Παρά τη βροχή πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την 11η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο (ΦΩΤΟ)

giorti-kastanou-21

Παρά το βροχερό κατά διαστήματα καιρό της Κυριακής, χιλιάδες ήταν για άλλη μια χρονιά οι επισκέπτες που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της 11ης Γιορτής Κάστανου, την οποία διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου με την υποστήριξη και άλλων τοπικών μαζικών φορέων (Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου, Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου, Αθλητικής Πολιτιστικής Ακαδημίας Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Αγιάσου «Αναγέννηση», Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η Ανάπτυξη», Συλλόγου Εμπόρων-Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάσου «Ο ΕΡΜΗΣ», Συλλόγου Καβαλαραίων Αγιάσου «Ο Προφήτης Ηλίας»).

giorti-kastanou-22

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, 8-11-2014, με τη διοργάνωση στο Γήπεδο Αγιάσου τουρνουά ποδοσφαίρου (2:30 μμ – 5:30 μμ) μεταξύ των ομάδων Α.Π.Σ. Αγιάσου «Αναγέννηση» και Α.Π.Α. Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης», στις κατηγορίες Νέων / Παίδων (1999 – 2002) και Προπαίδων (2003 – 2005). Μετά το πέρας των αγώνων απονεμήθηκαν τιμητικά έπαθλα στις ομάδες και στον Παράσχο Λάσκαρη για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ακαδημιών του λεσβιακού ποδοσφαίρου. Τους αγώνες παρακολούθησε πολύς ντόπιος και ξένος κόσμος. Στην είσοδο της κερκίδας του γηπέδου είχε διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος για τη συγκέντρωση τροφίμων και ρουχισμού που θα διατεθούν σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

giorti-kastanou-23

Την Κυριακή, 9-11-2014, από τις 9 πμ άναψαν στις εισόδους και στα κεντρικά μέρη του χωριού οι φωτιές στις παραδοσιακές φουφούδες και στα καζάνια για το ψήσιμο και το βράσιμο των κάστανων, που προφέρονταν στον κόσμο μαζί με ούζο και κρασί. Πολύ πετυχημένη ήταν η παρουσία του περιπτέρου της ποτοποιίας Ούζου Δ. Γιαννατσή που πλάσαρε για πρώτη φορά στην αγορά το εξαιρετικό λικέρ «Καστανέλλι» (εσοδείας 2013) το οποίο παράγεται από ούζο Πλωμαρίου, αγιασώτικο κάστανο και μέλι του καστανιώνα.

Στο Φουαγιέ του Αναγνωστηρίου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Σταματέλλη με θέμα «Αγιάσος. Ένα τρένο αργοσέρνεται στις ράγες του χρόνου…», την οποία επισκέφθηκε πολύς κόσμος.

Στην Πλατεία Αγοράς από τα μέλη του Αγροτομεταποιητικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγιάσου πουλιούνταν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα κάστανου.

giorti-kastanou-24

Δυστυχώς λόγω του βροχερού καιρού ματαιώθηκαν οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), τους 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Ασωμάτου.

Στις 6:30 μμ έλαβε χώρα στο θέατρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου η κεντρική εκδήλωση με ομιλίες–παρουσιάσεις της Ραλλούς Τσίγγου και της Κατερίνας Δούμα σχετικές με τη βιοποικιλότητα της περιοχής Αγιάσου και τις ντόπιες ποικιλίες, ημίωρο μουσικό πρόγραμμα με την ορχήστρα του Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής (ΚΕΣΑΜ) και ένα πολύ πετυχημένο σατιρικό θεατρικό μονόπρακτο του Αντώνη Μηνά με τίτλο «Του σιργί» (σωρός αχινών με κάστανα σκεπασμένος με φτέρες), μέσα από το οποίο ανασύρθηκαν τα… ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης!! Ευχαριστούμε θερμά τον Παναγιώτη Μ. Λαλά  για τη βοήθειά του, καθώς και τους παρακάτω χορηγούς για την υποστήριξή τους:

Χορηγοί Οργάνωσης:

Δήμος Λέσβου

Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου

Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Πασχαλίδης Στέλιος και ΣΙΑ Ο.Ε.

Ελαιοτριβείο «ΟΛΥΜΠΟΣ» – Βασιλικά Λέσβου

Ιερό Προσκύνημα Αγιάσου

Οικονομοτεχνική Λέσβου (Ορφανός Ιωάννης)

Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγιάσου

Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Ασβεστά

Τουριστικό Γραφείο Μυτιλήνης “Mitilana Tours” (Γόμος – Λαζαρής)

Τουριστικό Γραφείο Μυτιλήνης “Samiotis Tours”

Επιμελητήριο Λέσβου

Χορηγοί Γιορτής:

Βιολογικό Κρασί Γιάννη Λάμπρου «Μεθυμναίος Οίνος»

Οινοφόρος Μεγαλοχωρίου αδελφών Πατερέλη

ΚΡΥΣΤΑΛ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ Γιώργου Συκά

Ούζο ΣΑΜΑΡΑ

Ούζο ΕΠΟΜ

Ούζο ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Ούζο ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ

Ούζο ΔΙΜΗΝΟ, ΕΥΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΗ (Πατρικόπουλου)

Ούζο ΨΑΡΟΠΟΥΛΑ

Ούζο ΑΙΓΑΙΟ

Ούζο ΓΙΑΝΝΑΤΣΗ

Ούζο ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Ούζο ΠΙΤΣΙΛΑΔΗ

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου

Ευχαριστούμε και το λεσβιακό κοινό που ανέβηκε για άλλη μια χρονιά στο γραφικό κεφαλοχώρι και συνέβαλε στην επιτυχία των εκδηλώσεων, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Και του χρόνου!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο