Ποιος θα βάλει τις βάσεις για την αγροτική ανάπτυξη της Λέσβου;

viologikiktinotrofia

Άρθρο της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου για την αγροτική ανάπτυξη της Λέσβου.

“Η Λέσβος πρέπει να αρχίσει να αναπτύσσεται, αφήνοντας πίσω τη μεγάλη περίοδο στασιμότητας και αδράνειας, στην οποία το είχανε καταδικάσει παλαιότερες χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. Αυτό θα επιτευχθεί βιώσιμα μόνο μέσω της αξιοποίησης των τοπικών πρώτων υλών και γενικότερα των φυσικών και πολιτισμικών μας πόρων.

Θεμελιώδη ρόλο σε κάθε τέτοια οργανωμένη προσπάθεια ανάπτυξης έχει η βασική και εφαρμοσμένη έρευνα αλλά και η αγροτική εκπαίδευση. Σήμερα όμως ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Λέσβου υπολειτουργεί παρέχοντας μόνο περιορισμένες υπηρεσίες αναλύσεων, δίχως κανέναν ερευνητή, κινδυνεύει δε ακόμα και να κλείσει. Μόλις πριν λίγες ημέρες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», προκηρύχθηκαν 100 θέσεις ερευνητών αγροτικής ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα: στην Καβάλα, στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα, στη Μαγνησία, στη Φθιώτιδα, στη Λάρισα, στην Αχαΐα, στη Μεσσηνία, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και στην Αττική. Η Λέσβος παραδόξως και αδικαιολογήτως δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις ‘υπό ανάπτυξη’ περιοχές. Μάλιστα, η έδρα του σταθμού του νησιού μας είναι…τα Χανιά.

Αυτό αποφασίστηκε παρόλο που η Λέσβος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδος (μετά την Κρήτη), παρόλο που διαθέτει σταθμό έρευνας, που είναι ένα από τα σημαντικότερα νησιά ελαιοπαραγωγής και όχι μόνο, που έχει ένα πολύμορφο εδαφικό ανάγλυφο σε συνδυασμό με έναν ιδιαίτερο γεωλογικό χαρακτήρα, ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας (αγροβιοποικιλότητα) και ένα πλούσιο γενετικό υλικό ντόπιων φυτικών (κυρίως) ποικιλιών, μια μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, τοπίων και προϊόντων, μια συνεχή ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον από την παλαιολιθική εποχή και μια πανάρχαια και «ζωντανή» αγροτική παράδοση.

Μια ομάδα ερευνητών αγροτικής οικονομίας και αγροτικής γεωγραφίας (για ευρύτερες έρευνες αγροτικής ανάπτυξης) αλλά και φυτικής και ζωικής παραγωγής (για συγκεκριμένες έρευνες γεωργικής παραγωγής και διάδοση κατάλληλων πρακτικών) θα σήμαινε πολλά για το νησί μας. Καταρχάς, θα σήμαινε διεκδίκηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων που θα βοηθούσαν σημαντικά την οικονομία του νησιού. Πέρα από τα κονδύλια, αυτό θα σήμαινε δικτύωση μεταξύ των παραγωγών, μεταφορά γνώσης και καινοτομίας, εκπαίδευση/ επιμόρφωση γεωργών αλλά και μαθητών, σύνδεση φορέων και υπηρεσιών αγροτικής οικονομίας. Θα σήμαινε ποσοτική βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση της πρωτογενούς μας παραγωγής, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της (π.χ. διατροφική αξία, ιδιαίτερη γεύση, άρωμα), βελτίωση της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας όλων των επιμέρους κλάδων της γεωργίας, αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων και του αγροτικού τοπίου και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.

Χώρες που έθεσαν από νωρίς τις απαραίτητες βάσεις σε αυτούς τους δυο τομείς, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν σήμερα έναν ανεπτυγμένο αγροτικό τομέα (π.χ. ήδη από το 1882 ιδρύθηκε στη Δανία το Κρατικό Εργαστήριο Γεωργικής Έρευνας που ασχολήθηκε με εφαρμοσμένη έρευνα). Δυστυχώς, στην περίπτωση της Λέσβου οι βάσεις δεν έχουν ακόμα τεθεί. Όσο αυτό δεν γίνεται τόσο το νησί μας θα αντιμετωπίζει από μειονεκτική θέση τον διεθνή ανταγωνισμό.

Καλούμε τη Δημοτική και την Περιφερειακή μας Αρχή, τους Βουλευτές μας και όλους εκείνους που ενδιαφέρονται για το μέλλον τούτου του τόπου να πάρουν σαφή θέση, να καταθέσουν τα απαραίτητα στοιχεία και να στηρίξουν τα συμφέροντα της Λέσβου πιέζοντας τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανταποκρινόμενοι σε μια πραγματική προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεσμευόμαστε να θέσουμε το θέμα υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου στο αμέσως προσεχές διάστημα, καταθέτοντας προς ψήφιση συγκεκριμένες προτάσεις.”

 

Γραφείο Τύπου

Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λέσβου

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο