Συγκρούσεις αστυνομίας – διαδηλωτών στη Μυτιλήνη… Καταγγελίες για αστυνομική βία !!!

sigrouseis-mat-foititon
Πρωτοφανή επεισόδια δημιουργήθηκαν το Σαββάτο στη Μυτιλήνη, στην πορεία που πραγματοποιήθηκε για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που συνδυάστηκε με τις εκδηλώσεις συμπαράστασης προς τον Νίκο Ρωμανό.

Έξω από το Δημοτικό Θέατρο, δόθηκε η “παράσταση” μεταξύ διαδηλωτών  και  ΜΑΤ.

Μνημόσυνο με  πετροπόλεμο, ξύλο, δακρυγόνα,  προσαγωγές και συλλήψεις.

Από το Δημαρχείο Λέσβου που τελούσε υπό κατάληψη, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια στη πλατεία Σαπφούς και όλοι μαζί  οι φορείς που συμμετείχαν στη πορεία για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου,  πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης  , σε μια μαζική διαδήλωση με συνθήματα  κατά των αστυνομικών και συμπεριφορές  κλεφτοπολέμου από αμφότερες τις πλευρές.

sigrouseis-mat-foititon-2

Επικεφαλής στη πορεία  κουκουλοφόροι με ρόπαλα , φοιτητές αυτόνομων φοιτητικών συλλόγων  συμπαράστασης  στον Νίκο Ρωμανό.

Οι εντολές προς τους αστυνομικούς  ήταν σαφείς:  Να  μην επιτρέψουν  τα…ανεπίτρεπτα.

Μιάμιση ώρα μετά  την προγραμματισμένη έναρξη της πορείας,  στις 7:00μμ  και αφού οι διαδηλωτές  ολοκλήρωσαν την πορεία τους, ξεκίνησαν εκ νέου να πορεύονται στην ίδια διαδρομή,  χωρίς να δείχνουν  πρόθεση να διαλυθούν, άρχισαν οι συγκρούσεις  με τα ΜΑΤ .

Η αρχή έγινε  με  πέτρες που πέταξαν προς τους αστυνομικούς  και ενώ  η κεφαλή  της πορείας βρισκόταν  στη πλατεία Κυπρίων Πατριωτών , πίσω από το Δημοτικό Θέατρο.

Οι αστυνομικοί  απάντησαν με χειροβομβίδες  κρότου λάμψης,  εγκλωβίζοντας τους διαδηλωτές, οι οποίοι διέφυγαν τρέχοντας προς  τη  θάλασσα, μέσω του Δημοτικού Κήπου.

Κάποιοι βρήκαν καταφύγιο από τα δακρυγόνα  μέσα στο Δημοτικό Θέατρο, περίπου 70 άτομα, ενώ  μία άλλη ομάδα περίπου 30 ατόμων, κατέφυγε προς τον λιμενοβραχίονα στο ΣΕΑΛ.

sigrouseis-mat-foititon-1

Στη διάρκεια των πρωτοφανών αυτών επεισοδίων για τη πόλης της Μυτιλήνης, έγιναν 26 προσαγωγές και μία σύλληψη.

Στη συνέχεια όλοι αφέθηκαν  ελεύθεροι  και με παρέμβαση του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, οι εγκλωβισμένοι στο Δημοτικό Θέατρο  το εγκατέλειψαν,  ενώ η προγραμματισμένη παράσταση ακυρώθηκε.

Οι ταμπουρωμένοι στο ΣΕΑΛ ,  μετά τη λήξη των επεισοδίων και αφού αποχώρησαν τα ΜΑΤ,   συναντήθηκαν με τους συντρόφους τους.

sigrouseis-mat-foititon-3

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ

Τις βίαιες συγκρούσεις διαδέχθηκαν πολλές καταγγελίες και ανακοινώσεις διαφόρων φορέων για τους χειρισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές.

Σας παραθέτουμε τα δελτία τύπου που λάβαμε από τους φορείς αυτούς.

Υπεύθυνοι η τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και οι πολιτικοί της προϊστάμενοι για το χτεσινό όργιο αστυνομικής βίας στη Μυτιλήνη – Να απομακρυνθεί άμεσα ο Αστυνομικός Διευθυντής

Την 6η Δεκεμβρίου 2014 οι πολίτες της Μυτιλήνης έγιναν μάρτυρες ενός πρωτοφανούς για τη Λέσβο οργίου αστυνομικής βίας. Τα χημικά μέσα στο Δημοτικό Θέατρο, ο ξυλοδαρμός και οι μαζικές και αναίτιες προσαγωγές πολιτών στο Φανάρι, οι ύβρεις και οι απειλές των ΜΑΤ εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το αίτημα για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας στο Νίκο Ρωμανό δεν έχουν προηγούμενο στο νησί μας.

Η βία των δυνάμεων καταστολής ήταν τέτοια, ώστε όχι μόνο πέταξαν μία διαδηλώτρια στη θάλασσα, αλλά στη συνέχεια την συνέλαβαν και την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου την κράτησαν για ώρες με βρεγμένα ρούχα. Μαζί της ήταν 26 ακόμα ξυλοκοπημένοι προσαχθέντες που δεν τους δόθηκαν ούτε εξηγήσεις για το λόγο της κράτησής τους ούτε η δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ή με δικηγόρο.

Η χθεσινή επίθεση των ΜΑΤ στη Μυτιλήνη ήταν απολύτως σχεδιασμένη, γεγονός που διαφαινόταν από την αυξημένη αστυνομική παρουσία στους δρόμους της πόλης, τις απειλές κατά δημοσιογράφων και τις προληπτικές προσαγωγές των προηγούμενων ημερών. Η στρατηγική της έντασης και της μηδενικής ανοχής που ακολουθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, στοχεύοντας στον εκφοβισμό των πολιτών, βρήκε χτες στη Μυτιλήνη τους πιο πιστούς εκτελεστές της στα πρόσωπα της τοπικής ηγεσίας της αστυνομίας.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου καταγγέλλει τα γεγονότα και θεωρεί υπεύθυνους την τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και τους πολιτικούς της προϊσταμένους. Ζητάμε την άμεση απομάκρυνση του Αστυνομικού Διευθυντή που είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής της χτεσινής επιχείρησης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Είναι το ίδιο επικίνδυνος για τους πολίτες όσο και η κυβέρνηση που επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα αποσταθεροποίησης για να εμφανιστεί στη συνέχεια δήθεν ως εγγυήτρια της σταθερότητας.

Το σχέδιο της μνημονιακής συγκυβέρνησης για πρόκληση ταραχών και δικαιολόγηση της επιβολής αστυνομικού κράτους θα πέσει στο κενό. Το πολιτικό τέλος των μνημονίων και των υποστηρικτών τους δεν θα σημάνει και το τέλος της πολιτικής στον τόπο μας – αντίθετα σηματοδοτεί ήδη την αναγέννησή της.

Το Γραφείο Τύπου

Αυτοί που έφεραν τη φτώχεια στο λαό, σκοτώνουν τώρα το Νίκο Ρωμανό!

Η κατάσταση που βιώσαμε χθες 6 Δεκέμβρη στην πορεία στη Μυτιλήνη δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τα φασίζοντα αντανακλαστικά της καταρρέουσας ακροδεξιάς συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Βλέποντας τις δολοφονικές επιθέσεις των ΜΑΤ σε πανελλαδικό επίπεδο αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, ότι σκοπός είναι η βίαιη καταστολή του κινήματος.

Πιο συγκεκριμένα η Μυτιλήνη ήταν μία από τις επαρχιακές πόλεις που βγήκε χθες στους δρόμους, όχι μόνο για την επέτειο των 6 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αλλά και για να σταθεί αλληλέγγυα στον αναρχικό Νίκο Ρωμανό, που βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 28 μέρες λόγω της απαγόρευσης χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο για όλους τους κρατουμένους.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν από νωρίς εμφανής σε όλα τα σημεία της πόλης και η απρόκλητη καταστολή που δέχτηκε το σώμα της πορείας προς το τέλος της ήταν άνευ προηγουμένου για τα δεδομένα του νησιού. Oι εικόνες του άγριου ξυλοδαρμού των διαδηλωτών, ο εγκλωβισμός τους μέσα στο Δημοτικό Θέατρο, η ρίψη χημικών μέσα στην πορεία και οι 27 τυφλές προσαγωγές δεν μπορεί παρά να έκαναν πολύ περήφανο τον υπουργό «Δημόσιας Τάξης» Βασίλη Κικίλια.

Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε τη στάση της αστυνομίας απαράδεκτη και καλούμε να απολογηθούν εκείνοι οι οποίοι φέρουν την ευθύνη για το κλίμα τρομοκρατίας που δημιούργησαν χθες στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Η κυβέρνηση, με την ολοένα αυξανόμενη ένταση της καταστολής των τελευταίων χρόνων, θέλει να διαμηνύσει στην κοινωνία ότι η μόνη της επιλογή είναι να ζει μέσα στο φόβο. Το κίνημα ανατροπής, όμως, δεν τρομοκρατείται. Η κρατική τρομοκρατία θα τσακιστεί στους δρόμους του αγώνα. Η αστυνομοκρατία δεν θα περάσει!

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

 

Καταγγελία ΕΛΜΕ Λέσβου για την αστυνομική βία

 Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Λέσβου καταγγέλλει το όργιο αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη στη Μυτιλήνη για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Χωρίς κανένα λόγο οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η πορεία ολοκληρωνόταν στο ύψος των Κεντρικών Λυκείων, επιτέθηκαν στον κύριο όγκο των διαδηλωτών με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, καταδίωξαν και χτύπησαν δεκάδες, τους απόκλεισαν στο Δημοτικό Θέατρο και σε καταστήματα όπου αυτοί κατέφυγαν και, τέλος, συνέλαβαν και προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα 27 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μία συνταξιούχο εκπαιδευτικό. Πολλοί ακόμα διαδηλωτές, συνάδελφοί μας και άλλοι, κινδύνευσαν σοβαρά από την βιαιότητα της αστυνομίας και από την επίθεση με τα χημικά. Πριν τρεις μέρες άλλωστε αστυνομικοί είχαν προπηλακίσει δύο δημοσιογράφους που κάλυπταν την πορεία για τον Ν. Ρωμανό.

Συναδέλφισσες/-οι

Εδώ και πολλές εβδομάδες η πόλη της Μυτιλήνης κατακλύζεται σε κάθε γωνιά από διμοιρίες ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, γεγονός πρωτόγνωρο για τον τόπο μας. Διαμορφώνουν έτσι συνθήκες φόβου προκειμένου να περάσουν το νέο μνημόνιο και τα νέα βάρβαρα μέτρα (μισθολόγιο, ασφαλιστικό, απολύσεις κ.λπ.) χωρίς λαϊκές αντιδράσεις.

Για να το πετύχουν αυτό σπρώχνουν στον θάνατο έναν νέο άνθρωπο, τον Νίκο Ρωμανό, που διεκδικεί με συγκινητικό τρόπο το δικαίωμά του στη μόρφωση. Ως εκπαιδευτικοί δηλώνουμε την αγανάκτησή μας για την βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Πολιτεία το δίκαιο αίτημα ενός νέου παιδιού να σπουδάσει όντας κρατούμενος. Η υποκρισία των κυβερνητικών παραγόντων και του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα αυτό είναι εξοργιστική: την ώρα που κυκλοφορούν ελεύθεροι με χαριστικές αποφάσεις έμποροι ναρκωτικών, τραπεζίτες-καταχραστές, μιζαδόροι πολιτικοί και στελέχη πολυεθνικών, το κράτος εξαντλεί ρεβανσιστικά την αυστηρότητά του σε ένα εικοσάχρονο παιδί.

  • Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού για εκπαιδευτικές άδειες προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματά του.
  • Αντιστεκόμαστε συλλογικά στη «σιδερένια φτέρνα» της καταστολής και της ισοπέδωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Παλεύουμε συνολικά για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-τρόικας.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.

Η Πρόεδρος

Περδικούρη Μαρία

Ο Γενικός Γραμματέας

Μπάλλας Ανδρέας

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ – GO BACK ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΜΕ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Μέρες χούντας βιώνει το κέντρο της Μυτιλήνης αυτή την εβδομάδα με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να έχουν στρατοπεδεύσει στο Δημοτικό Κήπο και το Πάρκο Καραπαναγιώτη. Οι προσαγωγές πολιτών, κυρίως νεολαίων, έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Η φασιστική εκτροπή ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην απογευματινή πορεία για την επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Για πάνω από μια ώρα αφιονισμένοι ΜΑΤατζήδες έριχναν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, δακρυγόνα και ασφυξιογόνα στο κέντρο της πόλης, επιτίθονταν σε διαδηλώτες, περαστικούς, οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοποδηλάτων. Ξύλο απειλές, εξευτελισμοί και 27 προσαγωγές ήταν το κερασάκι στην τούρτα της καταστολής και της αστυνομικής βίας.

Την πλήρη ευθύνη για τα σημερινά γεγονότα φέρει η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου που οργάνωσε και έδωσε την εντολή για επίθεση στους διαδηλωτές. Η ηγεσία της, πειθήνιο όργανο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και της Χρυσής Αυγής, επιδιώκει να γυρίσει τη Λέσβο στην εποχή του μετεμφυλιακού κράτους.

Το νέο κύμα πρωτοφανούς καταστολής δείχνει τον πανικό και την σύγχυση της κυβέρνησης, η οποία καταλαβαίνει πως η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να την ανατρέψει είναι το μαζικό λαϊκό κίνημα και οι ανυποχώρητοι κοινωνικοί αγώνες. Δεν είναι τυχαίο ότι μπροστά της η λαομίσητη κυβέρνηση έχει ένα νέο μνημόνιο που πρέπει να επιβάλει, με απίστευτης βαρβαρότητας μέτρα (απολύσεις, μισθολόγιο, ασφαλιστικό κ.λπ.). Η κυβέρνηση πιστεύει πως με την ένταση της βίας και της καταστολής θα μπορέσει να τιθασεύσει τη λαϊκή οργή, που μετουσιώνεται σε ένα νέο κύμα κοινωνικών αγώνων για να μην περάσουν τα νέα μέτρα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της, για ελευθερία και δημοκρατία.

Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τον μέγιστο αγώνα ενάντια στην πολιτική κεφαλαίου-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. και την άθλια κυβέρνησή τους. Χωρίς αυταπάτες, χωρίς να περιμένουμε τις κάλπες, αν και όταν έρθουν. Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα και δεν θα φύγει αν δεν την διώξουμε. Μόνο με την νεολαία και τον λαό στο προσκήνιο ο τροχός της ιστορίας μπορεί να γυρίσει!

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΑΛΗΝΟΥ

Με αφορμή δημοσιεύματα σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, για τα χθεσινά γεγονότα στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, μετά την διαδήλωση πολιτών της Λέσβου, ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες και απρόβλεπτες εξελίξεις μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, έγιναν από την πλευρά μου διαδοχικές προσπάθειες συνεννόησης, τόσο με τους διαδηλωτές, όσο και με τα στελέχη της αστυνομίας, σε επαφή με τον συμπατριώτη μας Υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου και την Εισαγγελία Μυτιλήνης, με σκοπό να βρεθεί μια λύση που θα εκτονώσει την πολύ μεγάλη ένταση.

Με πνεύμα νηφαλιότητας και ψυχραιμίας, αναζητούσαμε διαρκώς μια λύση εκτόνωσης. Οι δηλώσεις που μου αποδίδονται περί δήθεν απαράδεκτης στάσης της Αστυνομίας, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αντιθέτως η συνεργασία μου με τα στελέχη της Αστυνομίας ήταν άριστη.

Η ένταση των ημερών απαιτεί από όλους μας ψυχραιμία, σύνεση και συνδιαλλαγή, για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις που δεν αρμόζουν στον πολιτισμό και στην κοινωνική ζωή του νησιού μας».     

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετά την σημερινή απρόκλητη, ακατανόητη, απαράδεκτη αστυνομική βία, που έφτασε σε σημείο να πετάξει χημικά στο εσωτερικού του Δημοτικού θεάτρου  Μυτιλήνης, η παράσταση «Η πόρνη από πάνω» αναβλήθηκε για σήμερα Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00.

Αυτό είναι όμως το μικρότερο κακό… Το Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης είναι χώρος πολιτισμού και πρέπει να προασπιστεί από όλους το δικαίωμα τουλάχιστον ο πολιτισμός να λειτουργήσει σαν ανάχωμα στα νοσηρά φαινόμενα της βίας, του αυταρχισμού, των αντιδημοκρατικών ενεργειών, των φασιστικών νοοτροπιών.

Οι σκηνές της αστυνομικής βίας που αντικρίσαμε σήμερα εδώ στη Μυτιλήνη είναι πρωτόγνωρες για κάθε υγιή σκεπτόμενο άνθρωπο.

Κατερίνα Διδασκάλου

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο