Σ. Γαληνός προς κυβέρνηση: “Δεν θα ανεχτούμε άλλο την κατάσταση με τους μετανάστες…”

metanastes-limani-1

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε στους Υπουργούς: Δημόσιας Τάξης, κ. Βασίλη Κικίλια, Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο και Ναυτιλίας & Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την παρακάτω επιστολή.

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή σας εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απουσία της επίσημης Πολιτείας, αναφορικά με το μείζον θέμα της υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών, το οποίο βρίσκεται στην  αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα της.

Με τη μέχρι τώρα στάση της, δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό γιατί τη στιγμή που αυξάνεται καθημερινά το μεταναστευτικό ρεύμα προς το νησί μας, το σύγχρονο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή της Μόριας και το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από 700 άτομα, παραμένει ουσιαστικά ανενεργό, αφού οι εν λόγω εγκαταστάσεις δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. και δεν διαθέτουν κρεβάτια για τη φιλοξενία των μεταναστών.

Αντ’ αυτού, οι εκατοντάδες μετανάστες στεγάζονται – στοιβάζονται στο χώρο του ΠΙΚΠΑ, που ανήκει στο Δήμο Λέσβου, όπου έχουν προκληθεί μεγάλες φθορές, αλλά και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σε απαράδεκτες συνθήκες, όπου πραγματικά δοκιμάζονται τα ψυχικά και σωματικά τους όρια, εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εθελοντών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο! Έχει ξεπεράσει τα όρια προ πολλού. Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και δυσμενέστερα.

Με την αδράνειά τη η Πολιτεία, δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν έπρεπε να υπάρχει και εκθέτει το νησί μας και τη χώρα μας. Απαιτούμε από τη Κυβέρνηση – ως οφείλει – να αποδείξει έμπρακτα την βούλησή της για επίλυση του προβλήματος και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του θέματος, με μια απλή εντολή από Υπουργό ή υπηρεσιακό παράγοντα, για την ηλεκτροδότηση του κέντρου υποδοχής μεταναστών και την προμήθεια κρεβατιών.

Καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η  Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να ανεχτεί άλλο τη συνέχιση της αδιέξοδης τακτικής της μεταφοράς μεταναστών στο ΠΙΚΠΑ, και ότι η προθεσμία που έχει δοθεί για εκκένωση του εν λόγω χώρου μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός, θα τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι ο Δήμος Λέσβου θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία αποζημίωση για την αποκατάσταση του χώρου, ενώ θα προσφύγει και στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα.

Με τιμή,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

                                            ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο