Σημαντικές εκδηλώσεις για τη “Διεθνή Ημέρα Μουσείων” τη Δευτέρα 18 Μαϊου…

imera-mouseion

ΔΙΕΘΝHΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015

«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές»

 

Εγκαίνια της έκθεσης φυσικής ιστορίας

«ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΖΩΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ»  

Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης

 

Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και ώρα 7 μ.μ.

 Εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Μαΐου 2015 και ώρα 7 μ.μ. από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Κολογήρου η περιοδική έκθεση φυσικής ιστορίας «Τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η οργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο Πρόγραμμα «ΠΕΛΑΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

Η έκθεση οργανώνεται με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη Μυτιλήνη (8ης Νοεμβρίου 17 – Έναντι Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης).

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει καθιερώσει από το 1977 τη 18ηΜαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με στόχο να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», θέλοντας να τονίσει ότι τα μουσεία ως ζωντανοί οργανισμοί πρέπει και μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο, έχοντας τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα, δηλαδή μια κοινωνία με προοπτικές.

Η έκθεση «Γνώρισε τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους»

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών εργασιών του Μουσείου για τα ζώα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, τα οποία ήρθαν στο φως από πρόσφατες ερευνητικές εργασίες του Μουσείου στην περιοχή της Άντισσας Λέσβου και προσδιορίστηκαν την Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, Παλαιοντολόγο του Μουσείου.

Τα απολιθωμένα ζώα αποτελούν μοναδικά τεκμήρια του γεωλογικού χρόνου και μας αποκαλύπτουν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους ενώ παράλληλα αποτελούν μοναδικούς μάρτυρες της γεωλογικής εξέλιξης του Αιγαίου Πελάγους. Η έκθεση περιλαμβάνει ειδικές αφίσες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πληροφορίες για τα ζώα που ζούσαν στο πλούσιο δάσος της δυτικής Λέσβου πριν 19 εκατομμύρια χρόνια. Αλιγάτορες, χάμστερ, τυφλοπόντικες, εντομοφάγα θηλαστικά, μυωξοί αλλά και νυχτερίδες που πετούσαν στο νυχτερινό ουρανό του υποτροπικού δάσους που έσφυζε από ζωή αλλά και αμφίβια, ασπόνδυλα και ψάρια που ζούσαν σε μεγάλες λίμνες θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο γεωλογικό χρόνο και θα τους γνωρίσουν τα κρυμμένα μυστικά των μικρών ζώων του Απολιθωμένου Δάσους.

Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό, διαρθρώνεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: Ψάχνοντας για χερσαία μικοαπολιθώματα, Η μεγάλη λίμνη του Γαβαθά στη ΒΔ Λέσβο, Ασπόνδυλα ζώα (χερσαία και λιμναία), Ψάρια παραπόταμων, Λιμναία ψάρια, Αμφίβια, Ερπετά και Μικρά θηλαστικά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr.

Η δράση είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ελεύθερη είσοδος στο «Μουσείο-Ελαιοτριβείο ΒΡΑΝΑ»

Στο «Μουσείο-Ελαιοτριβείο ΒΡΑΝΑ» στον Παπάδο της Γέρας με την ευκαιρία της «Διεθνής Ημέρας Μουσείων» Δευτέρα 18/05/2015 η είσοδος θα είναι δωρεάν με:

  • Ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου,
  • Με την προβολή του Ντοκιμαντέρ «Η Λέσβος του Ελύτη» στον ειδικό χώρο της Λαδαποθήκης αφιερωμένος στον μεγάλο Λέσβιο ποιητή.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο