Συνάντηση των εργαζομένων στις ΑΔΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση

perifereia-ada

“Την Πέμπτη 5-2-2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση.

Η συνάντηση είχε στόχο να συζητηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με την διακηρυγμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Από την πλευρά της ΟΣΕΑΔΕ μεταφέρθηκαν οι ανησυχίες για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όπως εξάλλου και άλλα εργασιακά και μισθολογικά θέματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο υπουργός ενημέρωσε την ομοσπονδία για τις προθέσεις του σε σχέση με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση των 7 Αποκ. Διοικήσεων και η αντικατάστασή τους με 13 νέες δομές με βάση τις 13 Αιρετές Περιφέρειες με προϊστάμενο των δομών αυτών, υπηρεσιακό και όχι πολιτικό παράγοντα. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεταβατικό στάδιο μεταξύ παλαιών δομών των Α.Δ. και των νέων δομών όπως θα διαμορφωθούν κατόπιν διαβούλευσης με τους πολίτες, τη διοίκηση και τα συνδικαλιστικά όργανα, η διοίκηση θα ασκείται από τον αρχαιότερο Γενικό Διευθυντή. Το τελικό σχήμα των νέων αυτών δομών όπως μας διαβεβαίωσε θα είναι έτοιμο σε 2 με 3 μήνες.

Τόσο ο σύλλογος μας όσο και η ομοσπονδία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στο χώρο της δημόσιας διοίκησης και ιδιαίτερα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και δυσλειτουργιών που είχε η μορφή των 7 Α.Δ. ως δημιούργημα του «Καλλικράτη» αλλά και των δυσκολιών που υπάρχουν για την μετεξέλιξή τους σε 13 νέες δομές, αν τελικά αυτό υλοποιηθεί.  Είναι σαφές ότι το θέμα δεν είναι απλά η διαίρεση των 7 σε 13 Α.Δ. αλλά οι αρμοδιότητες, όπως αυτές είχαν καθοριστεί από τον ν. 3852/2010 και όσους ακολούθησαν για την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων αλλά και τους οργανισμούς των επιμέρους διευθύνσεων. Η πρόθεση του κου Ν. Βούτση όπως δήλωσε στη συνάντηση είναι η «αποφυγή της καθετοποίησης των αρμοδιοτήτων των Υπουργείων αφού αυτό δεν βοηθά στην Αποκέντρωση του κράτους».  Ωστόσο μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων των Α.Δ. είναι αρμοδιότητες που δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, και ασκούνται σαφώς ορθότερα με την καθετοποίηση των δομών.

Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και θα ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών.”

       Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Η Αντιπρόεδρος

Νίκος Χρυσάφης

Ραλλού Τσίγκου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο