Ποτέ την Κυριακή από τους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους στη Μυτιλήνη…

oxi tin kiriaki 

Για μια ακόμα ΚΥΡΙΑΚΗ, συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ενάντια στον αντεργατικό Νόμο (4177/13), που, επιτρέπει στα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά τις Κυριακές  και καταργεί οριστικά το δικαίωμα της Κυριακής Αργίας,  γυρνώντας  το ρολόι της ιστορίας πίσω στο 1908, όταν για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η κυριακάτικη ανάπαυση.

          Η κατάργηση της Κυριακής – Αργίας επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά  από υπόδειξη  των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, με στόχο να πάρουν αυτές τον μικρό –λόγω της κρίσης— τζίρο, αναγκάζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βάλουν  οριστικό λουκέτο. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές  δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι ψώνια.

          Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και  οι ήδη εργαζόμενοι θα γίνουν ακόμα πιο λάστιχο καιμε μισθούς εξαθλίωσης, απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης. Οι εργαζόμενοι θα αποστερηθούν οριστικά  και των στοιχειωδών δικαιωμάτων  στην ξεκούραση, στην υγεία, στον  ελεύθερο χρόνο,  στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στη κοινωνική δράση. 

          Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, με την δήλωσή του ότι πάγια θέση του είναι η διατήρηση της Κυριακάτικης αργίας, έρχεται σε αντίθεση με την απόφασή του για προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 2 Νοέμβρη. Δίνει το ελεύθερο δηλαδή, για την εφαρμογή του αντεργατικού αυτού νόμου, που ευνοεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες και τα μονοπώλια.

          Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους μικρομαγαζάτορες, τους ΕΒΕ στο εμπόριο, να μην επιτρέψουν για ακόμα μία φορά το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

          Καλούμε όλους τους καταναλωτές του νησιού να μην στηρίξουν αυτό το αντιλαϊκό μέτρο, με την απουσία τους από την αγορά και τα μεγάλα καταστήματα, την Κυριακή 2 Νοέμβρη.

 

Διεκδικούμε:

·        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

·        Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, ωράριο εργασίας 40ωρο – 8ωρο – 5θήμερο.

·        Υπογραφή κλαδικής σύμβασης, υποχρεωτικά εκτελεστέας, με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.

·        Κάλυψη όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.

·        Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα των απλήρωτων εργαζομένων. 

 

Δεν Υποχωρούμε!

Δεν υποστέλλουμε τον Αγώνα μας

ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο