Τιμητικές εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή της Χίου πριν 200 ολόκληρα χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Χιώτες τίμησαν χθες τα θύματα της Σφαγής της Χίου του 1822 στην Ἱερά Μονή Ἁγίου Μηνᾶ Νεοχωρίου  παρουσία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη καθώς και των στρατιωτικών αρχών του τόπου και πλήθους πιστών.

Στην εκκλησία στο χωριό Μελανιός πραγματοποιήθηκε σήμερα εξάλλου δοξολογία και λίγο αργότερα τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους. 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ 

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, 42.000 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς, 23.000 διέφυγαν στο εξωτερικό και την ηπειρωτική Ελλάδα, 50.000 έγιναν σκλάβοι, ενώ μόλις 1.500 με 2.000 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι επιζώντες που κατάφεραν να ξεφύγουν, μετακινήθηκαν προς το εσωτερικό του νησιού.

Το Μεγάλο Σάββατο της 1ης Απριλίου 1822 οι Τούρκοι έκαψαν την Σχολή της Χίου και έσφαξαν σχεδόν όλους τους Χιώτες που βρίσκονταν εκεί. Στις 2 Απριλίου 1822, ανήμερα του Πάσχα, οι Τούρκοι μπήκαν στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά και έσφαξαν περίπου 3.000 Χιώτες που ήταν μέσα και έπειτα πυρπόλησαν το μοναστήρι.

Ένα συνταρακτικό γεγονός που σημαδεύτηκε από την οδύνη μιας ανείπωτης τραγωδίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο από τις σημερινές εκδηλώσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο