.

 

-Να διεκδικήσουν αγωνιστικά:

-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση της Περιφέρειας που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης  των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση της φορολογίας για τα είδη πολυτελείας.

-Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι που προορίζονται  για τις Περιφέρειες.

-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.

-Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους.

            -Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας,των ΣΔΙΤ καιτων παραχωρήσεων σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ σε υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.

– Πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών. Έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο