Πλήθος κόσμου χθες στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Σαπφούς

kentriki-kke-1

Ο Υποψήφιος ευρωβουλευτής συνεργαζόμενος με το ΚΚΕ Μιχάλης Μιχαήλ απευθύνοντας χαιρετισμό αναφέρθηκε στην συναισθηματική φόρτιση που υπάρχει γιατί πριν 30 χρόνια ξεκίνησε την πορεία του από την Μυτιλήνη ως νέος πυροσβέστης, μία πορεία που τον έφερε σήμερα να συμπαρατάσσεται με το ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές γιατί διαπίστωσε πως μόνο το ΚΚΕ στάθηκε με ουσιαστικό τρόπο στο πλευρό των πυροσβεστών και πάλεψε για την πυρασφάλεια της χώρας.

Μίλησε για τον ενιαίο χαρακτήρα των τριών εκλογικών αναμετρήσεων λόγο ότι ενιαία είναι και η αφετηρία της πολιτικής που εφαρμόζεται τόσο στους δήμους και τις περιφέρειες όσο και γενικότερα  στην οικονομία της χώρας, δηλαδή η Ε.Ε.

Τόνισε πως το ΚΚΕ δικαιώθηκε για την εκτίμηση που έκανε πριν τριάντα και πλέον χρόνια για  τα αποτελέσματα που θα είχε η ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην Ε.Ε και αυτό  έγινε όχι γιατί προφήτεψε τις εξελίξεις αλλά γιατί ήξερε πολύ καλά ποιοι ήταν οι δημιουργοί της και ποιοι ήταν οι σκοποί τους, δηλαδή οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο που παρήγαγαν οι λαοί της Ευρώπης. Είπε χαρακτηριστικά  ότι τα χρυσά κουτάλια που θα έτρωγαν οι έλληνες μετατράπηκαν σε πλαστικά κουταλάκια με τα οποία τρώνε στα συσσίτια μέσα από πλαστικά κεσεδάκια  εκατοντάδες χιλιάδες  άνεργοι και εξαθλιωμένοι  συμπατριώτες μας και τα εκατομμύρια των 500 καταναλωτών έγιναν τα εκατομμύρια ανέργων, ανασφάλιστων και εξαθλιωμένων που αναφέρονται μέσα και στα τελευταία στοιχεία της  Eurostat .

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την ένταξη παραθέτοντας στοιχεία από την αρνητική εξέλιξη του εμπορικού  ισοζυγίου, την συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, της βιομηχανικής παραγωγής και την φθίνουσα πορεία των ναυπηγείων, αλλά με τους ιδιοκτήτες των προβληματικών και χρεωμένων επιχειρήσεων να έχουν φυγαδέψει τον πλούτο που παρήγαγαν οι εργαζόμενοι σε αυτές στο εξωτερικό και το εφοπλιστικό κεφάλαιο  που ενώ απολαμβάνει 49 και πλέον φοροαπαλλαγές στην χώρα μας , δεν επενδύει ούτε ένα ευρώ στα ναυπηγεία την στιγμή που κατασκευάζει εκατοντάδες  μεγάλα πλοία σε χώρες του εξωτερικού αξίας 200 και πλέον δις  δολαρίων . Είπε πως  η στάση των κυβερνήσεων απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό γιατί απολαμβάνει φοροαπαλλαγών και ενισχύσεων όταν, χρωστάει 100 εκατ. στο ΝΑΤ, έχει δημιουργήσει  χιλιάδες άνεργους ναυτεργάτες και απασχολεί  στην θέση τους ανασφάλιστους και χαμηλά αμειβόμενους αλλοδαπούς εργάτες.

Είναι άγρια ταξική πολιτική αυτή που εφαρμόζεται όταν φοροαπαλλάσει εφοπλιστές και επιχειρηματίες  που είναι κάτοχοι δις εκατ.  καταθέσεων και περιουσιών και την  ίδια στιγμή κατάσχει η εφορία σπίτια ανέργων που δεν έχουν να πληρώσουν φόρο για τεκμαρτό εισόδημα.

Κάλεσε τους παρευρισκόμενους  να πάρουν σοβαρά  υπόψη τους της εξελίξεις στην Ουκρανία σε σχέση με ότι συμβαίνει σήμερα και στην χώρα μας με τον ορυκτό πλούτο αλλά κυρίως να καταλάβουν ποιος  Θα είναι ο ρόλος της  Χρυσής Αυγής  σε αντίστοιχη περίπτωση και στην χώρα μας,  της φασιστικής αυτής οργάνωσης που ενώ μιλάει στο όνομα των αδυνάτων την ίδια στιγμή μέσα στο κοινοβούλιο δεν στηρίζει προτάσεις Νόμου του ΚΚΕ για τους ανέργους και  άλλες κατηγορίες του λαού που υποφέρουν  παρά μόνο έχει φέρει 40 τροπολογίες για φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και φυσικά επιτίθεται σε μετανάστες και εργάτες.

Μίλησε με σχετικά στοιχεία για τις επιπτώσεις του μεσοπρόθεσμού και  ότι αποκαλύπτεται για ακόμη μία φορά η κοροϊδία  της συγκυβέρνησης με το τέλος των μνημονίων αλλά και η μεσοβέζικη στάση όλων των άλλων κομμάτων με προεξέχοντα των ΣΥΡΙΖΑ  σχετικά με την προσπάθεια που κάνουν για να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για την δυστυχία των λαών της Ευρώπης που είναι η Ε.Ε.  και τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών που αυτή υπερασπίζεται, αντιπαραθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για λαϊκή συμμαχία με στόχο την λαϊκή εξουσία μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για να δικαιούται ο λαός μέρισμα από τον πλούτο που παράγει και  που  τώρα τον μετατρέπουν σε δις ευρώ καταθέσεις στην Ελβετία όλοι αυτοί που βρίσκονται σε λίστες  τύπου Λαγκάρντ και όχι μόνο.

Τέλος απεύθυνε κάλεσμα για την στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με προοπτική την επόμενη ημέρα  να έχει βγει ενισχυμένο το ΚΚΕ αλλά και το εργατικό λαϊκό κίνημα για να μπουν τα θεμέλια για την λαϊκή συμμαχία.

 

Ομιλία στη Μυτιλήνη 15 Μάη 2014

 

του Μάκη Παπαδόπουλου

 

μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνου της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας και υποψήφιου Ευρωβουλευτή

 

Φίλες και φίλοι,

Στις λίγες μέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες προχωράμε αποφασιστικά, μαχητικά για να χαλάσουμε τα σχέδια της άρχουσας τάξης, για να βγει το ΚΚΕ πιο ισχυρό, πιο δυνατό απ’ την εκλογική μάχη.

Απέναντί μας βρίσκεται ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος ο οποίος δε χρειάζεται να κατέβει υποψήφιος. Κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας. Αυτός αποφασίζει αν θα γίνουν επενδύσεις, αν θα κλείσει επιχειρήσεις, αν θα γίνουν απολύσεις, τι μισθούς θα δώσει, πόσα δρομολόγια πλοίων θα υπάρχουν για το νησί και αν θα αυξηθούν τα εισιτήρια, τα ναύλα.

Όλοι ξέρουμε τον πραγματικό αντίπαλο: είναι οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, η άρχουσα τάξη. Θα βρίσκεται εδώ για να συνεχίσει την επίθεση στο λαό, όποιος και εάν έλθει πρώτος στις εκλογές είτε ο Σαμαράς είτε ο Τσίπρας.

Αυτόν τον πραγματικό εχθρό δεν πρέπει να τον χάσουμε απ’ τα μάτια μας και τη σκέψη μας φίλες και φίλοι. Τώρα που φουντώνει το εμπόριο του φόβου  και της ψεύτικης ελπίδας. Τώρα που η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας καλούν να διαλέξουμε ποιος θα έρθει πρώτος στις εκλογές, ποιος απ’ τους δυο θα φέρει τη νέα Ελλάδα της ανάπτυξης, ποιος απ’ τους δυο θα εξασφαλίσει την περιβόητη πολιτική σταθερότητα του τόπου, ποιος απ΄τους δυο θα φέρει τη Νέα Ελλάδα της ανάπτυξης.

Αν πιστέψουμε τα απατηλά συνθήματα ότι «στις 25 ψηφίζουμε και στις 26 φεύγουν και σωθήκαμε, τη νέα Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας θα τη δούμε μόνο στον ύπνο μας και στα όνειρά μας. Αυτός ο ισχυρός, πραγματικός αντίπαλος δεν εξαφανίζεται αλλάζοντας κυβέρνηση.

Οι παλιότεροι από εσάς έχετε πείρα και πρέπει να μιλήσετε στους νεώτερους. Θυμάστε το ανεκδιήγητο προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ «Στις 18 σοσιαλισμός»; Θυμάστε το κάλπικο δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά»;

Μ’ αυτή την παγίδα του διπολισμού χάθηκαν 30 χρόνια και φτάσαμε ως εδώ. Δε χρειάζεται να χάσουμε άλλα 30 χρόνια για να ξαναζήσουμε το ίδιο έργο με νέες ταμπέλες και ακόμα χειρότερο τέλος. Συχνά μάλιστα και με τους ίδιους πρωταγωνιστές, αφού τα στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου και του Τσοχατζόπουλου μετακομίζουν ήδη στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Κουβέλη.

Μέσα σε λίγα χρόνια άλλαξαν τόσες κυβερνήσεις. Έφυγε ο Καραμανλής, έφυγε ο Παπανδρέου, έφυγε ο Παπαδήμος αλλά ο πραγματικός εχθρός έμεινε ακλόνητος και δυνατός.  Αποδείχθηκε ότι έχει πολλούς πρόθυμους πολιτικούς υπηρέτες: φασίστες, φιλελεύθερους, σοσιαλδημοκράτες, οπορτουνιστές και τους αξιοποιεί όλους ανάλογα με τις ανάγκες του. Όλοι αυτοί αλλάζουν εύκολα ταμπέλες, καπέλα και συνθήματα «κενά περιεχομένου» για να εξαπατήσουν το λαό.

Ο αντιμνημονιακός Σαμαράς έγινε σ’ ένα βράδυ μνημονιακός.

Ο Παπανδρέου εμφανίζεται τώρα λίγο αντικυβερνητικός.

Οι ναζιστές δολοφόνοι της Χ.Α., δηλώνουν επίσης αντιμνημονιακοί.

Αυτές οι κάλπικες αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών υπηρετών της άρχουσας τάξης συγκαλύπτουν το πραγματικό δίλημμα: με τα μονοπώλια ή με το λαό;

Όλοι εμείς πρέπει να σκεφτούμε, να αποφασίσουμε να ψηφίσουμε και να αγωνιστούμε με βάση το ταξικό μας συμφέρον, την ταξική μας θέση. Να βοηθήσουμε και άλλους να προβληματιστούν στο ερώτημα:

Ποια πολιτική δύναμη θα είναι σίγουρα και αταλάντευτα δίπλα μας, δίπλα στο λαό και μετά τις εκλογές;

Ποια διέξοδο μας προτείνουν σήμερα οι δύο πόλοι του νέου διπολισμού; Μας προτείνουν ως φάρμακο «δια πάσαν νόσον» την ανάκαμψη, την επιστροφή σε ψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης, τις νέες επενδύσεις.

Εμείς σας καλούμε να σκεφτείτε με βάση την πρόσφατη δική σας πείρα, αν λένε αλήθεια;

Σκεφτείτε:

–          Πως φτάσαμε ως εδώ στην Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της ραγδαίας επιδείνωσης του λαού;

–          Δεν είχαμε ψηλό ρυθμό ανάπτυξης, διπλάσιο της Ευρωζώνης απ’ το 2000 μέχρι να εκδηλωθεί η κρίση το 2008;

–          Δεν έγιναν πριν την κρίση μεγάλες ξένες επενδύσεις όπως της Deutsche Telecom στον ΟΤΕ, της Hochtief στο Αεροδρόμιο των Σπάτων, δεν έγιναν τα μεγάλα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων;

–          Δεν προχώρησαν οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, τα ελαστικά ωράρια, η μερική απασχόληση, η μαθητεία, η υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, με βάση τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας;

Ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα;

–          Απ’ τη μια οι ατέλειωτες ουρές των ανέργων αυξήθηκαν.

–          Απ’ την άλλη αυξήθηκαν αυτοί που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, προσωρινά, για ένα μισθό πείνας.

Ας σκεφτούμε γιατί υπάρχει η σημερινή κατάσταση στις ακτοπλοϊκές μεταφορές στο Β. Αιγαίο;

Ποιος είναι ο ένοχος για τα πανάκριβα εισιτήρια, για τα υπέργηρα σαπάκια με κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών, για τα προβλήματα στα δρομολόγια, για τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις; Γιατί δεν προχωρά η συστηματική σύνδεση με τη Βόρεια Ελλάδα και τα κοντινά νησιά;

Η απάντηση βρίσκεται στους 3 εφοπλιστικούς ομίλους που ελέγχουν το 85% της εγχώριας αγοράς και ανταγωνίζονται για το μέγιστο κέρδος.

Η απάντηση βρίσκεται στις προτεραιότητες του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της Ε.Ε. που φυσικά δεν περιλαμβάνουν για χρηματοδότηση την περιφερειακή σύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου.

Τώρα οι αστικές πολιτικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι η ίδια συνταγή, ο ίδιος δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης θα μας οδηγήσει στη φιλολαϊκή διέξοδο απ’ την κρίση. Λένε ψέμματα! Η ζωή απέδειξε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη ωφέλιμη για όλους.

Για να αυξηθεί το κέρδος των ομίλων πρέπει να αυξηθεί το δικό μας ξεζούμισμα, να μεγαλώσει η εκμετάλλευση, να θυσιαστούν οι ανάγκες μας, να γίνει φτηνότερη η εργατική δύναμη.

Ήδη μετά τις εκλογές η σημερινή αντιλαϊκή κυβέρνηση έχει προδιαγράψει νέα χτυπήματα στο ασφαλιστικό, στα επικουρικά ταμεία, στους εργαζόμενους του δημοσίου στην απελευθέρωση των απολύσεων και ετοιμάζει νέα αύξηση των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων.

Φίλες και Φίλοι

Αυτή η αντιλαϊκή επίθεση δεν αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία, αυτό είναι το αντιδραστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης σ’ όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό για παράδειγμα στις ΗΠΑ που δεν κυβερνά η Μέρκελ, αλλά ο Ομπάμα, (τον οποίο προτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ), καταγράφονται 50 εκ. φτωχοί και 5 εκατ. κατασχέσεις κατοικιών τα τελευταία χρόνια.

Επίσης στη Γαλλία που δεν υπάρχει τρόικα, ο Ολάντ τον οποίο στήριξε η παράταξη του Τσίπρα και του Μελανσόν στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών, κατεδαφίζει εργατικά δικαιώματα, μειώνει τις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής, προχωρά σε αντιδραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Στη Βρετανία (που είναι εκτός Ευρωζώνης) ο Κάμερον συνεχίζει  την αντιλαϊκή πολιτική με αποτέλεσμα οι 5 πιο πλούσιες οικογένειες να ξεπερνούν σήμερα σε περιουσία 12 εκ. Βρετανούς.

Στη Γερμανία η είσοδος των σοσιαλιστών στην κυβέρνηση της Μέρκελ δεν ανέκοψε την αντιλαϊκή επίθεση.

Σε όλα τα κράτη –μέλη της Ε.Ε. συνεχίζονται λοιπόν οι θυσίες του λαού στο βωμό της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Αλλά και η καπιταλιστική κρίση δεν εκδηλώθηκε μόνο στην Ελλάδα, όπου προβάλλεται ως αιτία το σπάταλο, διεφθαρμένο κράτος. Συγκλόνισε τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη, την Ιαπωνία, γιατί παντού δημιουργήθηκε υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, το οποίο δε μπορούσε να επενδυθεί με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.

Αυτές οι εξελίξεις αποκαλύπτουν επίσης και το μεγάλο διεθνές στήριγμα της άρχουσας τάξης. Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση της Μέρκελ, αλλά συνολικά η Ε.Ε. Είναι η ιμπεριαλιστική συμμαχία των μονοπωλίων που κατεδαφίζει τα δικαιώματα των λαών σε όλα τα κράτη μέλη, με ένα οδοστρωτήρα αντιδραστικών κατευθύνσεων και συμφωνιών απ’ τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μέχρι το Σύμφωνο για το Ευρώ και τη Στρατηγική Ευρώπη 2020.

Η αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. και ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης οδηγεί στην εγκατάλειψη δυναμικών καλλιεργειών όπως τα αμπέλια και οι ελιές, αφού το κόστος παραγωγής ξεπερνά τις τιμές παραγωγού, ενώ την ίδια ώρα στα μεγάλα αστικά κέντρα ο λαός αγοράζει πανάκριβα το λάδι.

Η πολιτική της Ε.Ε. ευνοεί προκλητικά τους μεγάλους ομίλους στην αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες, ενώ συρρικνώνει τους αυτοαπασχολούμενους της παράκτιας αλιείας.

Αντίστοιχα η προώθηση της πολιτικής της Ε.Ε. για «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» ωφέλησε μόνο  τους μονοπωλιακούς ομίλους που επένδυσαν σ’ αυτή την αγορά.

Στη λαϊκή οικογένεια έφερε τη δραματική αύξηση των οικιακών τιμολογίων, στους εργαζόμενους του κλάδου, οδήγησε στη μείωση των μισθών και στις μαύρες εργασιακές σχέσεις.

Απ’ τις προτεινόμενες πράσινες επενδύσεις σε γιγάντια αιολικά πάρκα θα ωφεληθούν μόνο οι πράσινοι επιχειρηματικοί όμιλοι που ενισχύονται πολλαπλά απ’ το κράτος, δηλαδή απ’ τη δική μας τσέπη με επιδοτήσεις, με ψηλές εγγυημένες τιμές, με πράσινα τέλη, δηλαδή χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπου επενδύουν οι όμιλοι έχουν μοναδικό κριτήριο το μέγιστο κέρδος. Γι’ αυτό σχεδιάζουν επενδύσεις μεγάλου μεγέθους σε βάρος κλάδων της τοπικής οικονομίας και του περιβάλλοντος των νησιών. Με τη νέα δασοκτόνα νομοθεσία μπορούν να εγκατασταθούν σε αναδασωτέες περιοχές. Όχι τυχαία μετά το νέο νομοθετικό πλαίσιο είχαμε τη μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο το καλοκαίρι του ’11.

Αυτά τα επενδυτικά σχέδια συνοδεύονται με την κατάργηση των συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που είναι αναγκαίοι για την ενεργειακή αυτονομία των νησιών σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή όπως το Βόρειο Αιγαίο.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Η αντιλαϊκή επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν την εμποδίσουμε εμείς.

Γι’ αυτό και ήδη θωρακίζουν το νομοθετικό οπλοστάσιο και τους μηχανισμούς κρατικής καταστολής και αξιοποιούν πολύπλευρα τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής πότε ως φόβητρο, πότε ως γροθιά κατά των εργατικών αγώνων, πότε ως μοχλό για να προβάλλουν την ανιστόρητη & αντιδραστική θεωρία των 2 άκρων,  που τολμά να ταυτίζει τους φασίστες, με το μόνο πραγματικό αντίπαλο τους το λαϊκό κίνημα και τους κομμουνιστές, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τους τσακίσει ξανά, όπως τους τσάκισε και στο παρελθόν.

Οι στόχοι της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης δεν απειλούν μόνο το εισόδημα του λαού, αλλά και την ίδια τη ζωή του. Ο στόχος της άρχουσας τάξης για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο Ενέργειας και μεταφορών, η επιλογή της να προχωρήσει στη διανομή εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, χωρίς να έχει ούτε καν κατοχυρώσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, εμπλέκει την Ελλάδα όλο και πιο πολύ στο κουβάρι των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ωφελημένοι απ’ την διανομή των κοιτασμάτων βγαίνουν και πάλι ελάχιστοι διεθνείς όμιλοι σε σύμπραξη με εγχώριες εταιρίες, όπως η BP που δεσμεύει πλέον με συμφωνία όλο το εγχώριο πετρέλαιο των εξορύξεων του Πρίνου και το πουλά στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα και ενώ το καζάνι βράζει σε ολόκληρη την περιοχή απ’ τη Συρία ως την Ουκρανία η Ελλάδα στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δείχνουν στην Ουκρανία το μαύρο και αντιδραστικό τους πρόσωπο, στηρίζουν τις φασιστικές επιθέσεις απέναντι στο λαό και τα μαζικά εγκλήματα όπως η πυρπόληση του κέντρου των συνδικάτων στην Οδησσό.

Αυτή η ΕΕ όποιος και αν είναι πρόεδρος της μετά τις εκλογές είτε ο Σουλτς, είτε ο Τσίπρας, έχει ήδη αποφασίσει και προωθεί τα μαύρα σχέδια που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός μεγάλου ιμπεριαλιστικού πολέμου και έχει ήδη αναγνωρίσει την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου. Απέναντι σ’ αυτό το μαύρο μέτωπο αντιστέκονται στα οδοφράγματα σήμερα οι περήφανες λαϊκές δυνάμεις του Ντονετσκ, της Μαριούπολης, του Σλαβιανσκ που αψηφούν τους φασιστές και το στρατό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου.

Φυσικά δεν παραγνωρίζουμε ότι ο εχθρός είναι ισχυρός.

Όμως ο λαός δεν καλείται για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο εχθρό, έχει πείρα. Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε τη μεγάλη μέρα της αντιφασιστικής νίκης, που μας θυμίζει ότι όταν ο λαός πιστέψει στη δύναμη του είναι ανίκητος και ότι μόνο τότε οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο.

Γιατί υπήρξαν θυσίες στην Ελλάδα και στη Σοβιετική Ένωση, υπήρξαν εκατόμβες θυμάτων στη Μόσχα και στο Στάλινγκραντ, όμως τελικά η κόκκινη σημαία καρφώθηκε και υψώθηκε στο Βερολίνο απ’ τον κόκκινο στρατό.

Με την ίδια αποφασιστικότητα απάντησε ο λαός της Μυτιλήνης το ’44, όταν είπε το “Go Back” στα αγγλικά στρατεύματα.

Αυτή την ηρωική στιγμή θυμήθηκε και ο Τσίπρας στην πρόσφατη ομιλία του εδώ στο νησί. Ποιο είναι όμως το μήνυμα του Go Back?

Είναι η πάλη του λαού που δεν υποκλίνεται σε καμιά ιμπεριαλιστική συμμαχία και επέμβαση, όπως τότε ο βρετανικός ιμπεριαλισμός και σήμερα η ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, που στηρίζουν την άρχουσα τάξη.

Όμως ο Τσίπρας υποκλίνεται σήμερα στον Αμερικάνο πρόεδρο Ομπάμα και στους ιδρυτές της ΕΕ, τόσο απ’ το έδαφος του Τέξας όσο και απ’ την Ελλάδα. Η στάση του δεν έχει καμιά σχέση με την ιστορία και τους αγώνες του λαϊκού κινήματος. Η προδικτατορική ΕΔΑ είπε όχι στην ΕΟΚ που τη χαρακτήριζε «λάκκο των λεόντων», ακόμα και το ΠΑΣΟΚ του ’80 ήταν αρνητικό στην ένταξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοχαρακτηρίζεται βέβαια ως αριστερός αλλά αποδέχεται την παραμονή στην ΕΕ και τις αντιλαϊκές υποχρεώσεις της για όλα τα κράτη μέλη, ενώ ταυτόχρονα συμπορεύεται με τον πρόεδρο του ΣΕΒ σε νέες προτάσεις και συνταγές διαχείρισης. Τους μόνους που καταγγέλλει είναι την Μέρκελ και την Τρόικα, δηλαδή τους υπαλλήλους των Βρυξελλών.

Μάταια προσπαθεί να καπηλευθεί τους ηρωικούς αγώνες του λαού και των κομμουνιστών. Η ζωή έχει αποδείξει ότι όποιος υποκλίνεται στην ΕΕ και στην άρχουσα τάξη δεν μπορεί να προασπίσει το συμφέρον του λαού, το μόνο που μπορεί είναι να διαπραγματευθεί τους όρους σφαγής των δικαιωμάτων και του εισοδήματος του λαού.

Φίλες και φίλοι,

Εξαπατούν όσοι υπόσχονται όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα μετατρέψουν την αντιδραστική ΕΕ σε «Ευρώπη των εργαζομένων».

Η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι αντιλαϊκή ιμπεριαλιστική συμμαχία με στόχο να θωρακίσει τους μονοπωλιακούς ομίλους και όχι ένα ουδέτερο πεδίο πάλης, ανάμεσα στο κεφάλαιο και στην εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ολόκληρη η ιστορία της ΕΕ απ’ την ίδρυση της ως σήμερα, όλες οι συνθήκες  και οι στρατηγικές αποφάσεις της, αποδεικνύουν ότι υπηρετεί αταλάντευτα και διαρκώς τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Ο σκοπός, ο στόχος κάθε συμμαχίας καθορίζει τα μέσα και τις πολιτικές της. Γι’ αυτό για παράδειγμα δεν μπορεί η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, να μετατραπεί σε ΝΑΤΟ των λαών και της ειρήνες, επειδή θα αναδειχθούν νέες κυβερνήσεις σε κάποια απ’ τα κράτη μέλη του.

Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται σε θέματα προστασίας απ’ την ακραία φτώχεια. Για τον μισθωτό όμως, που καλείται να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένεια του σήμερα με 800 ευρώ, δεν δεσμεύεται ούτε καν για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ούτε δηλαδή για μια στοιχειώδη αύξηση μισθού. Δεν δεσμεύεται ότι θα καταργήσει τις μαύρες εργασιακές σχέσεις, τα ελαστικά ωράρια.

Εξαγγέλλει παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά δεν λέει κουβέντα για τις υποχρεώσεις που ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είτε υπάρχει τρόικα, είτε δεν υπάρχει, υποχρεώσεις που καθηλώνουν την εγχώρια παραγωγή της Ελλάδας.

Δεν λέει κουβέντα για τις ποσοστώσεις που επιβάλει η ΕΕ, στην εγχώρια παραγωγή στο κρέας, στο γάλα, στη ζάχαρη.

Δεν λέει κουβέντα για την υποχρέωση όλων των κρατών της ΕΕ να είναι απελευθερωμένη η αγορά στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στις μεταφορές. Αυτό το υποχρεωτικό πλαίσιο όμως οδήγησε στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΔΕΣΦΑ.

Απ’ την άλλη δεσμεύεται να στηρίξει τις καπιταλιστικές επενδύσεις των υγιών επιχειρηματιών που σέβονται την νομοθεσία, δηλαδή το σημερινό πλαίσιο σφαγιασμού των δικαιωμάτων και των αναγκών μας στο βωμό του κέρδους.

Τι εγγυάται τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ?

 

Τα ψίχουλα του κατώτατου μισθού, σ’ όποιον θα έχει δουλειά και αν συμφωνήσουν οι όμιλοι, οι εργοδότες. Ποια δουλειά, πόσους μήνες το χρόνο, πόσες ώρες το μήνα; Αυτός ο κατώτατος μισθός κατοχυρώθηκε στα περισσότερα κράτη της ΕΕ και χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι για να μειωθεί ο μέσος μισθός στους περισσότερους κλάδους και να επεκταθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Αντίστοιχα εξαπατούν το λαό ομάδες όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που εγκλωβίζουν το κίνημα σε ρόλο υπηρέτη της κυβερνητικής εναλλαγής, βάζουν πλάτη στον άμεσο πολιτικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ. Η εναντίωση τους στην ΕΕ δεν αθωώνει τη στάση τους. Γιατί συντηρούν την αυταπάτη ότι είναι εφικτή μια πιο φιλολαϊκή καπιταλιστική Ελλάδα, έξω απ’ τη συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική συμμαχία, αφού στην ουσία μεταθέτουν στις καλένδες και δεν προετοιμάζουν το κίνημα για την αναμέτρηση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, την εξουσία των μονοπωλίων.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες.

 

–       Η διαρκής επιλογή του μικρότερου κακού οδηγεί πάντα απ’ το κακό στο χειρότερο και μας έφερε ως εδώ.

–       Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και η αποδυνάμωση του ΚΚΕ δεν βοήθησε το λαό, δεν ανέκοψε την αντιλαϊκή επίθεση.

–       Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην αναδίπλωση του εργατικού κινήματος, στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με μειωμένους μισθούς. Αφόπλισε το κίνημα και ενίσχυσε την παθητική αναμονή σωτηρίας, από την αλλαγή αστικής κυβέρνησης.

Φίλες και φίλοι πρέπει να επιλέξουμε:

–       θα αποδεχθούμε ότι από δω και μπρος θα ζήσουμε μόνιμα σε μια κατάσταση ανασφάλειας, αβεβαιότητας, φτώχιας και ανεργίας;

–       θα αποδεχθούμε ότι χάθηκαν για πάντα, ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν οι τεράστιες απώλειες που είχαμε την περίοδο της κρίσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα μας;

–       θα υποβαθμίσουμε και θα περιορίσουμε τις επιλογές μας στο ποιος θα δώσει κάποια παραπάνω ψίχουλα για στοιχειώδη επιβίωση και προστασία απ’ την ακραία φτώχια;

–       θα δεχθούμε ως λύση για την ανεργία το διάφορα 5μηνα των βάουτσερ, με μισθό όσο το παλιό επίδομα ανεργίας;

–       Αυτή τη ζωή θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας; Σ’ αυτή τη μιζέρια θα καταδικάσουμε τους νέους;

–       Πρέπει να πούμε το μεγάλο ΟΧΙ

Δεν θέλουμε να επιβιώσουμε, θέλουμε να ζήσουμε

Φίλες και φίλοι

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, ο δρόμος των θυσιών διαρκείας, χωρίς ημερομηνία λήξης για το λαό δεν είναι μονόδρομος.

Υπάρχει λύση για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, υπάρχει ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, ο δρόμος της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, που μπορεί να απογειώσει τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες μιας χώρας όπως η Ελλάδα. Η χώρα μας διαθέτει πλούσιες ενεργειακές πηγές, σημαντικό ορυκτό πλούτο, διαθέτει ικανό και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού μας αν ξεριζωθεί η λειτουργία της οικονομίας με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος.

Ας σκεφτούμε για παράδειγμα γιατί δεν κατασκευάζονται σήμερα τα αναγκαία έργα υποδομής, γιατί θερίζει η ανεργία τους οικοδόμους και τους τεχνικούς στον κλάδο των κατασκευών, ενώ ταυτόχρονα χιλιάδες νέοι ζουν με τους γονείς τους αφού δεν μπορούν οικονομικά να ανοίξουν δικό τους σπίτι.

Το εμπόδιο είναι η παραγωγή, η κατασκευή, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος και όχι τις ανάγκες του λαού. Όλοι μαζί λοιπόν μπορούμε και πρέπει να οργανώσουμε τη λαϊκή αντεπίθεση για να ανοίξει αυτός ο ελπιδοφόρος δρόμος, για να ικανοποιηθούν επιτέλους οι ανάγκες μας.

Μπορούμε να βοηθήσουμε να οικοδομηθεί μια πανίσχυρη λαϊκή συμμαχία των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών κτηνοτρόφων και αγροτών, των νέων που πνίγονται στο βάλτο της σημερινής κατάστασης.

Μπορούμε και πρέπει να βάλουμε πλάτη στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην αλλαγή του συσχετισμού παντού , σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο

–       Όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για να ενισχυθεί το ΚΚΕ παντού, σ’ όλες τις κάλπες και σε όλα τα μέτωπα του αγώνα.

–       Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ και όχι μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

–       Γιατί είναι το μόνο Κόμμα που δεν μεταλλάσσεται, γιατί ξέρεις τι ενισχύεις.

Ξέρεις ότι συμπορεύεσαι με το μόνο Κόμμα που πάνω από  εννιά δεκαετίες παλεύει αταλάντευτα και ασταμάτητα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, με ποταμό αίματος και θυσιών  απ’ το ΕΑΜ και το ΔΣΕ μέχρι τον αγώνα ενάντια στην δικτατορία και τις σημερινές μάχες.

–       Γιατί το ΚΚΕ είπε πάντα και έγκαιρα την αλήθεια στο λαό, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις, δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.

–       Γιατί το ΚΚΕ προτείνει τη μοναδική ελπιδοφόρα διέξοδο, για τις ανάγκες των εργαζόμενων, το δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, το δρόμο της λαϊκής εξουσίας.

–       Γιατί το ΚΚΕ δεν περιμένει παθητικά να έρθει αυτή η λύση, παλεύει και πρωταγωνιστεί καθημερινά για να οργανωθεί ο αγώνας για κάθε πρόβλημα και ανάγκη του λαού, απ’ τις απεργίες των εργοστασίων μέχρι τα μπλόκα των αγροτών, απ’ το επίδομα ανεργίας μέχρι τη συλλογική σύμβαση και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Φίλες και φίλοι,

–       ακόμα και αν δεν συμφωνείτε σ’ όλα μαζί μας

–       ακόμα και αν ορισμένοι από εσάς διαφώνησαν, ακόμα και αν πικράθηκαν με κάποια επιλογή του Κόμματος

–       πρέπει τώρα να εστιάσετε στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας και της Ευρώπης.

–       η ψήφος είναι και αυτή ένα όπλο. Μη ρίξετε στον αέρα, μην  ρίξετε άσφαιρα πυρά

–       Σημαδέψτε τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ.

 

Ας σκεφτεί ο κάθε ένας από εμάς:

Πόσο χειρότερη θα ήταν η κατάσταση αν δεν υπήρχε όρθιο το ΚΚΕ;

και αντίστροφα:

Πόσο διαφορετική, καλύτερη θα ήταν η κατάσταση αν είχε βγει πολύ πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ στις εκλογές του ’12 για την οργάνωση των λαϊκών αγώνων;

Ελάτε λοιπόν να χαλάσουμε τα σχέδια της άρχουσας τάξης, να χτυπήσουμε τον πραγματικό αντίπαλο, να οργανώσουμε τη λαϊκή αντεπίθεση.

Μιλήστε παντού στη δουλειά, στη γειτονιά, στο χωριό , σ’ αυτούς που ακόμα σωπαίνουν και προβληματίζονται. Ελάτε να βγάλουμε το ΚΚΕ πιο δυνατό, πιο ισχυρό από όλες τις κάλπες.

Όλοι στη μάχη αποφασιστικά για να πει ο λαός την τελευταία λέξη!

Καλό αγώνα σύντροφοι και φίλοι.

kentriki-kke-2

Ομιλία Στρατή Κόρακα Υποψήφιου Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

 

Εργαζόμενοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, νέες και νέοι, συνταξιούχοι,

 

Σας  καλούμε ,εσάς που ζείτε στο πετσί σας τις σκληρές συνέπειες της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης της ΕΕ, της κυβέρνησης  να περάσετε και με τη ψήφο σας,  στην αντεπίθεση.

 

Τιμωρήστε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και τους εκλογικούς συνδυασμούς τους, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και της επιχειρηματικότητας.

 

Τις δυνάμεις που σας γονάτισαν.

 

Ανεξάρτητα από το όνομα που  δίνουν στους συνδυασμούς τους.

Ανεξάρτητα αν, οι εκλεκτοί τους στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές,  εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι», «αδέσμευτοι» ή  ως «υπερκομματικοί» και «ενωτικοί».

 

Έχετε μακρόχρονη πείρα από τέτοια τερτίπια.

Τόσα χρόνια , δεκαετίες τώρα, ο ένας «σωτήρας»  διαδέχεται τον άλλον, για να         αποδειχτεί κι αυτός εξ ίσου άριστος υπηρέτης των μεγιστάνων του  πλούτου και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, της ΕΕ και του  ΝΑΤΟ.

Βροντοφωνάξτε –και με  τη ψήφο σας- ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΈΚΕΙ!  ΟΧΙ στην κοροϊδία.

Βάλτε τέλος στο φαύλο κύκλο που πάει το λαό και τον τόπο μας απ’ τ ο κακό στο χειρότερο

 

Λαέ της Λέσβου,

Γνωριζόμαστε. ΝΑΙ! Εμείς, ως Λαϊκή Συσπείρωση, δεν είμαστε ανεξάρτητοι!

Είμαστε σταθερά, ακλόνητα στρατευμένοι στον αγώνα για τα λαϊκά συμφέροντα. Είμαστε περήφανοι που στηριζόμαστε από το ΚΚΕ, το Κόμμα που στα 97 χρόνια ζωής και δράσης του έβαλε τη σφραγίδα του σε ότι θετικό κατάκτησε η εργατική τάξη, ο λαός μας .

Καθαρές κουβέντες. Δεν θολώνουμε τα νερά. Είπαμε πάντα στο λαό την αλήθεια. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η ΕΟΚ (μετέπειτα ΕΕ) προειδοποιήσαμε ότι πρόκειται για μια ιμπεριαλιστική Ένωση των μονοπωλίων με μοναδικό στόχο να κατοχυρώσει τα κέρδη και την εξουσία της. Ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των λαών γενικότερα. Καλέσαμε το λαό μας να αγωνιστεί για να μην πέσει η χώρα μας στο «λάκκο των λεόντων». Το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τις εκλογές με  τη δέσμευσή  να κάνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός , την αθέτησε.

Προειδοποιήσαμε, ότι με την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου και στη συνέχεια τη συνθήκη του Μάαστριχτ και τις άλλες συνθήκες, βαθαίνει, δυναμώνει ο αντιλαϊκός,  ιμπεριαλιστικός χαρακτήρας και η επιθετικότητα της ΕΕ. Ότι οι λαοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα δολώματα-επιδοτήσεις. Δεν έχουν τίποτα το θετικό να περιμένουν από αυτό τον οργανισμό.

Δικαιωθήκαμε. Σήμερα ο λαός μας βιώνει τις συνέπειες. Δεν υπάρχει πλέον κανένας άνεργος, κανένας μικρομεσαίος αγρότης και αυτοαπασχολούμενος, κανένας συνταξιούχος που να αμφιβάλει ότι τα βάσανά του προέρχονται από την ΕΕ .

Ρήμαξαν τα χωριά μας. Όσοι μικρομεσαίοι αγρότες απομένουν, χαρατσώνονται αλύπητα. Η τιμή παραγωγού έχει πέσει πολύ πιο κάτω από το κόστος. Το λάδι κατάντησε να το πουλάει ο παραγωγός πιο φτηνα από το νερό και να το μοσχοπληρώνει ο καταναλωτής στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό..

Την ίδια ώρα τα εισαγόμενα σπορέλαια κάνουν θραύση και στην αγορά της Λέσβου.

Χιλιάδες τα μαγαζιά που έκλεισαν ή είναι έτοιμα να κλείσουν γιατί ούτε καν φυτοζωούν.

Με απόφαση της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η ελληνική κυβέρνηση , τσάκισαν τα λαϊκά εισοδήματα, με πρόσχημα την κρίση και το χρέος. Στην πραγματικότητα όμως για να διασωθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητά του.

Και έρχονται χειρότερα. Ο κ. Σαμαράς πρόσφατα προειδοποίησε : Οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο (δεν μας είπε όμως πού έπιασαν τόπο) αλλά, είπε, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες. Με άλλα λόγια σου πήραμε  τη μισή σύνταξη, πρέπει να σου πάρουμε και την άλλη μισή.

Αυτή είναι η πολυδιαφημισμένη τους ΕΕ.

Και αυτή. είναι η διαφορά μας από τα άλλα Κόμματα και  συνδυασμούς.

 

Να γιατί  κριτήριο ψήφου τόσο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όσο και για τις ευρωεκλογές, πρέπει να είναι η θέση του κάθε κόμματος και συνδυασμού  απέναντι στην ΕΕ, όλους όσους την προσκυνούν.

 

Τώρα, παραμονές των εκλογών, οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών  φοράνε το φιλολαϊκό προσωπείο τους, με αγκαλιές, φιλιά  και χαμόγελα εγκαρδιότητας σας υπόσχονται τα πάντα. Δημαγωγούν ακατάσχετα.

 

Την επομένη όμως των εκλογών, ιδιαίτερα αν καταφέρουν να κλέψουν τη ψήφο σας, θα είναι απέναντι. Θα εφαρμόζουν, με ιδιαίτερο ζήλο, την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων που τους στήριξαν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Και δεν είναι τυχαίο ότι κανένας από τους άλλους συνδυασμούς δεν βγάζει άχνα κριτικής για την ΕΕ, για τα μονοπώλια.

Συναγωνίζονται για το ποιος είναι πιο αφοσιωμένος στη ΕΕ.

Όλοι  κόπτονται για την επιχειρηματικότητα. Ο έρωτας βλέπετε δεν κρύβεται.

Και δεν είναι τυχαία, η προκλητικά μεροληπτική ευνοϊκή μεταχείρισή τους και από τα περισσότερα τοπικά μμε

Να γιατί δεν πρέπει να τους δώσετε, με τη ψήφο σας,   το δικαίωμα να ξαναπούν μετά τις εκλογές «ο λαός μας ψήφισε άρα μπορούμε να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική». Δηλαδή,  να φορτώσουν κι άλλα βάρη στην πλάτη σας.

Δώστε τους την αποστομωτική απάντηση που αξίζουν : 

Κλείστε τους το δρόμο. Φτάνει πια!

Κάντε την ψήφο σας ψήφο ζωής και αγώνα.

-Ψηφίστε ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δήμο και στην Περιφέρεια -Ψηφίστε ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

 

ΝΑΙ! Δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι.   

Αυτή η αλήθεια επιβεβαιώθηκε και στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν και από όσα συνέβησαν στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Επιτρέψτε μας να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα, να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης των τριών συμβούλων της ΛΑΣ στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τα 3,5 χρόνια λειτουργίας του:

Θέλουμε  να σημειώσουμε τα παρακάτω:

 

-Το Συμβούλιο λειτούργησε με τρόπο απαράδεκτα αυταρχικό και συχνά προσβλητικό, κυρίως απέναντι στη ΛΑΣ μ, με προφανή στόχο την απαξίωσή της, με κύρια ευθύνη του προέδρου του, κ. Δημηρούδη αλλά του Περιφερειάρχη.

 

-Επιβεβαιωθήκαν πλήρως όσα προβλέψαμε και καταγγείλαμε για το ολέθριο πρόγραμμα «Καλλικράτης», που ψήφισαν στη Βουλή  ΠΑΣΟΚ, ΝΔ  και στην ουσία και ο ΣΥΡΙΖΑ.. Προειδοποιούσαμε ότι ο «Καλλικράτης» έρχεται να αποτελειώσει το κακό του «Καποδίστρια». Ότι είναι μέρος μιας γενικευμένης επίθεσης σε , όφελος του κεφαλαίου.

 

-Αντιταχθήκαμε σθεναρά από την 1η χρονιά στους άθλιους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, που στο τέλος έφθασαν να είναι για το 2014 περίπου στο 30% του προϋπολογισμού των 3 Νομαρχιών που απαρτίζουν την Περιφέρεια.

Προτείναμε να καταψηφισθούν  από το Συμβούλιο ως σκληρά αντιλαϊκοί και να επιστραφούν στην Κυβέρνηση ως απαράδεκτοι. Να καλέσουμε σε δυναμική κινητοποίηση  τους κατοίκους των νησιών και να διεκδικήσουμε επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πλήρη κάλυψη των αρμοδιοτήτων  της Περιφέρειας και να μη δεχτούμε αρμοδιότητες που πρέπει να ανήκουν στο κράτος.

Απέρριψαν την πρότασή μας τόσο η παράταξη του κ. Γιακαλή όσο και του κ. Βογιατζή (σήμερα της κ. Καλογήρου) αποδείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη από μέρους τους στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στην πορεία αντιταχθήκαμε σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που ήρθε για έγκριση .

-Φέραμε για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητήματα που θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρά με πρόταση συγκεκριμένων ψηφισμάτων και ενεργειών που δυστυχώς καταψηφίστηκαν τα περισσότερα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Ψήφισμα για το Αιγαίο υπέρ του καθορισμού της ΑΟΖ, της μή ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου, της εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, της μή συνδιαχείρισης του φυσικού πλούτου αλλά εκμετάλλευσης του σε όφελος του λαού μας. Καταψηφίστηκε.

 

Εισήγηση μας και ψήφισμα για καταδίκη της συνεχούς υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα  Υγείας (τρεις φορές), για επαρκή χρηματοδότησής του για κάλυψη των ελλείψεων του σε προσωπικό και εξοπλισμό, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα Υγείας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη υγειονομική φροντίδα, κατάργηση του 5ευρω κ.λ.π. Καταψήφισαν, προφανώς γιατί   δεν είναι αντίθετοι προς την εμπορευματοποίηση της υγείας. Είναι δηλ. υπέρ του κεφαλαίου και στην υγεία.

 

Καταθέσαμε εισήγηση και ψήφισμα υπέρ της μή παραπέρα υποβάθμισης της Παιδείας, αναβάθμισης της με αύξηση των κονδυλίων, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Κατά της κατάργησης ή συγχώνευσης σχολείων, μη κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, υπέρ της κάλυψης των κενών σε προσωπικό, σύγχρονα κτίρια με αντισεισμική θωράκιση.

Ψηφίστηκε μόνο το σκέλος, της μη κατάργησης-συγχώνευσης σχολείων και αυτό το άφησαν στα συρτάρια.

Πρόνοια: Προτείναμε την κάλυψη όλων των κενών σε παιδικούς σταθμούς, να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά, να καταργηθούν τα τροφεία, να καλυφθεί εξολοκλήρου το κόστος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αγρότες: Στηρίξαμε επανειλημμένα τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην εξοντωτική Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα αιτήματα της για κατάργηση των χαρατσιών στα αγροτεμάχια, κατά του αποχαρακτηρισμού ενός μεγάλου μέρους των βοσκοτόπων, κατά των τελευταίων μέτρων για κατάργηση του οικογενειακού ασύλου από το ΣΔΟΕ, για δημοτικά σύγχρονα σφαγεία κ.λ.π.

–         Ακτοπλοΐα: Φέραμε το θέμα επανειλημμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αντιταχθήκαμε στη λογική των άλλων παρατάξεων που εξαρτούν την συχνότητα και ποιότητα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών μας από την κερδοφορία των εφοπλιστών. Προτείναμε αγώνα για  δημιουργία δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών, καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με Πειραιά και τακτική μεταξύ τους και την Β. Ελλάδα, με  σύγχρονα, ασφαλή, γρήγορα και με χαμηλό εισιτήριο σκάφη. Καταψηφίστηκε. Προφανώς γιατί είναι υπέρ της συνέχισης και αύξησης των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές και να συνεχιστεί το σημερινό χάλι με πανάκριβα εισιτήρια.

–         Περιβάλλον: Ανεμογεννήτριες. Φέραμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο το σχέδιο της καταστροφικής για το περιβάλλον των νησιών μας εγκατάστασης σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Ικαρία εκατοντάδων γιγάντιων ανεμογεννητριών και απαιτήσαμε την ματαίωση του για να αποφευχθεί η βιβλική καταστροφή των νησιών μας. Διεκδικήσαμε και προτείναμε τη λύση του ενεργειακού με τρόπους συμβατούς με το φυσικό περιβάλλον και σε προσιτές για το λαό μας τιμές. Δυστυχώς υπήρξαμε μειοψηφία.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις πρωτοβουλίες μας  Περιφερειακό Συμβούλιο, που δείχνουν όμως τόσο τη δική μας προσήλωση στα λαϊκά συμφέροντα ,όσο και την προσήλωση των άλλων παρατάξεων στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ.

 

Θεωρούμε τέλος ηθική και πολιτική υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους όλους τους συμπολίτες μας, για το ποιοι είναι οι άλλοι συνδυασμοί, ώστε να ξέρουν τι, κατά τη γνώμη μας ψηφίζουν:

Ο κ. Γιακαλής εμφανίζεται  -και επιμένει- ως ανεξάρτητος, ενώ είναι σε όλους γνωστό ότι ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, πήρε μέρος και στο τελευταίο συνέδριό του και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Ως περιφερειακή αρχή υπηρέτησε με συνέπεια την κυβερνητική πολιτική. Αρνήθηκε να δεχτεί οποιαδήποτε πρότασή μας αντίθεσης σ’αυτήν. Είναι φανατικός υπερασπιστής της ΕΕ.Το γεγονός ότι περηφανεύεται γι αυτή του την πολιτεία, υποδηλώνει τι θα κανει αν τον ψηφίσει ο κόσμος.

 

-Η κ. Καλογήρου, της οποίας το εγκώμιο έπλεξε ο κ. Σαμαράς, προφανώς για την προσήλωσή της στην σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης. Κάτι που απέδειξε τόσο όσο ήταν βουλευτής της ΝΔ όσο και τώρα ως ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, καταργώντας  κάθε απόφαση Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου που δεν ήταν σύμφωνη με τον «Καλλικράτη» ή ήταν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Στηρίζεται από τη ΝΔ. Είναι και αυτή ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ.

 

– Οκ. Σπιλάνης , ως ΓΓ του Υπουργείου Εμπ. Ναυτιλίας κα;ι Αιγαίου κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, εφάρμοσε με ζηλευτή επιμέλεια την αντιλαϊκή πολιτική της. Είναι και αυτός υπέρμαχος της ΕΕ. Υποστηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ

 

-Η κ.Κυρίτση, επεχείρησε στη αρχή να εμφανιστεί ως ανεξάρτητη προταθείσα από τους Χιώτες συντοπίτες της (αν και στη Χίο ήταν άγνωστη) γρήγορα όμως αναγκάστηκε να αναγνωρίσει  ότι είναι υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτή, ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ για την οποία , όπως και οι δυο προηγούμενοι δεν λέει κουβέντα.  Τόσο αυτή όσο και ο κ. Γεωργούλας, υποψήφιος του ΣΥΡΖΑ για το Δήμο της Λέσβου, ακολουθώντας μια βρώμική παλαιοπασοκική πρακτική, προσπαθούν να αποσπάσουν ψήφους από τη Λαϊκή Συσπείρωση  στην Περιφέρεια και το Δήμο λέγοντας στους οπαδούς του ΚΚΕ ότι κι αυτοί είναι με το ΚΚΕ. Η δε κ. Κυρίτση, η οποία μέχρι την παραμονή της ανακήρυξής της από τον  ΣΥΡΙΖΑ, συζητούσε με το ΚΚΕ για να είναι υποψήφια του σε Δήμο της Αττικής, ισχυρίζεται ότι και σήμερα είναι μελος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ακολουθώντας παλιές πρακτικές του ΠΑΣΟΚ επιχείρησης λεηλασίας των ψήφων του ΚΚΕ –θυμηθείτε τα αντάρτικα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του –, προχωρά σε μια κατάπτυστη ιεροσυλία-καπηλεία, επικαλούμενη στο προεκλογικό της έντυπο, ως συμπαραστάτες της τους κομμουνιστές αντάρτες και εξόριστους καθώς και «απρόσκλητους» όπως λέει- δυο κορυφαίους κομμουνιστές ποιητές, το Φώτη Αγγουλέ και το Γιάννη Ρίτσο, που δε σήκωσαν ποτέ χέρι στο ΚΚΕ και έμειναν πιστοί σ’ αυτό μέχρι την τελευταία  τους πνοή και αρνήθηκαν να εξαργυρώσουν τις αγωνιστικές περγαμηνές τους με αξιώματα προσφερόμενα από κόμματα διαχειριστές του συστήματος.  Η κατάπτωσή της την οδηγεί στο να παραθέσει το θρυλικό ποίημα του Αγγουλέ :

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε/

ούτε για  μια στιγμή /

μηδ’οσο στην κακοκαιριά/

λυγά το κυπαρίσσι/

Έχουμε τη ζωή πολύ/

πάρα πολύ αγαπήσει

 

Τα λόγια αυτά τα απηύθυνε ο κομμουνιστής Αγουλές στους δεσμώτες του. Εσείς σε ποιους το απευθύνετε;

Πάντως  να θυμάστε κ. Κυρίτση και αυτούς τους στίχους του Αγγουλέ:

Ας μην ήρθατε πίσω

Κι ας μη φτασατε πουθενά

Ο δρόμος μας αρχινά

εκεί που τελειώνει ο δικός σας

Μέσα στο κάτασπρο χιόνι

Μια ματωμμένη γραμμή

Το δρόμο μας δείχνει

Ακολουθάμε πιστά

Τα ματωμμένα ίχνη σας

 

Εσείς ποια ματωμμένα ίχνη ακολουθάτε κ. Κυρίτση, με το ΣΥΡΙΖΑ; Τα ίχνη της υποταγής  στην ΕΕ και τους επιχειρηματιές ή τα ίχνη της καπιλείας των αγώνων και των θυσιών των κομμουνιστών πολεμώντας με τέτοιο ύπουλο τρόπο το Κόμμα τους;

Ξέρετε πάντως ότι δεν πρωτοτυπείτε,  προηγήθηκαν άλλοι.

 

 

Αγαπητοί φίλες, φίλοι σύντροφισσες/οι,

 

 

 

Απέναντι στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση εμείς αγωνιζόμαστε για Περιφέρειες και Δήμους κοντά και όχι ενάντια στο λαό, διεκδικητικούς, που θα στηρίζονται και θα συμβάλλουν στην αγωνιστική διεκδικητική κινητοποίηση του λαού, για τα καθημερινά αλλά και γενικότερα ζητήματα του, που θα σέβονται την αξιοπρέπεια του λαού, που δεν θα στηρίζονται στην ελεημοσύνη -ουσιαστικά ζητιανιά- για να καλύψουν ανάγκες του, αλλά θα μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για το δίκιο των εργαζομένων. Δήμους και Περιφέρειες που θα αποκαλύπτουν στο λαό, τους πραγματικούς υπαίτιους των προβλημάτων του, ενάντια στον αποπροσανατολισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας και οργής, που επιδιώκουν οι δυνάμεις της υποταγής στο σύστημα και της διαιώνισης του.

 

Να γιατί θεωρούμε ότι η εκλογική μάχη για τους Δήμους, τις Περιφέρειες και το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια μάχη κατεξοχήν πολιτική και πρέπει να δοθεί ενιαία.

Καλούμε το λαό μας να βγάλει τα συμπεράσματα του μέσα από την καθημερινή του πείρα, από τα καθημερινά του βιώματα και να τιμωρήσει και με την ψήφο του σ’ αυτή την διπλή εκλογική μάχη τους υπεύθυνους για τα βάσανα του.

Καλούμε το λαό μας να δώσει δύναμη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, ώστε τόσο στους Δήμους και στις Περιφέρειες όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο να είναι η φωνή του πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική, ν’ ανοίγει το δρόμο για την ριζική αλλαγή, για να γίνει ο λαός αφέντης του ιδρώτα και του τόπου του. Δίνουμε λοιπόν τη μάχη δυναμικά και με αισιοδοξία, με σήμα μας το Κόκκινο Γαρύφαλλο.

 

kentriki-kke-3

 

Νίκη Τσιριγώτη υποψήφια Δήμαρχος Λέσβου

Ομιλία

 

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Απομένουν 3 μέρες για τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών. Μέχρι σήμερα και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί θεώρησαν σαν αυτονόητο το μοντέλο του Δήμου επιχείρηση, ένα μοντέλο που προϋπήρχε, ολοκληρώθηκε με τον Καλλικράτη και τα αποτελέσματά του τα ζούμε αρκετά χρόνια τώρα. Δυσβάσταχτα τέλη για του δημότες, ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες, απολύσεις και ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στο Δήμο, παντελής σχεδόν έλλειψη κοινωνικών παροχών, δημόσια έργα μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, άκρατη ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών, ντόπιων και ξένων με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ερημώνει η ύπαιθρος, στενάζει η πόλη.

Ακόμα μια φορά, όπως και στις προηγούμενες τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις, ίσως και περισσότερο από τις άλλες φορές, περισσεύουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που αυτοχαρακτηρίζονται ανεξάρτητοι. Και ας στηρίζονται από πολύ συγκεκριμένα κόμματα, και ας διαπνέονται τα προγράμματά τους από τις γενικότερες πολιτικές θέσεις αυτών των κομμάτων. Μα ποιόν κοροϊδεύουν; Δεν καταλαβαίνουν ότι ο λαός απέκτησε ήδη εμπειρία; Κάνουν πως ξεχνούν ότι ο βίος και η πολιτεία των δήθεν ανεξάρτητων υποψηφίων στις προηγούμενες τοπικές εκλογές ήταν απόλυτα συνυφασμένος με τις πολιτικές των κομμάτων που τους στήριζαν; πως όλοι τους πειθήνια στήριζαν όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές που τα κόμματά τους είχαν στην κεντρική πολιτική σκηνή; πόσο νομίζουν πως μπορούν να κοροϊδεύουν ακόμα το λεσβιακό λαό;

Αποτελεί μεγάλη πλάνη για όποιον πολίτη του νησιού μας πιστέψει ότι μπορεί ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα να στηρίξει κάποιον υποψήφιο δήμαρχο χωρίς να εξασφαλίσει τη συμφωνία του στις βασικές πολιτικές επιλογές του. Για εμάς, για όλους όσοι συμμετέχουμε στο συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Λέσβου αποτελεί τιμή που μας στηρίζει το ΚΚΕ. Εμείς δηλώνουμε απόλυτα εξαρτημένοι από τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας μας, των γυναικών. Όλων των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας. Αυτών τα συμφέροντα θα έχουμε για οδηγό μας και για τη λύση τους θα παλεύουμε. Τελευταία, μέσα στην προεκλογική περίοδο με έκπληξη ακούσαμε και κάποιους άλλους να δηλώνουν εξαρτημένοι από τα προβλήματα του λαού. Την ίδια έκπληξη φανταζόμαστε ότι νοιώθουν και όλοι οι συμπολίτες μας, μιας που 4 χρόνια τώρα οι κύριοι αυτοί ήταν απόντες από όλους τους λαϊκούς αγώνες που έγιναν πάνω στο νησί. Και νομίζουμε ότι μόνο για αυτή τους την υποκρισία και την αμετροέπεια πρέπει να τους γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη.

Όλοι ανεξαιρέτως οι άλλοι υποψήφιοι στο Δήμο υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, τάζουν πως αν πάρουν το Δήμο θα φέρουν την ανάπτυξη στο νησί και αφήνουν να εννοηθεί πως αυτή η ανάπτυξη  θα είναι προς όφελος του κόσμου. Λένε συνειδητά ψέματα και σπέρνουν αυταπάτες σε όλα τα λαϊκά στρώματα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν γίνεται ο λαός της Λέσβου να ευτυχεί όταν όλα τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας δυστυχούν, ότι σε τελική ανάλυση τα ζητήματα που κρίνουν την ευτυχία ή τη δυστυχία και στη Λέσβο και σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας κρίνονται από τις κεντρικές πολιτικές. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο ο Δήμος να γίνει κάστρο αντίστασης και διεκδίκησης για κάθε πολίτη, για κάθε λαϊκό στρώμα, για όλο το λαό του νησιού μας. Ενώνοντας την αγωνιστική του δράση με άλλους αντίστοιχης κατεύθυνσης δήμους, με εργατικά συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους, άλλους λαϊκούς φορείς να διεκδικήσει ριζική αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ένα ευτυχισμένο μέλλον όλου του ελληνικού λαού και της Λέσβου μαζί. Ένα τέτοιο χαρακτήρα στο Δήμο, χαρακτήρα οργανωτή των αγώνων των δημοτών σε μια τέτοια ριζοσπαστική κατεύθυνση, μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση έχει στο πρόγραμμά της. Αυτό κατά της γνώμη μας πρέπει να αποτελέσει το βασικό κριτήριο ψήφου για όλους τους ψηφοφόρους των λαϊκών οικογενειών.

Θεωρούμε ότι άμεσα ο Δήμος πρέπει να γίνει αξεπέραστο εμπόδιο για όποια υπηρεσία δημόσια ή ιδιωτική θελήσει να κόψει το ρεύμα ή το νερό ή το τηλέφωνο σε κάποιο συμπολίτη μας επειδή είναι άνεργος ή δεν έχει να πληρώσει. Να γίνει αξεπέραστο εμπόδιο σε όποιον προσπαθήσει να βγάλει σε πλειστηριασμό σπίτι, μαγαζί ή κτήμα για τον ίδιο λόγο.

Έχουμε και τη δύναμη και τη θέληση να κάνουμε το Δήμο ένα τέτοιο αξεπέραστο εμπόδιο και να προστατέψουμε αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας από τα τόσο δυσάρεστα αποτελέσματα μιας κρίσης για την οποία αυτοί καθόλου δεν ευθύνονται!

Όλοι, επίσης, οι άλλοι δημοτικοί συνδυασμοί υμνούν την τουριστική ανάπτυξη, λέγοντας ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματά μας. Κουβέντα δεν λένε για το αναφαίρετο δικαίωμα του λεσβιακού και ελληνικού λαού για φθηνές διακοπές με καλές υπηρεσίες. Ή για τους όρους εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Και βέβαια κανείς δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε ενάντια στην οποιαδήποτε πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα αεροδρομίων, λιμανιών, παραλίας, αιγιαλού, βραχονησίδων, νησιών και ορεινών όγκων. Θεωρούμε ότι ο Δήμος πρέπει να αντισταθεί αποφασιστικά στην κατεύθυνση της πώλησης όλων των παραπάνω σε ιδιώτες. Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση δίνει στο Δήμο τέτοιο χαρακτήρα. Νομίζουμε ότι και αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου.

Αυτή την προεκλογική περίοδο γίναμε μάρτυρες και ενός άλλου, επιτρέψτε μου να το χαρακτηρίσω, φαινόμενου. Έκαναν ουρά μπροστά στα αυτιά των αγροτών μας οι δήθεν «έξυπνες» και «πρωτότυπες» προτάσεις προώθησης των αγροτικών τους προϊόντων. Πού ήταν άραγε όλοι αυτοί, όταν οι μικρομεσαίοι αγρότες του νησιού μας διαδήλωναν ενάντια στα μέτρα που πλήττουν τις ζωές τους, όταν διαδήλωναν ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική; πώς να γίνουν πιστευτές οι δήθεν φιλοαγροτικές κορώνες τους όταν δεν τολμούν να πουν μια λέξη ενάντια στην κοινή αγροτική πολιτική, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την αγροτιά μας στον αφανισμό;

Όσο γυαλιστερά κι αν είναι τα φυλλάδιά τους, η ομοιότητα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που ρήμαξαν τη ζωή μας, βγάζει μάτι!

Ο λαός της Λέσβου δεν χρειάζεται στους Δήμους παλιούς και νέους, «εξαρτημένους» και «ανεξάρτητους» υπηρέτες των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Ο λαός της Λέσβου δεν χρειάζεται διαχειριστές της φτώχειας του, όποιο μανδύα κι αν φοράνε! Δε χρειάζεται πεντάμηνα ανακύκλωσης της ανεργίας, ούτε ελεημοσύνες κοινωνικών ιατρείων. Αντίθετα μαζί με την Λαϊκή Συσπείρωση στο τιμόνι του Δήμου, θα παλέψει για αποκλειστικά δημόσιες παροχές σε Υγεία Πρόνοια Παιδεία και Πολιτισμό. Για μόνιμη και σταθερή δουλεία, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα διεκδικούμε μαζί, κάθε μέρα ώρα και στιγμή επίδομα για τους ανέργους. Αθλητικές υποδομές για τη νεολαία, έργα αγροτικής οδοποιίας, υποδομές καθαριότητας.

Θα παλεύουμε για να αποδοθούν στο Δήμο μέχρι το τελευταίο ευρώ όλα τα παρακρατημένα από την κεντρική διοίκηση χρήματα που έχουν βγει από τις τσέπες των δημοτών μας. Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλύπτονται επαρκώς και πλήρως όλες οι ανάγκες του Δήμου μας. Για μηδενικά τέλη στα ήδη υπερφορτωμένα λαϊκά νοικοκυριά της Λέσβου.

Από αυτό εδώ το βήμα, κάνουμε για ακόμα μια φορά περίτρανα γνωστό ότι είμαστε σε θέση να ηγηθούμε στο Δήμο Λέσβου, γι’ αυτό και καλούμε το λαό να μας βάλει στη θέση της πλειοψηφίας. Η παράταξή μας διαθέτει στη Λέσβο τεράστια περιουσία εμπειρίας από δεκάδες πρώην δημάρχους, εκατοντάδες πρώην και νυν δημοτικούς συμβούλους, που για δεκάδες χρόνια με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια υπηρέτησαν τα λαϊκά συμφέροντα -και μόνο αυτά- μέσα από τους θεσμούς της τότε Αυτοδιοίκησης. Καμιά άλλη παράταξη δεν διαθέτει ανάλογη περιουσία. Είμαστε λοιπόν η πιο έμπειρη παράταξη, με το πιο νεανικό ψηφοδέλτιο. Έχουμε τεράστια αποθέματα εμπειριών στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ριζοσπαστικές επαναστατικές ιδέες για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού. Δε θέλουμε να αποκτήσουμε εμπειρία σε μεθόδους και τρόπους που να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους και τους αγρότες του νησιού μας προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Δε θέλουμε να αποκτήσουμε εμπειρία σε τρόπους και μεθόδους συγκάλυψης της πραγματικότητας και αποπροσανατολισμού της νέας γενιάς του νησιού μας σχετικά με το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Τέτοιου είδους εμπειρία ούτε την είχαμε, ούτε την έχουμε, ούτε θα την αποκτήσουμε!

Καλούμε τη νεολαία του νησιού να κάνει σ’ αυτές τις εκλογές το μεγάλο άλμα! Ένα πρώτο βήμα έκανε η νεολαία όλης της Ελλάδας με την ανάδειξη της Πανσπουδαστικής σε δεύτερη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές. Στον ίδιο δρόμο και ακόμα πιο αποφασιστικά να βαδίσει η νεολαία σε όλη την Ελλάδα και στο νησί μας σ’ αυτές τις εκλογές! Με την αισιοδοξία που μας δίνει το δίκιο του αγώνα μας και με το μεγαλύτερο ψηφοδέλτιο που είναι γεμάτο από αγωνιστές, με θέληση για ανιδιοτελή προσφορά, να μην αφήσουμε τις 3 μέρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή στην πόλη και στην ύπαιθρο, σπίτι για σπίτι, που να μη φτάσει το μήνυμα ελπίδας που σαλπίζει η Λαϊκή Συσπείρωση. Έτσι ώστε να γίνει πράξη η ευχή που όλοι οι απλοί άνθρωποι του νησιού μας κάνουν στις συναντήσεις τους μαζί μας και την επόμενη Κυριακή να ολοκληρωθεί ο θρίαμβος του λαού με τη Λαϊκή Συσπείρωση στα ηνία του Δήμου Λέσβου.

Γεια σας και με τη νίκη!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο