ΣΥΡΙΖΑ: “Φεύγουν και προσπαθούν να υπερασπιστούν την εξόντωση της υπαίθρου με το φόβο!”

syriza-ekloges

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τους υποψήφιους βουλευτές Γιάννη Ζερδελή, Χρυσούλα Ζωγράφου, Γιάννη Μπουρνού και Γιώργο Πάλλη επισκέφθηκαν τις τελευταίες μέρες μια σειρά από χωριά της λεσβιακής υπαίθρου. Με μείζον θέμα να αναδεικνύεται η πολιτική της κυβέρνησης που έχει τσακίσει τους αγρότες και έχει διαλύσει την παραγωγική βάση του τόπου μας, οι υποψήφιοι βουλευτές συζήτησαν με τους κατοίκους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση του παραγωγικού τομέα.

Σε κοινή δήλωσή τους ανέφεραν:

«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους κατασκευαστές του φόβου και στον κ. Σαμαρά ότι πρόπερσι στον Παπάδο της Γέρας, σε εκδήλωση παρωδία για την παράδοση του λεσβιακού ελαιολάδου στους Γερμανούς, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ με τους Τσαυτάρη, Αθανασίου, Βογιατζή και Σηφουνάκη, υποσχέθηκαν μέτρα για τη βελτίωση του ελαιολάδου και την αύξηση του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.

Δύο χρόνια μετά, τα μέτρα βελτίωσης ελαιολάδου παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός.

Το Κέντρο Ποιότητας ελαιολάδου στο Κάτω Τρίτος που υποσχέθηκαν παραμένει ανενεργό, η εργασία της δακοκτονίας γίνεται με κουτσουρεμένα κονδύλια και ελλιπές προσωπικό, η οργάνωση της ποιοτικής παραγωγής και «τα αγροτικά καλάθια» έμειναν ανεκτέλεστα σχέδια, η σύνδεση της ΚΑΠ με την νησιωτικότητα, που θα έδινε αναπτυξιακή προοπτική στον αγροτικό μας τομέα, έμεινε απραγματοποίητη.

Αντί για την αύξηση του εισοδήματός τους οι αγρότες βίωσαν το άγριο και ληστρικό χαράτσωμα στα χωράφια τους, στις συντάξεις τους, στις εισφορές ΟΓΑ και ΕΛΓΑ, στη μείωση επιστροφής του ΦΠΑ και Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο, στην εξοντωτική φορολόγηση του εισοδήματός τους από το πρώτο ευρώ, στη μείωση των επιδοτήσεών τους οι οποίες ήδη εγγράφονται στα βιβλία εσόδων τους με στόχο τη φορολόγησή τους ως εισόδημα με 13%!

Απέναντι στο σχέδιο καταστροφής και εξόντωσης της υπαίθρου των μνημονιακών κυβερνήσεων των Σαμαρά – Βενιζέλου ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει το δικό του πρόγραμμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και δεσμεύεται για την εφαρμογή μιας Εθνικής Αγροτικής Πολιτικής που θα στηρίζει ολόπλευρα την Αγροτική πολιτική και τους αγρότες.

Με τη δημιουργία Τράπεζας ειδικού σκοπού για τους αγρότες, τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο ποσό στα 12.000 ευρώ, την επαναφορά της 13ης αγροτικής σύνταξης, την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων υποδομών της υπαίθρου, με κλαδικά σχέδια δράσης για εθνικής σημασίας προϊόντα (όπως το λάδι, το κρασί και το γάλα), την εξυγίανση της εμπορίας για τη μείωση ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή, με αξιόπιστο και διαφανές δημόσιο σύστημα καταβολής και ελέγχων των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Στις επόμενες «επτά ημέρες που θα συγκλονίσουν τον κόσμο», οι αγρότες δίνουν τη δική τους απάντηση σ’ αυτούς που σπέρνουν το φόβο και θερίζουν περιφρόνηση. Η ελπίδα έρχεται. Η Ελλάδα προχωράει. Η Ευρώπη αλλάζει.»

 

Συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών πολιτιστικών ομάδων πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους υποψήφιους βουλευτές Γιώργο Πάλλη και Γιάννη Μπουρνού το Σάββατο το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Λέσβιο. Ο διάλογος υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητικός. Συζητήθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτισμό, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη δράση τους σε ένα εχθρικό θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον.

Σε κοινή τους δήλωση με το πέρας της συνάντησης, οι υποψήφιοι βουλευτές ανέφεραν:

«Οι πολιτιστικές ομάδες είναι ζωντανά κύτταρα όπου παράγεται πολιτισμός, σφυρηλατούνται οι κοινωνικοί δεσμοί και αναπτύσσονται δράσεις αλληλεγγύης. Η χάραξη της στρατηγικής και η συνεπακόλουθη αξιοποίηση των πόρων με διαφάνεια και πέρα από πελατειακές λογικές δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τους ανθρώπους του τόσο πλούσιου σε πολιτιστική παράδοση τόπου μας που προσφέρουν τον εαυτό τους στην υπόθεση του πολιτισμού.

Για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν πολυτελείας προοριζόμενο για μια πνευματική ή κοινωνική ελίτ. Ο συλλογικός χαρακτήρας παραγωγής πολιτισμού από το λαό και για το λαό συνεπάγεται την αναγκαιότητα μιας πολιτικής που ενθαρρύνει και υποστηρίζει χρηματοδοτικά και οργανωτικά τις πολιτιστικές ομάδες κύρια σε τοπικό επίπεδο.»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο