Την έμμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης προωθεί το υπουργείο Υποδομών

nero deyal

Η κυβέρνηση παρακάμπτει την αρνητική τοποθέτηση του ΣτΕ με τροπολογία, μεταφέροντας τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ κι από εκεί σε επενδυτές.

Την έμμεση ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης που ανήκουν σήμερα σε φορείς της αυτοδιοίκησης προωθεί το υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για προσπάθεια της κυβέρνησης να παρακάμψει από το… παράθυρο την αρνητική τοποθέτηση του ΣτΕ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, που εμμέσως περιελάμβανε και την ΕΥΑΘ, την εταιρεία η οποία καλύπτει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», τροποποιείται διάταξη του νόμου 2744/1999 και πλέον η ΕΥΔΑΠ μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλους τους δήμους της περιφέρειας Αττικής, αλλά και στο σύνολο της χώρας

Η εταιρεία έχει και με το ισχύον καθεστώς τη δυνατότητα να απορροφά δημοτικά δίκτυα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο βασικό της δίκτυο, αλλά έως τώρα υπήρχε αντάλλαγμα και επιπλέον η μεταφορά γινόταν με όρους που ίσχυαν για την ΕΥΔΑΠ, κυρίως στον τομέα της τιμολογιακής πολιτικής. Τώρα η μεταβίβαση της κυριότητας ή και της χρήσης του δικτύου «δύναται να συμφωνηθεί αδαπάνως» και να περιοριστεί μόνο στη διαχείριση.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι, σύμφωνα με την επίμαχη ρύθμιση, «η επέκταση συνεπάγεται υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ για επενδύσεις μόνον εφόσον εξασφαλίζεται εύλογη απόδοση της επένδυσης και δυνατότητα χρηματοδότησης της εταιρείας με ίδια ή ιδιωτικά κεφάλαια»!

Αυτό σημαίνει ότι οι περιφερειακοί δήμοι, που στην πλειοψηφία τους διαθέτουν προβληματικά δίκτυα, θα τα μεταβιβάσουν στην ΕΥΔΑΠ και αυτή με τη σειρά της θα τα παραδώσει σε ιδιώτες που θα τα εκσυγχρονίσουν, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες των δημοτών ώστε να εξασφαλίζεται η περίφημη «εύλογη απόδοση» που ακυρώνει την άσκηση της όποιας κοινωνικής πολιτικής.

Το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την απορρόφηση της ΕΥΑΘ και τη μετατροπής της σε θυγατρική της ΕΥΔΑΠ. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν και οι δράσεις που ανοίγουν τον δρόμο σε επενδυτικά κεφάλαια σε έναν τομέα, όπως η ύδρευση, που να αφορά τη διαχείριση ενός κοινωνικού αγαθού και μάλιστα σε ανεπάρκεια. Συγκεκριμένα:

● Προωθείται με γοργούς ρυθμούς η έκδοση ομολογιακού δανείου, μέσω της οποίας θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην ΕΥΑΘ.

● Εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Νήσων, το οποίο από 100.000 ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1 εκατ. ευρώ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχει στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Βασικός κορμός θα είναι η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, που θα εξασφαλιστούν από ιδιώτες

 

Με τον τρόπο αυτό, ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εταιρεία, θα έχει ως προίκα και την δυνατότητα να ελέγχει και να διαχειρίζεται το πόσιμο νερό όλης της χώρας!

Η ρύθμιση του ΥΠΟΜΕΔΙ, ανοίγει τον δρόμο ώστε η ΕΥΔΑΠ να απορροφήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης όλης της χώρας

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως με σύμβαση, που θα συναφθεί μεταξύ της ΕΥΔAΠ και του ενδιαφερόμενου ΟΤΑ μπορεί να συμφωνηθεί «αδαπανώς» η μεταβίβαση του ήδη κατασκευασμένου δικτύου και η υποχρέωση παροχής ύδρευσης και αποχέτευσης στην εταιρεία. Στην περίπτωση που η ΕΥΔAΠ αναλάβει μόνο τη διαχείριση του δικτύου ύδρευσης ή αποχέτευσης, τότε ο δήμος εξακολουθεί να διατηρεί την κυριότητα και συνεπώς έχει υποχρέωση να καλύψει τις απαραίτητες επενδύσεις

 

Προβλέπεται, επίσης, πως «το τεχνικό και εξειδικευμένο προσωπικό ή μέρος αυτού, που απασχολείται στις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης των ΟΤΑ, ή των οικείων ΔΕΥΑ, των οποίων το δίκτυο περιέρχεται στην ΕΥΔAΠ κατά κυριότητα ή κατά διαχείριση, δύναται να αποσπάται, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, εν όλω ή εν μέρει στην ΕΥΔAΠ, η οποία αναλαμβάνει τη μισθοδοσία του σύμφωνα με τους όρους που θα αναφέρονται στη σύμβαση παραχώρησης. Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο