Παρέμβαση του Π. Βογιατζή στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

vogiatzis-pavlos-vouli

Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις», έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.

Ο Βουλευτής, αφού τόνισε πως το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απλούστευση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των τουριστικών καταλυμάτων, υπογράμμισε την ανάγκη αφενός οι ρυθμίσεις που προβλέπονται να ισχύσουν και για τα μικρά νησιά, και αφετέρου η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες να διασφαλιστεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Όσον αφορά στο θεματικό τουρισμό, ο Βουλευτής επισήμανε πως στην κατηγορία του οινοτουρισμού θα πρέπει να συμπεριληφθούν και τα αποστάγματα, όπως το ούζο, πολύ σημαντικό και προσοδοφόρο εξαγωγικό προϊόν της χώρας με μακρόχρονη και πολύ αξιόλογη ιστορική διαδρομή. Επίσης, όσον αφορά στον αγροτουρισμό, τόνισε πως δεν αρκεί μία Τροπολογία, αλλά θα πρέπει να προβλεφθεί ένα ξεχωριστό Σχέδιο Νόμου σε συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ στο πλαίσιο του αγροτουρισμού θα πρέπει να συμπεριληφθεί και ο αλιευτικός τουρισμός, για τον οποίο υπήρξε πιλοτικό πρόγραμμα από τη Νομαρχία Λέσβου επί θητείας του σε συνεργασία με τη Νομαρχία Ηρακλείου, το οποίο και τελικά, αν και δεν εφαρμόστηκε από τη χώρα μας, εφαρμόστηκε με πολύ καλά αποτελέσματα από την Ιταλία.

Τέλος, ο Βουλευτής υποστήριξε την Τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί ζητούμενο για τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ότι πλέον το Υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να επιλύσει άμεσα προβλήματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσε.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟ ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε συνέχεια της Αναφοράς που είχε καταθέσει ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, στις αρχές Ιουνίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, σχετικά με το πλανόδιο εμπόριο και τις διατάξεις του Ν.4264/2014, και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην άσκηση του πλανόδιου εμπορίου σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων, το Υπουργείο απαντά ότι «οι παραγωγοί εφόσον θέλουν να διαθέτουν τα προϊόντα τους, αυτοπροσώπως μπορούν να αποκτήσουν άδεια πωλητή λαϊκών αγορών, και σε ό,τι αφορά το υπαίθριο εμπόριο να καλύπτουν μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως είναι οι Δήμοι με περιορισμένο αριθμό κατοίκων έως 3.000».

Επίσης, σε συνέχεια της επιστολής που είχε απευθύνει ο Βουλευτής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. σχετικά με τη σημαντική και εκτεταμένη καρπόπτωση του ελαιοκάρπου που παρατηρήθηκε στο νησί της Λέσβου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και της απότομης αύξησης θερμοκρασίας που ακολούθησε, ο ΕΛ.Γ.Α. στην απάντησή του σημειώνει πως πρόκειται για φαινόμενο «μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο». Ωστόσο, το αρμόδιο υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Αθήνας έχει ήδη διενεργήσει τις απαραίτητες επισημάνσεις και παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας των καλλιεργειών, ενώ στο σχετικό έγγραφο αναφέρονται και μία σειρά από διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου οι παραγωγοί να τύχουν κρατικής οικονομικής ενίσχυσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο